«VAIG DIR QUE SÍ IMMEDIATAMENT»

Luis de la Fuente: «Si algú coneix el present i el futur del futbol espanyol soc jo»

6
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Amb ‘look’ informal, sense corbata, vambes i després de ser presentat com a nou seleccionador espanyol, Luis de la Fuente es va quedar sol al centre del saló Luis Aragonés de la ciutat esportiva de la Federació Espanyola de Futbol (FEF) a Las Rozas (Madrid). Anava saludant un a un pel seu nom els periodistes que li feien les diferents qüestions. I, si no els coneixia, el tècnic de La Rioja els feia recordar el seu nom per dirigir-se personalment a ells.

Just al ser preguntat per la seva escassa experiència en el futbol professional (fa 11 anys que va dirigir l’Alabès a Segona B durant tot just 11 partits) va voler fer un al·legat. «Aquesta serà una resposta llarga», va avançar davant l’auditori on va rebre una ovació després de ser aprovat el seu nomenament «per unanimitat», segons va revelar Luis Rubiales, el president de la FEF.

Debut al març

De la Fuente, que oficialment serà nou seleccionador a partir de l’1 de gener, debutarà al març en els partits de classificació per a l’Eurocopa del 2024, que es disputarà a Alemanya. Espanya juga contra Noruega (25 de març) i després a Glasgow contra Escòcia (28 de març).

«Jo vaig ser durant 15 anys futbolista professional, 13 dels quals a Primera Divisió, he guanyat títols... Fa 10 anys que soc a la federació, he entrenat en la majoria de categories, menys a Primera»

De la Fuente, nou seleccionador espanyol

«Jo vaig ser durant 15 anys futbolista professional, 13 dels quals a Primera Divisió, he guanyat títols... Fa 10 anys que soc a la federació, he entrenat en la majoria de categories, menys a Primera», ha recordat en un discurs que portava ben après. «Amb tota la humilitat i honestedat, si hi ha algú que coneix el futur del futbol espanyol soc jo», ha dit mirant als periodistes.

«Perquè sapigueu qui agafa les regnes de la selecció. He conviscut amb 25 estrelles sub 19, que eren els millors del món; 25 estrelles sub 21, que ho eren, 25 estrelles olímpiques, que ho eren. Els miraré als ulls i els parlaré a la cara. No tinc cap vertigen. Amb tota la modèstia del món, jo he estat allà i sé el que senten».

En aquest aspecte, Luis de la Fuente ha revelat que «va intercanviar missatges» amb Luis Enrique, remarcant que manté una «bona relació» amb el tècnic que succeeix. Tot i que el seu perfil és radicalment diferent. «Vull tenir un reconeixement al valor del treball que ha fet Luis Enrique i el seu tracte tan pròxim amb mi. Ha sigut fantàstic, de vegades se t’escapa un resultat per coses que són incontrolables en el futbol», ha dit.

Després ha explicat que va respondre que «sí immediatament» a l’oferta que li va fer Rubiales per asseure’s a la banqueta de la selecció. «Perdona, se m’ha oblidat la pregunta. ¡És que estic emocionat!», ha reconegut el de La Rioja, insistint que «ningú té les portes de la selecció tancades. ¡Al contrari!».

«Els miraré als ulls i els parlaré a la cara. No tinc cap vertigen. Amb tota la modèstia del món, jo he estat allà i sé el que senten»

Luis de la Fuente, nou seleccionador espanyol

De la Fuente ha precisat que pot ser «continuista en la idea de la selecció», però ha reconegut: «Jo tinc el meu llibret i els meus matisos que aniré implantant». No discutirà, en cap moment, el que considera innegociable: el model de joc.

«El que és innegociable és el projecte. Jo miro d’introduir petits matisos per millorar la gran tasca que es fa en el futbol espanyol. Ser fidels a la nostra idea i dotar-la d’altres eines per ser cada vegada millors, m’agrada córrer als espais, m’agrada tenir un equip amb diferents registres. No em tanco a res i estic disposat a anar canviant, perquè el futbol està en evolució constant».

«Defensor del talent»

Fins a tres ocasions li han preguntat pel possible retorn de Sergio Ramos a la selecció. «¿Ramos està bé? Sí. ¿Pot venir? Sí», ha dit triant la via diplomàtica el nou cap de la banqueta de ‘la Roja’. «Jo soc un defensor del talent, però el talent ha d’estar sempre ajudant el col·lectiu. Una selecció no té res a veure amb un club», ha comentat l’entrenador de La Rioja.

«No m’agrada coartar les aptituds del futbolista, intento generar les situacions del joc perquè aquestes habilitats s’explotin al màxim. La llibertat ha d’estar vinculada a l’ordre», ha comentat Luis de la Fuente, que ha reclamat «temps» perquè es vegi com plasma les seves idees sobre el terreny de joc.

«No vull que hi hagi 48 milions d’entrenadors a Espanya, vull que siguin 48 milions de jugadors i que tots siguem un equip. Vull recuperar el vincle i el sentiment del 2010»

Luis de la Fuente, nou seleccionador espanyol

«Tots tenim la nostra personalitat, vull implantar una proximitat. No vull que hi hagi 48 milions d’entrenadors a Espanya, vull que siguin 48 milions de jugadors i que tots siguem un equip. Vull recuperar el vincle i el sentiment del 2010, el cantar ‘jo soc espanyol, espanyol!’ això és el que vull», ha dit amb vehemència.

Elogis a Gavi i Eric Garcia

A nivell individual, De la Fuente ha explicat que «celebra que Busquets vulgui seguir» a la selecció perquè «és història viva del futbol, no en passat, sinó en present i futur». A més, el nou seleccionador ha indicat que «intentarem treure el millor de cada jugador» tenint en compte que valora que per ser a la selecció «cal tenir qualitat i rendiment, perquè això no té res a veure amb un club, ja que un mal dia t’envia a casa».

«Jo no tinc xarxes socials, no les utilitzo. Tothom que vulgui saber alguna cosa de mi, d’Espanya o del món, serà a través dels mitjans de comunicació, ¿d’acord?»

Luis de la Fuente, nou seleccionador espanyol

Notícies relacionades

Després ha abordat el cas de Gavi («és una sort que hi hagi futbolistes que se saltin barreres perquè es desenvolupen amb una rapidesa que s’escapa del normal») i també el d’Eric Garcia. «L’Eric és un magnífic futbolista que s’adapta al nostre projecte, potser se’l va pressionar en cert moments, però està cridat a encaixar en el nostre projecte».

I, després, una vegada acabada la llarga compareixença de premsa, en què va acabar sent qüestionat per un grup d’estudiants de periodisme que eren a la sala, Luis de la Fuente va voler deixar un últim missatge al veure que circulaven aquests dies suposades paraules seves a Instagram i Twitter: «Jo no tinc xarxes socials, no les utilitzo. Tothom que vulgui saber alguna cosa de mi, d’Espanya o del món, serà a través dels mitjans de comunicació, ¿d’acord?».