Maria del Mar Bonet , de la plaça del Rei al Born

La cantautora obre el cicle 'Sona el món i torna al Born' del Mas i Mas Festival amb versions de poesia en català

Música Directa: Acústic de M. del Mar Bonet / FOTO: FERRAN SENDRA / VÍDEO: RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / BARCELONA

Per a la veu de la Cançó, Maria del Mar Bonet, la plaça del Rei va ser durant anys el seu escenari talismà. La cantautora mallorquina és feliç, diu, d'estrenar-se (avui i demà) en un nou emplaçament, la Sala Moragues de l'antic Mercat del Born, obrint el cicle 'Sona el món i torna al Born', programat pel Mas i Mas Festival. "Abans havia sigut un carrer d'una ciutat antiga molt bonica, molt important, per on va transcórrer una part de la història de Catalunya. M'agrada molt com l'han deixat. I actuar acompanyada de Borja Penalba", comenta.

Estaran tots dos sols. Ella i Penalba, un inspirat i experimentat aliat, que ha acompanyat des de Lluís Llach fins a Albert Pla, i ha musicat i participat en diverses de les aventures teatrals i cinematogràfiques de Lluís Danés. Junts abordaran un repertori consagrat "a poetes en llengua catalana: Palau i Fabre, Joan Vinyoli, Costa i Llobera, Vicent Andrés Estellés, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Bartomeu Rosselló-Pòrcel [a qui va dedicar íntegrament el seu últim disc, amb motiu del centenari del seu naixement], i Joan Vergés", del qual cantarà el commovedor 'Em dius que el nostre amor', amb música de Toti Soler (la peça que interpreten en acústic a EL PERIÓ­DICO).

Projectes en marxa

Bonet, que des de l'inici de la seva carrera s'ha convertit en un punt de trobada entre la poesia culta i la popular, entre l'expressió personal i la col·lectiva, té diversos projectes en marxa. Un disc de música popular mallorquina, un àlbum de cançons pròpies i un altre amb més versos d'autors que admira.

¿Algun està al davant a la graella de sortida? "Estan un darrere l'altre. Els tinc sobre la taula i hi vaig treballant. Qualsevol dia en publicaré un i ja està -contesta-. Encara que no tinc intenció de posar-me a gravar fins que acabi l'estiu. Són treballs que es van fent. En ocasions em dedico a un, a un altre... És com la pintura. Tens un munt de dibuixos començats que dia a dia van agafant forma fins que els acabes", afegeix aquesta cantant-pintora i ceramista de vocació.

Amb 18 anys va deixar la seva Palma natal i es va instal·lar a Barcelona per formar-se a l'Escola Massana. I al cap de poc temps va entrar en el cercle de la Nova Cançó de la mà del matrimoni Lluís Serrahima i Remei Margarit, la fundadora amb Miquel Porter i Josep Maria Espinàs d'Els Setze Jutges. De fet, va viure a casa de la parella amb el seu germà, Joan Ramon (també ­Jutge).

Bonet sempre ha relatat que quan va entrar en contacte amb Catalunya va tenir la percepció que ja era un país. «Ja era una nació». I sobre l'actual procés sobiranista, sosté que té "ganes que es faci la consulta". "Un país que se les dóna de democràtic hauria d'apreciar que la gent vulgui votar i dir el que pensa. El més important és això: que es faci el referèndum. Però no dóno lliçons en res, ¿eh? Jo sóc cantant".

El seu còmplice, el guitarrista valencià Borja Penalba, assenteix: "A mi em sap greu que no es tinguin en compte el País Valencià i les Illes. Haurien d'incloure'ls en el full de ruta". La cantant li dóna la raó a ell. "Sí, és una llàstima".

Bonet recorda que sent ella molt jove la seva mare, Mercè, "que havia viscut la República i era molt catalanista», va voler que totes dues recorreguessin juntes "els Països Catalans". "Totes dues vam acampar per tots costats, amb les motxilles. Ella llavors ja ho tenia claríssim", ­evoca.

Passió pels mercats

Notícies relacionades

Estirant més del fil de la memòria, a la cantant li agradaria, diu, trobar el lloc exacte on els seus avis materns tenien una botiga d'ultramarins, on la seva mare va créixer abans d'anar-se'n a viure a Mallorca. "Era al barri de Gràcia. Feia cantonada. Era una botiga amb dues portes. Es deia Las Canarias. I tenia de tot: des d'alcohol fins a comestibles, llavors, i fins i tot peix en salaó". "Tinc una foto de la meva mare quan era petita. Al davant. I hi passava la via del tramvia, perquè hi ha rails. La van traspassar quan es va acabar la guerra".

Bonet sent passió pels mercats. "De nena m'encantava acompanyar a comprar la meva mare. ¡Anava tan contenta! I sempre que vaig a una ciutat nova, visito el seu mercat". Aquesta nit i demà visitarà el del Born. Reconvertit, és clar. I fins al qual, per unes nits, farà arribar el mar. A través del seu cançoner mediterrani.