Cooperativisme

L’Ajuntament de Mollet i Sostre Cívic convertiran l’antiga Casa dels Mestres en vivenda social

El projecte és el primer de tipus cooperatiu que es porta a terme amb el consistori i generarà catorze pisos

L’Ajuntament de Mollet i Sostre Cívic convertiran l’antiga Casa dels Mestres en vivenda social
3
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Mollet (Vallès Oriental) i l’entitat Sostre Cívic han arribat a un acord per rehabilitar l’antiga Casa dels Mestres de la ciutat i destinar-la a vivenda social. L’edifici es troba al costat de l’escola Nicolás Longaron, al barri de l’Estació de França, i antigament havia servit per acollir els professors de la localitat. Amb tres pisos d’altura i uns baixos, l’acció generarà fins a catorze vivendes, a més d’espais d’ús compartit i un terrat comunitari.

Es preveu que el procés per tramitar les obres de rehabilitació de l’immoble, que haurà de renovar els sistemes de gas i aigua, entre d’altres, s’allargarà fins a més d’un any i mig, per la qual cosa els immobles es podrien entregar de cara a l’any 2023.

El projecte ha de permetre generar noves vivendes de caràcter protegit, però amb les particularitats que aporta el cooperativisme. El pas és possible una vegada plantejada la possibilitat en el consistori i que s’hagi confirmat la seva viabilitat econòmica i jurídica, cosa que donarà pas a la reconversió d’aquest antic bloc de pisos ubicat en el número 18 del carrer de Francesc Macià en un nou concepte de vivenda.

650.000 euros d’inversió

El model permetrà crear els catorze pisos a l’edifici de tres plantes i planta baixa, amb zones comunes per compartir serveis i usos, d’acord amb un concepte més eficient i amb l’aplicació de criteris respectuosos amb l’entorn, amb la instal·lació, entre d’altres, de plaques fotovoltaiques o calefacció centralitzada. «Es tracta de vivenda cooperativa en cessió d’ús, un model entre la propietat i el lloguer, amb preus més justos i assequibles», detalla la regidora de Vivenda de Mollet del Vallès, Núria Muñoz.

La rehabilitació del bloc comportarà una reestructuració interna dels pisos, amb una renovació dels sistemes d’aigua i gas, que han quedat fora de la norma en el dia d’avui, i una nova distribució. Aquesta permetrà crear dues vivendes compartides per a joves, fet que suposa una de les grans apostes del projecte, a més de vuit vivendes amb dos dormitoris i dos més que estaran destinades a famílies més grans.

«El projecte ha de fomentar la mixtura social dels beneficiaris en cessió d’ús», detalla Muñoz, que assenyala que es destinaran a diferents tipus d’usuaris, com joves, persones grans, persones nouvingudes, divorciades o separades, entre d’altres. Tot això compta amb una aportació de l’Ajuntament de Mollet del Vallès que superarà els 650.000 euros, una «clara aposta» per la creació de vivenda protegida a la ciutat, segons el seu alcalde, Josep Monràs.

Preus inferiors al mercat

«És un projecte nou, no consolidat al nostre país, però no tenim por per innovar si així facilitem l’accés a la vivenda pública de les famílies», apunta Monràs. En aquest sentit, destaca que el preu del lloguer serà inferior als que s’ofereixen actualment, amb imports que s’ajustaran a cada cas, a la tipologia de pis i a l’usuari en qüestió, aspectes que quedaran plasmats pròximament.

«La propietat és col·lectiva, quan s’acaba el projecte no es fa una divisió horitzontal, la cooperativa fa un contracte de cessió d’ús als socis que aniran a viure en una vivenda en particular», detalla el coordinador de projectes de Sostre Cívic, Àngel Estévez.

Objectiu: 2023

Notícies relacionades

Si tot va com s’ha previst, al maig es firmarà el document que dona dret de superfície i es concertarà el projecte arquitectònic. A partir de la creació d’un grup impulsor, es definirà el projecte per si mateix per poder començar les obres a principis del 2022. Així, l’objectiu és que els primers veïns puguin entrar a viure al llarg del 2023.

Més notícies de Mollet a l’edició local d’EL PERIÓDICO