GEST HUMANITARI DEL TETRACAMPIÓ

'SuperCelu', el karateka amb síndrome de Larsen i hiperlaxitud que admira Márquez

José Luis Cazalla, de 13 anys, va tornar a visitar i compartir una bona estona amb el tetracampió al GP d'Espanya

El nen, que ja ha patit cinc delicades operacions, li va desitjar sort al 'nen de Cervera', que l'endemà va arrasar

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

No resulta fàcil, més aviat gairebé impossible, que algú com Marc MárquezDani Pedrosa o Aleix Espargaró, per citar alguns exemples, trobin un moment, o dos, o alguns, al llarg del seu enfeinat i dur cap de setmana de gran premi per poder dedicar-lo a algú, alguna causa humanitària, alguna ONG (tots ajuden habitualment el popular expilot Randy Mamola) o algú que necessiti la seva ajuda o presència. I, tanmateix, ells proven de trobar aquests minuts per atendre aquestes persones.

Des de fa un temps, Marc Márquez, líder del Mundial de MotoGP des de la seva victòria, precisament, diumenge passat a Jerez (segon triomf consecutiu després del seu també devastador triomf a Austin, Texas, EUA), prova de seguir els passos a un nen de 13 anys, José Luis Cazalla, que pateix la síndrome de Larsen (una malaltia congènita que provoca luxació de les grans articulacions) i hiperlaxitud des del seu naixement (mobilitat excessiva de les articulacions sense provocar cap dolor).

Tot va començar fa un parell d'anys, quan la tieta del José Luis, que tothom anomena ‘SuperCelu', va provar de posar-se en contacte amb l'entorn del tetracampió del món de MotoGP perquè el seu nebot era i és un dels seguidors més devots que té el pilot de Cervera (Lleida). I, després de molt buscar i buscar, la Fany, així es diu la dona, va poder contactar amb José Luis Martínez, el company i espàrring d'entrenament de Marc i Àlex Márquez, la persona que no se separa d'ell ni mig metre.

«La Fany va voler buscar ajuda en nosaltres, però una ajuda més sentimental, humana, afectuosa, de contacte, que no pas econòmica o mèdica», explica Martínez. «Només volia saber si era possible que, en el Gran Premi d'Espanya, que es disputaria a Jerez, el Marc pogués rebre, conèixer i animar el José Luis. Jo li vaig dir que ho intentaríem tot i, finalment, vam poder accedir al seu desig».

«I sí, va venir a veure'ns i, tal com ha ocorregut aquest any, per segona vegada», explica Márquez, «vaig mantenir amb ell una xerrada, una trobada formidable, molt gratificant i, sobretot, molt molt divertida. Em va explicar que practicava karate i ‘kick boxing', que l'entrenava un campió (Pablo Jaén, campió d'Espanya de culturisme natural) i que havia acudit a diversos campionats. La veritat és que ‘SuperCelu' és un xaval meravellós que se sacrifica moltíssim, que fa esforços increïbles i que, sobretot, té molta il·lusió per poder estudiar una cosa relacionada amb la informàtica, encara que em va dir que li costa molt treure's les assignatures de l'escola, però que ho aconsegueix amb molt esforç».

Ja l'any passat, Márquez, en una primera trobada amb 'SuperCelu' que ha tingut gairebé tres milions de visites a Facebook, li va regalar i li va firmar les botes amb què havia realitzat els entrenaments de divendres perquè, si volia, les subhastés i aconseguís diners per a les seves coses. ‘SuperCelu' viu a Bornos, una població de poc menys de 8.000 habitants de la província de Cadis, on és molt conegut.

Notícies relacionades

El José Luis, amb una discapacitat del 79%, va tornar a acudir, dissabte passat, al Circuit de Jerez-Ángel Nieto i va tornar a compartir una bona estona amb el seu amic Marc Márquez, que li va regalar els guants i unes de lliscadores (proteccions que els pilots es col·loquen als genolls per recolzar-se i fregar l'asfalt en cada corba), a més de compartir uns minuts amb ell al box de l'equip Repsol Honda, on molt pocs tenen el privilegi d'entrar. I ja no diguem, com li va passar a ‘SuperCelu' i en va gaudir de valent, poder pujar a l'Honda RC213V del tetracampió i compartir una xerrada assegut a la butaca del campioníssim català.

La Fany explica que «compartir uns minuts amb algú com Marc Márquez significa molt, moltíssim, tot, per a algú com el José Luis, que lluita molt durament per ser feliç, i ho és, i molt». «La veritat és que és un nen molt disciplinat i lluitador, que estima amb bogeria el que fa i, per tant, és molt fàcil ajudar-lo», explica Pablo Jaén. 'SuperCelu', que s'ha hagut de sotmetre a cinc operacions al llarg de la seva vida (l'última d'una delicada escoliosi, desviació lateral de la columna vertebral), es va acomiadar de Marc Márquez desitjant-li sort en la carrera (va guanyar i en solitari) i recordant-li que, el proper any, tornarà a visitar-lo a Jerez.

Temes:

Marc Márquez