143 PARTITS, QUATRE MUNDIALS

Busquets anuncia que deixa la selecció espanyola

Busquets anuncia que deixa la selecció espanyola

REUTERS/Wolfgang Rattay

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

S’ha acabat l’era de Sergio Busquets en la selecció espanyola. Marxa un dels millors jugadors de la història de ‘la Roja’. Ho deixa just després del Mundial de Qatar, després de caure eliminat en vuitens de final, on quedava com a únic vincle d’aquella Espanya gloriosa que va dominar el món durant quatre anys.

Ell no estava en l’Espanya de Luis Aragonés que va iniciar el cicle més gran mai explicat quan va conquerir l’Eurocopa del 2008. Però es va unir al grup, ja liderat per Vicente del Bosque, per al Mundial del 2010, on va cosir la primera i única estrella de campiona que posseeix ‘la Roja’. Després va arribar a la cimera europea al repetir amb l’Eurocopa del 2012. A partir d’allà va arribar el declivi.

Ara, amb 34 anys, enfilant la seva última temporada de contracte amb el Barça (venç el 30 de juny), Busquets abandona la selecció amb una última foto (el penal fallat contra el Marroc en vuitens de final, era el tercer de la tanda i el que va provocar l’eliminació), que no reflecteix, ni de bon tros, la grandesa del seu futbol.

Migcampista únic, dotat d’una intel·ligència creativa inabastable, capaç de conformar una línia llegendària al costat de Xavi i Iniesta al Barça de Guardiola i després complementar-se de manera perfecta amb Xabi Alonso en la selecció. Jugador que feia la feina fàcil als altres, poc populista, gens demagògic, capaç de protagonitzar un viatge irrepetible amb Espanya. Se’n va en silenci. Sense roda de premsa ni declaracions. Ni res especial. Un tuit de la federació serveix per comunicar el seu adeu.

Notícies relacionades

Tenia 20 anys quan va debutar amb Espanya a Istanbul (1 d’abril del 2009), després d’una aparició impactant al Camp Nou procedent del Barça B, que havia sigut campió de Tercera Divisió. Des d’aquell moment es va convertir en un fix per a tots els seleccionadors permetent-li disputar fins a quatre mundials: Sud-àfrica-2010 (Del Bosque), Brasil-2014 (també Del Bosque), Rússia 2018 (Lopetegui-Hierro) i Qatar-2022 (Luis Enrique).

Ha arribat on Zubi, Hierro, Casillas, Xavi, Iniesta i Ramos amb aquests quatre Mundials. Quatre Mundials i tres Eurocopes. Però després de 143 partits, Busquets, Busi per al món del futbol o Sergio, com deia la seva samarreta, deixa la selecció. No només es canvia de seleccionador (Luis de la Fuente supleix Luis Enrique), sinó que també ha de canviar de capità perquè tot vincle amb el passat més gloriós d’Espanya queda trencat amb aquest anunci. Ja no queda ningú d’aquella generació.