VICTÒRIA DEL CAMPIÓ

De mestre a mestre, de Nieto a Márquez

El 'nen de Cervera¿ empleó la picardia del 12+1 per entrar a canviar la seva moto aigua per la de sec abans que els seus adversaris i guanyar-los a Brno

marquez-2

marquez-2 / MICHAL CIZEK (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas / Brno (Enviat especial)

De mestre a mestre, d'Ángel Nieto a Marc Márquez, un dels seus deixeble preferits, no només pel seu estil de pilotatge, que també, sinó per la passió que posa en les carreres i, sobretot, perquè és tan murri i llest, tant com pensa sobre la moto. Márquez aquest diumenge, a Brno, on la carrera va començar en aigua (poca, però en aigua) i es va assecar de seguida, ha tornat a donar tota una lliçó. Ha començat amb pneumàtic tou al davant (tots portaven mig) i, al comprovar que la moto no anava bé, s'ha endarrerit alguns llocs perquè els altres ‘magnífics’ (Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Maverick Viñales i Andrea Dovizioso) no sabessin quan entrava al seu box. A l'anar a completar el tercer gir s'ha colat i ha sortit disparat amb l'Honda RC213V amb els Michelin de sec. I tots s'han espantat, tots.

La primera volta ha sigut d'escalfament, però la segona ja ha rodat gairebé 12 segons més veloç que els seus rivals, del 2.09 minuts que estava fent Rossi amb la seva Yamaha al 1.58 que ha fet Márquez amb la seva Honda de rodes de sec. I, a partir d'aquí, al mur han començat a aparèixer-se pissarres en què avisaven els seus pilots que Márquez estava volant amb els pneumàtics de sec. Rossi, que liderava la prova amb Johan Zarco (Yamaha), encara s'ha resistit més i, quan ha entrat, el ‘nen de Cervera’ ja s'havia escapat. Molt. Massa, perquè ha estat completant la resta de voltes (les últimes 15) amb més de 20 segons sobre el seu company Dani Pedrosa i l'italià Danilo Petrucci (Ducati).

A controlar el temps

Després, en el transcurs de la carrera, Márquez s'ha limitat a controlar el seu temps de cada volta, mentre Pedrosa, que havia fet un gran cap de setmana, ha arribat a la primera plaça i Viñales, horrible tota la carrera, ha salvat amb honor el gran premi, malgrat que hi ha entrat a cinc punts de Marc i viatjarà a Àustria a 14 punts (154 a 140). En les últimes quatre carreres, Márquez li ha tret a Viñales 51 punts de marge, és a dir, dues victòries, triomfant en els dos últims grans premis celebrats, a Alemanya i República Txeca.

És el segon triplet espanyol de la temporada (el primer va ser a Jerez: Pedrosa, Márquez i Lorenzo) i és el número 53 aconseguit pel motociclisme espanyol. Rossi, en l'última volta ha guanyat Cal Crutchlow (Honda), ha acabat quart; Dovizioso, sisè i Lorenzo, 15è.

El pneumàtic posterior

“En l'entrenament matinal he vist que el pneumàtic de darrere de la meva moto era un desastre i he començat a dubtar. Quan he fet la volta de formació de la graella, la roda seguia sense donar-me confiança, així que li he dit a Santi (Hernández, el seu enginyer) que em posés la tova. En la primera volta ja he vist que m'havia equivocat i, com que s'estava assecant, he pensat ‘val, doncs entro el primer, m'arrisco i intento remuntar’. Així ho he fet i m'ha anat molt bé”, ha confessat Márquez al baixar del podi. “La veritat, això sí, és que en les dues primeres voltes després del canvi he estat a punt d'estavellar-me un parell de vegades, ja que la pista encara estava mullada, humida i jo era l'únic dels favorits que anava amb rodes de sec, però he sobreviscut. En el segon gir ja he sigut molt més veloç que la resta i, després, ja només he hagut de controlar la carrera. L'hi ha dedicat, naturalment, aquesta victòria a Ángel Nieto, el nostre mestre, fins i tot amb estratègies així ¿oi?”.

Notícies relacionades

Mundial de MotoGP: 1. Marc Márquez (Espanya, Honda), 154 punts; 2. Maverick Viñales (Espanya, Yamaha), 140 punts; 3. Andrea Dovizioso (Itàlia, Ducati), 133 punts; 4. Valentino Rossi (Itàlia, Yamaha), 132 punts i 5. Dani Pedrosa (Espanya, Honda), 123 punts.

Pròxim gran premi: Red Bull Ring, a Àustria, el pròxim cap de setmana.