Oques Grasses presenta 'YouPoni'

Oques Grasses interpreta en acústic la cançó ’Cara de cul’. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Oques Grasses torna amb 'YouPoni', un disc en la línia dels anteriors amb un so alegre de 'reggae casolà' que evoluciona amb referències a diferents estils. A EL PERIÓDICO hi van deixar com a mostra una versió de 'Cara de cul' a manera d'aperitiu del concert de presentació de l'àlbum a la sala Salamandra aquest dissabte. Josep Montero (veu i guitara), Josep Valldeneu (saxo), Arnau Altimir (bateria) i Guillem Realp (baix) van interpretar la cançó en un format reduït però amb la bona sintonia de sempre.

La banda d'Osona celebra l'aparició del seu tercer disc i la sala de l’Hospitalet inicia amb aquest concert la celebració dels seus 20 anys de música en directe. Serà una actuació especial, prometen els Oques Grasses. Estaran acompanyats dels nous ballarins que surten a la portada de 'YouPoni' amb la banda. "Cada un d'ells balla en un tema diferent. La gent ja els deu haver vist en vídeos promocionals", diu Montero, autor de les lletres de les cançons. 

"Quan escric em van sortint coses del cap. No hi ha res premeditat. Tampoc busco tornades encomanadisses. Simplement explico els embolics que tinc al cap perquè m'ajuda a ordenar les idees i a entendre'm", confessa Montero, a qui li agrada jugar amb els dobles sentits. "Una vegada escrites amb els acords les passo als meus companys del grup, que tenen estudis, i ells hi posen la resta". Una peça que pot interpretar ell a contratemps pot acabar amb un rotllo més alternatiu o de free jazz com 'Cara de cul', una altra de més funky o més disco. 

'FULLAR SEMPRE'

Respecte a 'Fullar sempre', la intenció era fer un paral·lelisme amb l'activitat dels arbres que treuen fulles a la primavera i l'activitat sexual. "Fullar de color verd' significa viure sa perquè igual que els arbres treuen fulles a la primavera si tot marxa, si un està bé amb la seva parella a la primavera també augmenta l'activitat sexual. 'Fullar' bé amb una 'o' significa que no tens els 'merders' típics de parelles que ja fa més de dos anys que estan juntes i es recriminen no ser com abans al llit".

En cada disc han anat perfeccionant el so mestís i festiu del grup. "Ara ja sabem tocar", fan broma al comparar el seu tercer treball amb el primer que van gravar després de vuit mesos junts, "Aquest disc és més madur perquè l'experiència es nota. Com més et coneixes més et comuniques i això a l'hora de fer projectes artístics és clau. Entre nosaltres tots opinem, no tenim por de dir el que pensem per si algú s'enfada".

INTERNACIONALITZACIÓ

Notícies relacionades

També han après a dosificar-se. Fer 90 concerts en set mesos com abans ja no els interessa. I encara que els encanta tocar a Catalunya ambicionen nous territoris. L'any passat van fer la seva primera gira internacional i aquest 2016 volen repetir algunes d'aquelles places com Anglaterra, Gal·les, els EUA i incorporar nous països. "Catalunya és molt petit. És molt guai tocar aquí però hem d'anar a més".

A l'estranger el repte és més gran. S'han de guanyar a una audiència que no entén les seves lletres i que només poden seduir a través de la bona ona i energia dels directes. "Després de quatre anys aquí la gent ja sap qui ets, veure un públic que et descobreix per primera vegada i et mira amb cara de curiositat és molt positiu. Els concerts a l'estranger et fan tocar de peus a terra. Allà, en comptes d'esperar que la gent canti els temes en el directe els cantes tu".