La gran fira de Barcelona

El Mobile World Congress tanca amb 88.500 visitants

Segueix en directe l’última hora de l’MWC

El millor del Mobile, en 360 graus

La 17a edició del congrés tecnològic a Catalunya ha estat marcada pel 5G, la intel·ligència artificial, la realitat virtual i la tornada a xifres d’assistència d’abans de la pandèmia

El Mobile World Congress tanca amb 88.500 visitants
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Mobile World Congress del 2023 ha superat les expectatives i ha tancat aquest dijous amb més de 88.500 visitants de 202 països, segons ha confirmat la GSMA, la patronal mundial de la indústria del mòbil i organitzadora de l’esdeveniment. «El Mobile ha tornat amb força», ha explicat el seu director executiu, John Hoffman.

En un comunicat, la GSMA ha celebrat aquestes xifres, que superen els 80.000 assistents pronosticats al gener, i ha apuntat a un «ressorgiment» de l’esdeveniment. L’organització va estimar a principis d’any que l’MWC tindria un impacte econòmic de 350 milions d’euros i que generaria 7.400 llocs de treball, una previsió que, asseguren, també se superarà.

El conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha destacat que l’edició d’aquest any ha sigut la de «la recuperació» i que «reforça l’aposta del congrés i del país per ser un referent tecnològic». El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha insistit que el Mobile 2023 ha sigut «un èxit» en què la meitat dels participants són alts executius i personalitats que prenen decisions importants en el sector. Segons el parer de Serrallonga, que ha tingut un moment per recordar l’obrer que va morir durant la instal·lació del certamen, el bon gust de boca que deixa l’MWC 2023 demostra que les fires «han de tornar amb força».

Xifres prepandèmia

Després de quatre dies d’exposicions i trobades empresarials, el congrés de telefonia mòbil més gran del món ha posat punt final a una nova edició a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, una edició que ha estat marcada pel frenètic desplegament d’innovacions tecnològiques i per una visible tornada a xifres gairebé prepandèmiques. L’assistència d’aquest any encara és lluny dels 190.000 congressistes reunits el 2019 i dels 108.000 del 2017, però, tot i així, és vista com un pas en la bona direcció.

Notícies relacionades

Aquest Mobile també ha abaixat la persiana amb alguns rècords. Per exemple, el programa ministerial del congrés, dedicat a connectar governs d’arreu del món, ha reunit 196 delegacions de més de 150 països, gairebé 70 ministres i més de 100 reguladors. D’altra banda, la GSMA assegura que alguns expositors han assenyalat que les seves expectatives de negoci han batut les xifres del 2019, el millor any de la seva història.

Les claus del Mobile

Tornada a la normalitat

La pandèmia de la covid ha quedat enterrada en el passat. Des del primer dia, l’ebullició als passadissos del congrés apuntava en aquesta direcció, una sensació que les autoritats han constatat aquest dijous. «A mesura que les tecnologies digitals continuen desenvolupant-se, es respira en l’aire un nou entusiasme que el MWC ha captat tan bé», ha celebrat Mats Granryd, director general de la GSMA.

Aquest augment en el volum d’assistència ha sigut possible gràcies a la gradual obertura de portes de la Xina, que s’ha traduït en un augment de la presència a l’MWC de gegants com Huawei. No obstant, la normalització dels viatges en el mercat asiàtic encara no és total, fet que pensar a la GSMA que el 2024 aquesta xifra d’assistents continuarà creixent.

Les tecnologies del futur

Velocitat. Aquest ha sigut el lema del Mobile 2023 i la condició sine qua non de les innovacions tecnològiques que han protagonitzat aquests dies. És el cas del 5G, la xarxa mòbil que s’està desplegant des de fa uns anys i que està obrint la porta a un món hiperconnectat. Volent anar un pas més enllà, a l’MWC també s’ha debatut sobre el 6G, la sisena generació de telecomunicacions sense fil, que promet ser encara més ràpida i energèticament eficient.

L’ampliació de la capacitat per suportar volums de dades cada vegada més grans i la reducció de la latència crearà connexions pràcticament en temps real. Aquesta arquitectura serà fonamental per sustentar l’aplicació de sistemes d’intel·ligència artificial (IA) en múltiples indústries, però també per obrir la porta realitat virtual, també coneguda com el metavers.

Creix l’ecosistema ‘start-up’

L’èxit del Mobile també es deu a l’èxit del 4YFN, el saló dedicat als emprenedors i a les seves empreses emergents, un ecosistema que no para de créixer. Fins a 260 ‘start-ups’ catalanes han aprofitat l’aparador global que suposa el congrés per donar-se a conèixer i captar clients. Torrent ha celebrat que aquestes participants catalanes preveuen facturar uns 15 milions d’euros de cara als pròxims anys, assegurant que el que neix o creix a l’MWC després repercuteix positivament en l’economia nacional.

En el seu comunicat, GSMA ha deixat clar que continua mirant cap al futur i ja ha apuntat al calendari la seva pròxima edició a Barcelona. El Mobile tornarà a la capital catalana del 26 al 29 de febrer del 2024.