Sexualitat i ciència

'Masters of Sex'

Persones masturbant-se, parelles mantenint relacions sexuals, orgasmes vaginals o clitorians, ejaculació, contraccions orgàsmiques... tot això i més va ser el que van investigar el Dr. Masters i la Dra. Johnson fa molts anys...

Portada de ’Time’

Portada de ’Time’

2
Es llegeix en minuts

 ...I avui tenim una sèrie que ens ajuda a imaginar-nos com va ser l'aventura de descobrir com funciona la sexualitat humana al voltant dels anys cinquanta. 'Masters of Sex'.

M'agradaria que us situéssiu 60 anys enrere. ¿Us imagineu com vivien la sexualitat en aquella època? ¿Quin coneixement tenien sobre el funcionament del nostre cos i dels nostres genitals?

William Masters va tenir la gran curiositat de descobrir com funciona el nostre cos i com respon durant l'estimulació i la resposta sexual. I no era una tasca gens senzilla en el context social en què es trobaven llavors. Però es va trobar amb Virginia Johnson que el va ajudar a portar a terme el projecte.

Realment ens ha ajudat molt als psicòlegs que treballem en l'àmbit de la sexualitat i la parella (i als metges, educadors i professionals de la salut que treballen dins de l'ampli món de la salut i l'educació afectiva i sexual).

I malgrat que la sèrie possiblement exageri coses, se n'oblidi d'altres que són importants i fins i tot s'inventi alguna situació, ens dóna un cop de mà per descobrir com estàvem fa 60 anys i quines coses hem anat descobrint des d'aleshores.

Malgrat això, una cosa és la resposta física del nostre cos davant un estímul sexual i una altra cosa és què passa al nostre cervell, que és el gran òrgan de la nostra sexualitat. Les investigacions de Masters i Johnson van servir per veure com responia el cos d'un home i per sorprendre'ns veient que la resposta física d'una dona pot arribar a ser igual (i fins i tot en alguns casos més fàcil) que la d'un home. Però el pes de l'aprenentatge, dels nostres mites i els nostres tabús en relació amb la sexualitat, les nostres inseguretats, vergonyes, expectatives, etcètera, marquen la vivència que tenim del nostre sexe.

Com ens relacionem sexualment ve donat per com és el nostre cos i per com és la nostra ment i per la relació de tots dos. Masters i Johnson van ser uns dels mestres que van començar a investigar com funcionava el nostre cos a nivell sexual i va ser Helen Singer Kaplan qui va posar atenció a la importància del desig sexual perquè la resposta sexual pogués donar-se correctament.

Perquè la nostra sexualitat funcioni bé hem de tenir en compte tots els ingredients del còctel... cos, ment, creences...

¿Ja saps quins són els ingredients del teu còctel?

Notícies relacionades

T'invito que siguis espectador de la sèrie Masters of Sex per aprendre més sobre el camí que hem recorregut...

www.elenacrespi.com – www.iesp.cat – www.interpersonal.cat