Fórmula 1

Verstappen aconsegueix la ‘pole’ a Silverstone amb sorpresa de McLaren

Sainz no ha pogut repetir el seu èxit del 2022 en el circuit britànic i demà arrencarà cinquè; Alonso, en la novena posició

Verstappen aconsegueix la ‘pole’ a Silverstone amb sorpresa de McLaren

Christian Bruna / Efe

4
Es llegeix en minuts

Max Verstappen ha aconseguit la ‘pole position’ per al Gran Premi de la Gran Bretanya, desena cita del calendari, que es disputarà aquest diumenge (16.00 h) en el circuit de Silverstone, el ‘temple de la velocitat’. Carlos Sainz, que fa un any en aquest escenari va aconseguir la seva primera ‘pole’ i la seva única victòria fins a la data en F1, només ha pogut ser cinquè amb el Ferrari en aquesta ocasió i demà sortirà de nou per darrere del seu company Charles Leclerc.

Fernando Alonso no ha pogut culminar la seva bona actuació i al final de la sessió de classificació s’ha vist relegat a la novena plaça en la graella. Alex Albon, pletòric en el millor cap de setmana per a Williams, ha aconseguit superar l’asturià en la seva última volta de Q3. Aston Martin, que té la seva seu davant el circuit de Silverstone, tindrà molt complicat complir els seus objectius en la carrera de casa.

Q1: Checo, cinquè KO consecutiu

La classificació ha començat amb molta humitat en la pista, tot i que la majoria de pilots han optat per sortir amb pneumàtics de sec davant les previsions meteorològiques. Tret dels dos Ferrari, que han optat per intermedis i han hagut de tornar al box per corregir el seu error d’apreciació. El radar dels equips apuntava més pluja però amb menor intensitat que la que aquest matí ha condicionat els últims entrenaments lliures, liderats per Leclerc.

Fernando Alonso, que havia sigut tercer en la tanda prèvia, s’ha situat al capdavant de la Q1 enllaçant dues voltes ràpides, tot i que Max Verstappen ha batut el temps de l’asturià per tot just 11 mil·lèsimes (1.30.719).

Kevin Magnussen ha aturat el seu Haas enmig de la pista per una fallada tècnica i ha donat peu a una bandera vermella que ha interromput la sessió a falta de 3:11 minuts. Al sortir del box per tornar a l’acció, Verstappen ha perdut el control del seu Red Bull i se n’ha anat contra el mur del ‘pit lane’. Una acció que ha obligat els seus mecànics a canviar-li l’aleró davanter molt de pressa.

Els últims instants de Q1 han sigut una ‘bogeria’. Les condicions del traçat han millorat ràpidament i tots els pilots han millorat els seus temps. Norris ha pujat a la primera posició, seguit de Leclerc i els dos Mercedes, mentre que Sainz i Alonso han baixat a la zona de risc. El madrileny ha passat a la següent ronda en 12è lloc, però l’asturià, 15è, s’ha salvat per tot just una centèsima.

Bottas ha tingut un accident que l’ha fet fora de la classificació i Sergio Pérez ha tornat a caure eliminat anticipadament, per cinquena ocasió consecutiva malgrat tenir un gran ritme amb el Red Bull des de divendres. Tampoc han passat la tria Tsunoda, Zhou, De Vries i Magnussen.

Q2: Sainz i Alonso, endavant; Cau Stroll

La segona ronda ha arrencat amb algunes gotes i Alonso en primer lloc, tot i que amb pitjor temps que en Q1. Poc ha durat el d’Aston Martin al capdavant, que ha sigut superat per una desena de pilots en el primer intent de volta ràpida. En la següent ho ha ‘brodat’, especialment en el segon sector, per posar-se de nou primer (1.29.052).

L’amenaça d’aigua s’ha dissipat ben aviat i Albon, la sorpresa del cap de setmana amb el Williams, ha escalat a la segona plaça, per davant dels dos homes de Ferrari, Leclerc i Sainz, a 3 dècimes.

Piastri i Verstappen han passat a l’atac, però els pilots britànics, especialment motivats davant la seva afició, han recuperat el control, amb Norris (1.28.042) i Hamilton comandant la taula de temps provisional.

Verstappen ha passat a Q3 de nou com el més ràpid (1.27.702), seguit per Piastri i Norris, que han confirmat el pas endavant de McLaren amb l’última actualització del seu monoplaça. Sainz (5è) i Alonso (7è), també s’han ficat en la batalla per la ‘pole’ sense problemes, mentre que Aston Martin ha patit la baixa prematura de Lance Stroll, que ha caigut eliminat al costat de Hülkenberg, Sargeant i Ocon. El francès, que venia en volta ràpida i s’ha trobat Stroll en la frenada del revolt 15, pot rebre sanció.

Q3: Setena ‘pole’ de Verstappen

El pols per la desena ‘pole’ de la temporada s’ha desenvolupat amb l’asfalt en òptimes condicions. Hamilton ha tret el cap marcant la millor volta per començar en el circuit de casa, en el qual té el rècord absolut de victòries (8). Però en el context actual el ‘rei’ és Max Verstappen, que ha fet una declaració d’intencions tot just començar (1.27-084), deixant el de Mercedes a més de mig segon.

Notícies relacionades

L’assalt definitiu ha marcat la diferència entre Verstappen, favorit indiscutible, i la resta dels seus rivals (1.26.720). El que més s’ha acostat al de Red Bull en el seu últim intent ha sigut Lando Norris, que s’ha quedat a dues dècimes per al deliri de la seva afició. El ‘rookie’ Oscar Piastri, tercer en la seva millor classificació amb Mclaren, ha completat el ‘top 3’ per davant de Leclerc i Sainz, mentre que Albon ha relegat Alonso a la novena posició de la graella.

Max, en estat de gràcia, buscarà aquest diumenge el que seria el seu vuitè triomf en deu carreres. De moment, la ‘pole’ aconseguida a Silverstone és la setena en el seu compte aquest any i la número 27 de la seva carrera.