La nova temporada del gran teatre català

El TNC de la comèdia

El curs s'obrirà l'1 d'octubre amb una oferta reduïda de 18 obres per mantenir la qualitat

El director Sergi Belbel aposta «pel somriure i la reflexió davant la crisi econòmica i de valors»

El director del TNC Sergi Belbel, amb americana blanca, amb els artistes de la nova temporada, ahir a la tarda a l’escenari de la Sala Gran.

El director del TNC Sergi Belbel, amb americana blanca, amb els artistes de la nova temporada, ahir a la tarda a l’escenari de la Sala Gran. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES / Barcelona

Menys quantitat amb el convenciment de mantenir la qualitat. Amb aquest criteri va presentar ahir el Teatre Nacional de Catalunya la programació de la temporada. El seu director, Sergi Belbel, va explicar com la crisi, en el seu cas la retallada de la Generalitat, afectarà el nou curs. Ho farà en la reducció d'espectacles (18 per 22 de l'any anterior), en la presència d'un sol muntatge internacional -una coreografia de Philippe Decouflé ja dins del Grec 2011- i en una cartellera que mira a la comèdia. Aquesta oferta més reduïda fa que la temporada no s'iniciï fins a l'1 d'octubre a la Sala Petita amb Misteri de dolor. Manel Dueso dirigirà aquesta peça d'Adrià Gual, amb Mercè Arànega al capdavant del repartiment.

«En temps de crisi econòmica i de valors és important presentar comèdies, que no vol dir frivolitats. Volem fer riure i reflexionar. Amb el somriure s'envien els missatges més potents», va dir ahir Belbel. Aquestes tres grans comèdies rellevaran a la Sala Gran Joan Maragall, la llei d'amor, muntatge de Joan Ollé a partir de textos del poeta que obrirà el principal escenari el 14 d'octubre.

Seran espectacles que avalen la singularitat del TNC pels seus grans repartiments amb 15 personatges, cosa que en aquests temps resulta inaccessible per a altres teatres. El cicle s'obrirà amb Agost, una comèdia contemporània sobre la desintegració d'una família a l'Amèrica profunda que es perfila com una de les joies del curs. Dirigida pel mateix Belbel, aquest text del 2007 de Tracy Letts va guanyar alhora el Pulitzer literari i el Tony teatral.

De l'actualitat es passarà al romanticisme de mitjans del segle XIX amb Un mes al camp, un text del rus Ivan Turgénev, de qui Belbel va parlar com «el pare de Txékhov». Amb direcció de Josep Maria Mestres, presenta una ociosa aristocràcia rural a un pas de la seva decadència. El misantrop, un clàssic de Molière, tancarà aquest cicle de comèdies a la Sala Gran. El seu director, el francès Georges Lavaudant, aportarà una pinzellada internacional en un any en què no abunda. Lavaudant torna al TNC amb una dramatúrgia pròpia d'aquesta obra de Molière sobre la hipocresia de la seva època.

ESTRENA DE MICHAEL FRAYN / La Sala Petita també acollirà a la primavera una altra rellevant comèdia contemporània, Copenhaguen, un text de Michael Frayn (Pel davant i pel darrere) estrenat el 1998 que encara no s'ha vist a Barcelona. Ramon Simó dirigirà una peça que aborda un debat sobre temes tan seriosos com ciència, guerra i política en plena segona guerra mundial.

A més d'aquest paquet de comèdia, el TNC també va presentar una àmplia i diversa oferta per al públic familiar. Començarà amb l'inclassificable Albert Vidal, amb Història de Joan, nascut d'un ós, un conte arrelat en tradicions que van de la Xina als Andes. En aquest grup també hi haurà Vol-Ras, una veterana companyia de teatre gestual que debutarà al TNC amb un poètic espectacle sobre l'aigua. Plecs aportarà la quota de circ, i les marionetes arribaran amb Mowgli, l'infant de la jungla, del Centre de Titelles de Lleida.

Notícies relacionades

Si l'autor modernista Adrià Gual obrirà la temporada, Maria Barbal serà l'altra gran autora catalana de l'any amb Piedra de tartera. El TNC, com ja va fer amb Mort de Dama, li ha encarregat a Marc Rosich l'adaptació d'aquesta novel·la escrita fa 25 anys. Àurea Márquez serà aquesta «Colometa rural», va dir Belbel, amb direcció de Lurdes Barba.

El torn dels joves autors catalans arribarà al gener amb el projecte T6. L'obrirà Cristina Clemente amb Vimbodí vs. Praga, dos imaginaris carrers de BCN amb uns veïns que lluiten en un concurs de festa major. El seguirà Josep Maria Miró amb Gang Bang, un text que barreja una visita del Papa i la iniciació sexual d'un jove en un local gai. I el tancarà Jordi Casanovas amb Una història catalana, definida com un western al Pirineu. Gosadia juvenil.