MUNDIAL DE MOTOCICLISME

Viñales guanya el títol de Moto3 després d'una carrera espectacular

Salom ha caigut molt aviat i Rins ha resistit la persecució del campió fins als últims metres del GP de Xest

Maverick Viñales celebra al podi de Xest el títol de campió del món de Moto3.

Maverick Viñales celebra al podi de Xest el títol de campió del món de Moto3. / HEINO KALIS (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / Xest

No és el més jove, que és Àlex Rins (17 anys). Tampoc el més veterà, que ho és Luis Salom (22). Ha estat el noi del mig (18), el favorit al títol de Moto3 els dos últims anys, el que s'ha emportat el títol mundial de Moto3. Ha estat, sí, el català Maverick Viñales el que, al final, s'ha emportat el ceptre mundial després de protagonitzar una temporada sorprenent, amb només tres victòries (Jerez, Le Mans i Xest), davant els set triomfs de Salom i sis de Rins.

Però, això sí, Viñales ha estat sempre, sempre, al podi, cosa que li ha permès guanyar en l'última carrera. Això i el fet que tant Salom com Rins li oferissin la possibilitat de reviure, de tornar a tenir l'ocasió de guanyar, després de patir les seves caigudes de Motegi, que li obrien el cel valencià.

La carrera que tots s'havien imaginat

La carrera de Xest, l'última oportunitat per als tres candidats i en què el guanyador tenia com a principal recompensa el títol, ha anat tal com havia estat imaginada per tots ells. El traçat valencià, on s'han citat 101.000 espectadors, no ofereix cap possibilitat d'escapar-se. Ho ha intentat Viñales, ha mirat de fer-ho Salom, abans de caure, quan només s'havia arribat a la meitat de la carrera i ho va intentar, és clar, Rins quan, a les últimes voltes, semblava tenir alguna cosa més que els altres.

Notícies relacionades

Al final, tot s'ha decidit a l'última volta, en què Viñales i Rins s'han passat fins a quatre vegades perquè, a l'antepenúltim revolt, abans de la meta, Rins s'ha colat, sí, però no ha pogut tancar l'avançament en un revolt llarg i ràpid d'esquerres, s'ha hagut d'obrir ("i si allà t'obres, perds adhesió"), cosa que li ha facilitat a Viñales arriscar, tancar els ulls, tancar fort el puny i colar-se. Després ja s'ha amagat en el seu carenat i ha travessat la meta, no ja al davant de Rins, sinó també al davant de l'alemany Jonnas Folger, que enganxadet a ells, ha acabat arrabassant la plata al deixeble d'Emili Alzamora.

Salt a Moto2

El Mundial, que acaba amb 323 punts de Viñales, seguit de Rins (311) i Salom (302), ha tingut a aquests tres protagonistes com a estrelles absolutes. Tant Viñales com Salom, que formaran parella l'any que ve en l'equip de Sito Pons a Moto2, entrant al lloc que deixen vacant Pol Espargaró, ja campió de Moto2, i Tito Rabat, faran el salt de categoria i els més normal, tenint en compte la seva edat, és que Rins segueixi, perquè acaba de renovar contracte, amb l'equip Estrella Galicia 0.0 per intentar guanyar, l'any que ve, el títol que se li acaba d'escapar.