MUNDIAL DE MOTOGP

Valentino Rossi, de 42 anys, anuncia la seva retirada a Àustria

  • El pilot italià, que l’any que ve tindrà el seu propi equip a MotoGP, fa tres anys que no guanya (Holanda-2018) i més d’un any pujar al podi (Jerez-2020)

  • El Doctor, un autèntic mite i icona del motociclisme mundial, acumula 26 temporades en el Mundial, 424 grans premis, 115 victòries, 235 podis i 65 ‘poles’

  • Consulteu el palmarès del veterà campió de MotoGP Valentino Rossi

Valentino Rossi, de 42 anys, anuncia la seva retirada a Àustria

ALEJANDRO CERESUELA

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

El veterà pilot italià Valentino Rossi (Urbino, Itàlia, 16 de febrer de 1979), de 42 anys, nou vegades campió del món de motociclisme, que aquest any compleix la seva temporada núm. 26 al Mundial de motociclisme, on va debutar el 1996 en el Gran Premi de Malàisia de 125cc amb una més que impressionant sisena plaça, acaba d’anunciar a la preciosa sala de premsa del no menys bufó Red Bull Ring, de Spielberg, a Àustria, que quan acabi aquesta campanya es retirarà.

Rossi, que ha corregut 424 grans premis en les categories de 125cc, 250cc, 500cc i MotoGP, suma fins al moment 115 victòries, 235 podis i 65 ‘pole positions’. Sí que és cert que en les últimes campanyes no està sent tan competitiu com li agradaria, fins a l’extrem que, al finalitzar l’últim Mundial-2020 pandèmic, la companyia Yamaha el va relegar a l’equip ‘satèl·lit’ del Petronas, i va col·locar al ‘team’ oficial el jove francès Fabio Quartararo.

Tal com van fer en el seu moment Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa, l’adeu de Rossi també s’ha anunciat i produït minuts abans de la conferència oficial d’un gran premi, en aquesta ocasió el primer dels dos seguits que se celebrarà a Àustria. Ahir, precisament, es complien 25 anys del primer podi de Rossi i va ser a Àustria, el 1996. «Em sento una mica enutjat. Ja vaig dir que a meitat d’estiu ho diria: he decidit parar a finals d’aquesta temporada. Desafortunadament aquesta serà la meva última campanya. És un moment trist, perquè és difícil dir que l’any que ve ja no competiré, una cosa que faig des de fa gairebé 30 anys. La meva vida canviarà en cert sentit, però he disfrutat moltíssim i molt intensament. He viscut moments inoblidables».

Un home feliç

Rossi, que va reconèixer que se sentia molt tranquil amb si mateix perquè, va assegurar, «hauria pogut seguir un any més en el meu nou, però aquest ha de ser, almenys, un projecte a llarg termini», va confessar que trobava a faltar el seu desè títol mundial. «Per competitivitat, resultats i perquè vaig arribar a l’última carrera, en dues ocasions, amb possibilitats de conquistar-lo, l’hauria d’haver aconseguit. Malgrat tot, crec que el meu palmarès és formidable».

Per al veterà pilot italià, el més esplèndid no només són els títols (9) i les victòries (115), sinó el fet d’haver format part de la història del motociclisme en les últimes dècades. «Crec que si soc una llegenda, o així m’anomenen, és perquè pel meu comportament, personalitat i resultats he aconseguit, i no només a Itàlia, tot i que molt especialment en aquest país, com va fer Alberto Tomas en esquí, que els aficionats a l’esport es fixessin i s’apassionessin per les carreres de moto. I això em fa sentir orgullós. És moltíssim».

«Crec que em mereixia haver guanyat el meu desè títol, per resultats i ocasions, sí»

Valentino Rossi / Nou vegades campió del món de motociclisme

«És evident que no és un moment feliç per a mi, a ningú li agrada dir adeu a la seva passió, però em sento molt serè i orgullós del que he fet i com ho he fet. Ara miraré de buscar el meu racó als cotxes, m’apassionen les carreres de cotxes, he anat perfeccionant el meu pilotatge al volant de diversos i vull trobar el meu lloc a les quatre rodes. No competiré només per matar el cuc, vull guanyar i m’il·lusiona molt córrer les 24 Hores de Le Mans, però tot arribarà», va afirmar Rossi.

Tres anys sense guanyar

El ‘Doctor’, com se’l coneix a tot el món, ja fa una dotzena d’anys que persegueix el seu desè títol mundial, mentre que la seva última victòria data del 2018, és a dir, ja fa tres llargs anys quan va guanyar a la ‘catedral’ d’Assen, a Holanda. El seu últim podi és més recent, però tampoc gaire més, ja que el va obtenir en el Gran Premi d’Espanya, que, com és habitual, es va celebrar en un dels seus traçats carismàtics, Jerez, el 2020.

Rossi, que la temporada que ve afegirà al seu extraordinari projecte de l’Acadèmia VR46 tot un equip de MotoGP, patrocinat amb els petrodòlars de l’Aràbia Saudita, seguirà, sens dubte, al pàdoc del Mundial de motociclisme, on no només és un mestre de pilots joves ja campions, sinó tota una institució i un dels grans atractius per als fans, que aquest any comencen a tornar a poc a poc a les grades dels circuits.

Crítiques de campions

Notícies relacionades

Durant els últims mesos han sigut alguns els campions de motociclisme que li han recomanat a Rossi que es retirés, entre ells el popular pilot nord-americà Kevin Schantz i l’italià Marco Lucchinelli, tot i que qui ha sigut més contundent en la seva petició ha sigut el campió més important de tots els temps, el també italià Giacomo Agostini, guanyador de 15 títols mundials en diverses categories.

Ago va arribar a dir això en una entrevista recent al diari ‘La Repubblica’, d’Itàlia: «Crec molt poc en els miracles. Jo mateix, com molts altres esportistes, he après en la meva pròpia pell que no hi ha res a fer contra el rellotge de la vida. Tu pots accelerar tot el que vulguis, però ell sempre va més ràpid que tu. Així és l’esport al més alt nivell: a una certa edat, la que ja té Valentino, només continuen uns quants boxejadors, però són púgils vells que lluiten entre ells. A això se li diu espectacle, però és un xou. Això, al nostre món, al món de la velocitat, de les motos, no funciona. Només el vi acostuma a millorar amb el pas del temps però, de vegades, deixar passar massa temps el converteix en vinagre».