Can Masdeu, la leproseria ocupada

La masia del camí de Sant Llàtzer, habitada per joves fa 15 anys, organitza gratuïtament xerrades, tallers i visites guiades

icoy36111070 can masdeu161101161813

icoy36111070 can masdeu161101161813 / FABRIZIO CORTESI

1
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

El camí de Sant Llàtzer, una pista forestal que connecta el barri de Canyelles amb el parc de Collserola, és l’amable sender que condueix a can Masdeu, una antiga masia envoltada d’un vast terreny d’horts molt ben organitzats.

    Construïda al segle XVII sobre unes antigues ruïnes romanes, aquesta casa de pagès de quatre plantes i plena de finestrals va ser reformada al segle XIX i, des d’aleshores, ha tingut diversos usos. «A principis del XX va ser adjudicada per subhasta a l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, que la va utilitzar com a residència per a leprosos», explica Alicia Fernández, del Grup d’Història de Nou Barris. La leproseria es va mantenir activa fins a principis de la dècada dels 60, quan va ser tancada i els interns traslladats a altres centres.

CENTRE DE REFERÈNCIA / A partir d’aquest moment, el majestuós edifici, amb una barana a l’entrada que conserva encara el símbol d’aquest hospital, va estar buit quatre dècades. «S’ha de destacar que can Masdeu va pertànyer a Horta fins al 1984, quan es va aprovar l’actual organització territorial i va passar a ser de Nou Barris», matisa Fernández.

Notícies relacionades

    El 2001, un grup de joves activistes van ocupar la casa i, des d’aleshores, desenvolupen diferents projectes que han convertit can Masdeu en un equipament social i d’autogestió de referència. «La nostra idea és recuperar l’ús agrícola de la vall i fer un ús social sostenible d’aquest espai»,  afirma Quique Tudela, un dels ocupants més veterans (hi resideix des de fa 11 anys). Amb ell viuen 21 companys i sis nens nascuts allà.

    Entre les seves activitats hi ha la gestió d’horts comunitaris, on cultiven hortalisses ecològiques de les que s’autoproveeixen. «Això és una escola on aprens contínuament, tant a cuinar, com lampisteria o a organitzar assemblees», continua Tudela. «Ens visiten escoles i universitats –afegeix– per aprendre educació ambiental». A més, els seus residents han posat en marxa un projecte d’apicultura, tallers i conferències gratuïtes, visites guiades i concerts. I fins i tot ofereixen un menú els diumenges. 

Temes:

Patrimoni