Sexualitat i parella

Quan ser un osset i quan ser una pantera

Tendresa, carícies, estabilitat, abraçades, dormir junts, passejar agafats... besar, passió, foc, desig, seducció... ¿Quin grup de paraules relacioneu amb el que podria ser un 'osset' i quin grup de paraules estarien relacionades amb ser una 'pantera'?

Carícies d’una parella.

Carícies d’una parella.

4
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

Cadascú portem a dins un osset tendre o una pantera fogosa. I, si em permeteu, seguiré utilitzant l'analogia de l'osset i la pantera per resumir tot el que cadascú implica i per entendre'ns fàcilment. 

Suposo que, més o menys, deveu haver relacionat la tendresa, les carícies, l'estabilitat, les abraçades, el fet de dormir junts i passejar de la mà a les conductes que moltes persones relacionen amb l'etiqueta 'osset' i que besar, la passió, el foc, el desig i la seducció ho veureu més vinculat a l'etiqueta 'pantera'.

Potser és bo que cadascú detectem quin dels dos animals predomina en nosaltres. ¿Ets més osset o més pantera? 

I si us pregunto que em digueu quin dels dos creieu que és millor per mantenir una relació de parella… ¿Què em diríeu?

Evidentment, per mantenir la relació de parella necessitarem les dues coses. Però hi ha qui desitjarà que hi hagi més tendresa que passió, i viceversa. 

L'ideal seria que una parella trobés l'equilibri i busquessin, més o menys, la mateixa quantitat de carícies que de foc… però, en consulta, és habitual trobar-nos dues persones que puguin voler diferents coses. Una de les dificultats més importants que es pot trobar una parella és quan s'ajunten un osset (que tingui molt poc o gens de pantera) i una pantera (que tingui molt poc o gens d'osset). En aquesta situació ens podem trobar que:

 -L'osset: busca situacions d'intimitat on estar junts, abraçats, compartint una estona de carícies i de tendresa junts ja n'hi ha prou. Donant poca importància o nul·la a aquelles trobades més explícitament sexuals on el cos sigui el vehicle del plaer. Per a algú que és molt més osset que pantera, el sexe en parella pot arribar a ser, fins i tot, una molèstia, una cosa bruta, una cosa només corporal on l'amor queda relegat en un segon pla i l'important és demostrar l'amor a través de situacions tendres. 

-La pantera: buscarà situacions en què la seducció tingui un paper important. Intentarà acostar-se més a nivell corporal i amb conductes encaminades a un acostament més sexual. La via per la qual s'expressa l'amor és a través del contacte, de les sensacions agradables, de “fer l'amor” amb la parella. Hi ha algunes panteres, fins i tot, que veuen el foc, la passió, el sexe en parella com la forma més natural de mostrar amor a l'altre (a la parella, és clar).

¿Què ens solem trobar habitualment en el context terapèutic? (Hem de tenir en compte que el que passa en teràpia no necessàriament correspon al que li passa a tothom). 

-Des de sempre hem trobat molts més ossets femelles: dones que han donat més importància a aquella part més tendra de la relació que a la part més explícitament sexual. Algunes, fins i tot, arriben a evitar totes o gairebé totes les situacions sexuals que la parella pugui proposar (¿Estaríem davant una dama victoriana?)

 -En canvi, el terreny de la pantera sempre havia estat més masculí, i els homes eren els que donaven més importància a l'acostament sexual com a part imprescindible de la relació de parella. Fins i tot alguns d'aquests homes posaven per sobre de tot, al pilar més alt de la relació, el sexe, i fins i tot arribaven a buscar només això en la relació de parella i de manera poc hàbil. (¿Els cromanyons?) 

Avui dia, seguim trobant aquestes situacions, però afegim més varietat al que els passa als homes i les dones:

-Cada vegada són més les dones que desitgen jugar i no els fa por mostrar la pantera que porten dins. 

-També hi ha molts més homes que troben i se senten còmodes amb el seu costat més osset…

 I això ens porta a trobar-nos un altre tipus de demanda terapèutica en què trobem una dona pantera que desitja jugar, seduir, augmentar el foc, fer l'amor amb la seva parella, i que elegeix com a company en aquest viatge un osset que esquiva les situacions de seducció, de joc, de picaresca…  Fa anys, hauria estat impensable trobar un motiu de consulta d'aquest tipus, ja que els homes eren obligats, socialment, a ser autèntiques panteres i a les dones sempre se'ls ha permès ser més ossets. (En les parelles homosexuals, també es pot donar una situació d'aquesta mena… en parlarem més concretament més endavant. Avui ens centrem en les parelles heterosexuals). 

Els temps canvien i les dificultats que ens arriben a teràpia també, encara que sempre es mantenen les de sempre…

Us proposo un joc… busqueu la pantera que porteu dins, la que desitja seduir i jugar… ¿m'expliqueu quines maneres de seduir se us acudeixen? Us desafio a explicar-m'ho, vull col·leccionar els vostres jocs perquè ens ajudin i ens serveixin d'exemple per a aquelles persones que s'han quedat atrapades dins del seu osset i en volen sortir. 

Però també us proposo el joc a la inversa… ¿M'expliqueu quines situacions de tendresa i de carícies us ajuden a fomentar la relació amb la vostra parella?

Espero els vostres missatges a través  TwitterFacebooke-mail…  Només necessito que m'expliqueu una situació osset o pantera i que em digueu: 

-si sou home o dona, heterosexuals o homosexuals, si teniu parella estable o no i l'edat que teniu.

¡Fem un experiment! ¿En voleu formar part?

Notícies relacionades

www.elenacrespi.com – www.iesp.cat – www.interpersonal.cat