CERIMÒNIA FÚNEBRE EN UNA CATEDRAL PLENA DE GOM A GOM

Milers de persones acomiaden Miguel Delibes a Valladolid

Adéu multitudinari a l'escriptor a la capella ardent i al llarg del casc històric de la ciutat

2
Es llegeix en minuts
EFE
VALLADOLID

L'escriptor Miguel Delibes, que va morir ahir als 89 anys, ja ha entrat en el lloc dels escollits després del funeral oficiat aquest migdia a la catedral de Valladolid, la seva posterior incineració i el dipòsit de les cendres al panteó d'il·lustres de la ciutat.

Un gran clamor popular, d'emoció i devoció a penes contingudes, ha acompanyat el fèretre des de la capella ardent, instal·lada a la Casa Consistorial, fins al temple catedralici, que han escortat diversos milers de persones al llarg de tot l'itinerari pel casc històric.

El compromís humà i cristià de l'escriptor ha estat destacat per l'administrador diocesà, Félix López, durant l'homilia, pronunciada en una abarrotada catedral on, a més dels set fills de Delibes, s'hi ha assegut la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega.

Al final de la cerimònia, des del mateix altar, el primogènit de Miguel Delibes, el biòleg del mateix nom, ha agraït les nombroses proves d'afecte a la família i a la figura del seu pare, "que en els últims temps tenia més il·lusió en l'altra vida que en aquesta".

Condol d'autoritats

Més de 20.000 persones han desfilat per la capella ardent, que va obrir les portes ahir a les 12 hores al saló de Recepcions de la Casa Consistorial de Valladolid, la ciutat on va néixer, va viure i va morir.

El degoteig de ciutadans anònims de totes les edats ha estat constant fins al punt que el Consistori val·lisoletà s'ha vist obligat a triplicar els llibres on els veïns han estampat els seus sentiments i missatges de condol a la família de qui ha estat un dels veïns més il·lustres de la ciutat.

A més dels ciutadans anònims també han expressat personalment el seu condol als familiars de Delibes la vicepresidenta primera del Govern, Teresa Fernández de la Vega; el president de la Junta, Juan Vicente Herrera; la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde; el vicedirector de la RAE, José Antonio Pascual; les actrius val·lisoletanes Concha Velasco i Lola Herrera; els escriptors Gustavo Martín Garzo i Joaquín Díaz; el director teatral Fernando Urdiales; el poeta Antonio Colina i el cantautor Amancio Prada.

Telegrama i corona de la Casa Reial

Des de la Casa Reial ha arribat un telegrama dels Reis, que també han enviat una corona, igual que els Prínceps d'Astúries. Més de 100 corones i rams han arribat durant dos dies al Consistori, entre ells un de firmat per Pacífico Pérez, el personatge deLa guerra de nuestros antepasadosi un altre en què es podia llegir "Part del que sóc l'hi dec a Delibes".

Notícies relacionades

El fèretre amb les restes de Miguel Delibes ha entrat a la Casa Consitorial a espatlles dels seus néts i acompanyat pels seus familiars, amics, veïns i per la corporació municipal. També els seus néts han carregat avui amb el taüt perquè l'autor deLas ratasemprengués el seu últim camí fins a la catedral, que ha quedat petita.

Miguel Delibes, que va dedicar la seva última novel·laEl herejea la seva ciutat, descansa al panteó de personatges il·lustes, juntament amb José Zorrilla, Rosa Chacel o Vicente Escudero. Però al seu costat i com era el seu desig, reposarà la seva dona, Ángeles de Castro, que va morir el 1974 i a qui l'escriptor va definir com "el meu equilibri".