PREGUNTES AMB HISTÒRIA (IV)

¿Amb quin gran campió se sol relacionar Marc Márquez?

La història del motociclisme dona, cert, per a un divertit Trivial, el que li presenta EL PERIÓDICO. Segur que vostè sap qui era 'The Fast', molt vinculat als rècords de Marc Márquez

rozas22334630 freddie spencer200405113354

rozas22334630 freddie spencer200405113354

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Marc Márquez Alentá ha aconseguit moltíssimes coses des que va trepitjar, el 2008, a Estoril (Portugal), el Mundial de motociclisme. Ha aconseguit vuit títols mundials en les tres categories que hi ha (125 cc, ara Moto3, Moto2 i MotoGP), 82 victòries, 134 podis, 90 ‘pole position’ i 72 voltes ràpides en cursa.

Però un dels seus grans triomfs, al qual ell, com d’altres, no atorga gaire importància («veurem quins són els meus números quan acabi la carrera», sol dir per treure’s importància), és haver-se convertit, l’any 2013, el del Mundial del seu debut en la màxima categoria de MotoGP, en el campió del món més jove de la història, substituint el popular i mític pilot nord-americà Freddie Spencer, amb qui, en efecte, l’han comparat moltes vegades i a qui ha estat vinculat per diversos motius.

El 2014, Márquez va arribar a plantejar-se la possibilitat d’imitar l’Spencer del 85 i córrer a Moto2 i MotoGP

Spencer, anomenat ‘The Fast’ (‘el ràpid’, ‘el veloç’), va ser campió del món de 500 cc, el 1983, amb 21 anys i 258 dies, rècord que Márquez va destrossar l’any del seu debut, com a ‘rookie’, el 2013, amb 20 anys i 266 dies. A partir d’aquell moment i molt abans, ja que el pilot de Cervera (Lleida) ja havia superat diversos dels rècords de precocitat dels grans mites nord-americans, com Spencer i Kenny Roberts ‘el Marcià’, la vida de Márquez ha tingut un cert paral·lelisme i gran proximitat amb la de Spencer, ara un dels jutges en direcció de cursa de tots els grans premis.

Spencer, nascut a Shreveport (Lousiana, EUA), el 20 de desembre del 1961, va provocar, fins i tot, que Márquez es plantegés el 2014, just després que l’as nord-americà escrigués el pròleg del llibre ‘Marc Márquez, somnis que es compleixen’, la possibilitat de córrer en dues categories alhora, en MotoGP i en Moto2, provant d’aconseguir la proesa aconseguida per ‘The Fast’ el 1985, quan corria i guanyava amb l’Honda de 250 cc i, al cap de pocs minuts, pujava a l’Honda de 500 cc i també guanyava, en un esforç titànic al llarg de tota la temporada, cert, no tan llarga, pel que fa a grans premis, del Campionat del Món de motociclisme. Aquell any (1985), Spencer va afegir al seu títol de 500 cc del 1983, els dos de 250 cc i 500 cc el 1985.

«Marc ha agitat MotoGP. Corre com corríem Roberts, Lawson, Gardner i jo: quan vèiem un petit forat, hi ficàvem la moto i ho intentàvem»

Freddie Spencer

Campió del món de 500 cc (1983 i 1985) i 250 cc (1985)

Finalment, Márquez va descartar la idea, no només perquè Honda no tingués una moto de Moto2, tot i que els seus motors equipessin, llavors, tota la graella (ara són de la firma Triumph), sinó perquè, en efecte, la competència, la competitivitat, la rivalitat i, sobretot, el nivell de les dues graelles és tremend.

Freddie Spencer dialoga amb Marc Márquez, en un GP del 2018. / EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Notícies relacionades

Spencer, també pilot d’Honda, s’ha mostrat sempre orgullosíssim que Márquez fos el protagonista que el seu rècord, que ja tenia més de 30 anys, fos superat. «Els rècords es construeixen per batre’ls», va explicar Spencer en la presentació del llibre de Márquez. «El Marc és llest, a més d’un extraordinari pilot, i sap que està trepitjant terreny històric. M’encanta un pilot tan ràpid i espectacular com el Marc i una persona tan bona com ell».

No només això, ‘The Fast’ considera que Márquez «ha portat una nova manera de córrer, té un estil molt agressiu. Márquez ha agitat la categoria de MotoGP, que ja li feia falta, ja tocava. Estàvem en la línia de la F-1, que deixen passar voltes i voltes sense avançar-se i, quan ho fan, és en el ‘pit lane’, en el canvi de rodes. I això no és atractiu». I, no només això, segons el nord-americà, que es va barallar a la pista amb estrelles i campions com Kenny Roberts, Eddie Lawson i Wayne Gardner, «el Marc intenta fer el que fèiem nosaltres, el que perseguíem el Kenny, l’Eddie, el Wayne i jo: quan vèiem un petit forat, hi ficàvem la moto i ho intentàvem. Així són les curses».