MUNDIAL DE MOTOGP

Dovizioso es converteix en el novè guanyador de l'any

El pilot italià de Ducati derrota Rossi i la resta de 'magnífics' amb una actuació prodigiosa en una pista inundada per la pluja

rozas36081642 ducati team s italian rider andrea dovizioso celebrates at t161030095553

rozas36081642 ducati team s italian rider andrea dovizioso celebrates at t161030095553 / MOHD RASFAN

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

No s'havia vist mai, no es podia ni imaginar ni, gairebé, gairebé, aconseguir. Ni proposant-s'ho, els organitzadors i els fabricants participants en aquest fantàstic, atractiu i vibrant Mundial de MotoGP haurien aconseguit el més difícil encara, el que no s'havia vist mai en la història del campionat, tant com 66 anys. Però ha passat. Nou pilots diferents, ¡nou!, han obtingut, almenys, un triomf en els 17 grans premis que s'han corregut.

LA DISTINCIÓ DE DOVIZIOSO

I, no només això, avui, a Sepang (Malàisia), davant 95.316 apassionats espectadors, el veterà italià Andrea Dovizioso (Ducati), de 30 anys, s'ha convertit en el vencedor número 25 d'aquesta temporada en les tres categories. Mai, mai hi havia hagut tants guanyadors al Mundial. I ‘Dovi’ ho ha fet en gran, com un senyor, imperial. Feia set anys, des de Donington 2009, que no aconseguia la victòria. Més gran encara, Dovizioso ha corregut 257 grans premis consecutius, ¡no s'ha perdut ni una carrera! “He fet tota l'última volta entre llàgrimes, plorant, amb el casc inundat”, va dir Dovizioso al baixar del podi.

La prova, que s'ha corregut després d'un diluvi típicament de Malàisia i, per tant, sobre una pista mullada, relliscosa, un autèntic mirall, ha sigut, com han anunciat tots els ‘magnífics’ i els que somien de ser-ho, apassionant. Des del primer moment, bona part dels guanyadors d'aquesta temporada (Valentino Rossi, Marc Márquez, Andrea Iannone, que reapareixia, Cal Crutchlow i Jorge Lorenzo) més ‘Dovi’, han aparegut al grupet del capdavant.

Dovizioso, que ha corregut  257 grans premis seguits, és el novè guanyador d'aquest any, una cosa mai vista en 66 temporades de Mundial

ESPERANT L'OPORTUNITAT

Cert, era una fila índia, un darrere l'altre, però tots, tots, han protagonitzat accions de risc, avançaments impensables i, sobretot, han buscat el límit, a risc, com així ha passat, de no acabar la carrera. Això sí, l'‘avi’ Dovizioso semblava guardar-se el millor del seu art, de la seva finor, de la seva cavallerositat i, sobretot, de la seva impressionant Ducati, per al final.

I no ha tingut necessitat, no, de forçar de valent a les últimes voltes. La carrera, la pista, l'aigua, les condicions extremes del traçat li servirien la victòria gairebé en safata. ‘Dovi’ només s'ha hagut d'encarregar de la maniobra més difícil: superar Rossi, deixar el ‘Doctor’ bocabadat, de nou, i escapar-se fins a la glòria.

Perquè, mentre Dovizioso corria amb paciència, a la volta 12, de les 19 a què ha programat la carrera (una menys del previst), han caigut Crutchlow i Márquez, que ha reprès, com sol fer ell, la carrera i ha acabat 11è. I, poc després, al següent gir, ha sigut Iannone, que li havia complicat molt, molt, la vida a Rossi a la primera part de la carrera, qui ha rodat per terra.

L'AVANÇAMENT GUANYADOR

El panorama no podia ser millor per al guanyador que faltava, per a l'home que mereixia, en efecte, formar part del podi de virtuosos d'aquest apassionant 2016. Dovizioso s'ha quedat amb Rossi al capdavant, ja que Lorenzo s'ha limitat a conservar el ‘bronze’ que li havia caigut del no-res. I ‘Dovi’ no s'ho ha pensat dues vegades i, a falta de cinc voltes, a la frenada del revolt 1, ha aprofitat la tremenda velocitat punta de la seva ‘Desmosedici’ i ha fulminat el ‘Doctor’, que, més tard, asseguraria tenir problemes al pneumàtic davanter.

Mai abans  a la història hi havia hagut 25 pilots diferents que aconseguissin, almenys, un triomf a les tres categories

Les últimes voltes han sigut gairebé de consolació. ‘Dovi’, feliç, però molt tensionat, ha disfrutat del seu pilotatge fins a veure tot el seu equip penjat del mur davant la meta; Rossi ha tornat a lamentar, com ja li va passar fa poc, a Austràlia, que s'hagi quedat sense victòria (porta 10 grans premis sense guanyar, des de Barcelona), però s'ha assegurat el subcampionat davant de Lorenzo; el tricampió mallorquí de Yamaha s'ha trobat amb el podi gratis i Márquez ha rebut l'ovació emocionada de tot el seu equip per aixecar-se (com ja va fer a Le Mans, on, després de la caiguda, va acabar 13è) i seguir corrent malgrat tenir la moto molt malmesa.

GRÀCIES A TOTS

“¿Què puc dir?, doncs que sóc l'ésser més content del món, segur”, ha comentat Dovizioso, que, ara sí, és el ‘novè home’ darrere de Márquez, Rossi, Lorenzo, Iannone, Pedrosa, Crutchlow, Dani Pedrosa i Jack Miller. “És el moment, per descomptat, d'agrair-li a Ducati els quatre anys d'intens treball que m'han permès estar aquí i tornar a guanyar set anys després d'Anglaterra. I, sí, la carrera ha sortit exactament com la tenia planejada. Només em queda agrair als meus, a la meva família, als meus amics, als meus fans i al meu equip aquest moment de satisfacció que m'han proporcionat”.

Rossi ha confessat que “hi ha hagut un moment que he pensat que podria guanyar, sí, sí, em trobava amb molta confiança, però, quan ‘Dovi’ ha intentat el primer atac, ja cap al final, he notat que el meu pneumàtic davanter, especialment al flanc dret, es començava a degradar molt, molt, i he temut que, si el seguia forçant, cauria, així que, com a Austràlia, he preferit assegurar els punts i sumar el subcampionat, que ja està a les meves mans. Podia ser millor, sí, però m'encanta”.

Andrea Dovizioso

PILOT DE DUCATI

"Ho puc confessar, sí. M'he passat tota l'última volta plorant, amb el casc ple de llàgrimes, sí"

Notícies relacionades

No cal dir que Lorenzo ha tornat a mostrar la seva sinceritat al baixar del podi i reconèixer que, en efecte, tot li ha vingut del cel. “En condicions normals, hauria acabat cinquè o sisè, però les caigudes de Cal (Crutchlow), Marc (Márquez) i Andrea (Iannone) han posat aquest podi a les meves mans. Estic content perquè, en aigua, en mullat, en una pista amb adherència, m'he defensat, he millorat, he recuperat les bones sensacions en condicions extremes”.

Mundial de MotoGP: 1. Marc Márquez (Espanya), 278 punts, ja campió; 2. Valentino Rossi (Itàlia), 236 punts; 3. Jorge Lorenzo (Espanya), 208 punts; 4. Maverick Viñales (Espanya), 191 punts i 5. Andrea Dovizioso (Itàlia), 162 punts.