PREVISIONS

MWC: l’impacte econòmic a Barcelona és una incògnita

Els resultats econòmics se situen en uns nivells més baixos que en l’última edició del 2019

L’efecte positiu es notarà principalment en el sector turístic i en el tecnològic

MWC: l’impacte econòmic a Barcelona és una incògnita
4
Es llegeix en minuts

L’impacte econòmic a la ciutat de Barcelona del Mobile World Congress 2021 és encara una incògnita. Les previsions per a aquesta cita amb la tecnologia mòbil més avançada, que tindrà lloc del 28 de juny a l’1 de juliol, situen aquests resultats econòmics en uns nivells molt més baixos que els de l’edició del 2019, l’última celebrada fins al moment. El seu efecte positiu es notarà, principalment, en el sector turístic i en el tecnològic, amb especial incidència en l’àmbit hoteler, el comerç local i els restaurants, sense oblidar la projecció exterior de la imatge de la ciutat.

80% menys de dinamisme

Després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia per la Covid-19, en aquesta ocasió s’espera una baixada del 80% de dinamisme respecte a altres anys. Aquest esdeveniment generarà només un 20% de la riquesa produïda en anteriors edicions. En cas de complir-se aquests càlculs, arribarà a unes xifres que oscil·laran només entre els 100 i els 200 milions d’euros. Lluny queden els prop de 500 milions que s’esperaven generar l’any passat, abans de la seva cancel·lació per la crisi sanitària.

A més, davant els més de 100.000 assistents registrats l’última vegada, ara es preveuen la meitat. L’assistència presencial variarà entre les 40.000 i les 50.000 persones.

Un model híbrid

Aquesta vegada, l’organització del congrés mundial del mòbil, la GSMA, s’ha decidit per la posada en marxa d’un model híbrid, que barrejarà la presencialitat amb l’assistència i la participació virtuals. S’espera que aquesta fórmula, ja utilitzada el febrer del 2021 amb el MWC de Shangai, ofereixi les màximes garanties de seguretat davant la pandèmia, tot i que la situació sanitària que travessa Barcelona disti bastant de la que es viu a la ciutat xinesa.

Aquest factor suposarà, des del principi, un llast per a la generació d’impacte econòmic en l’edició del 2021. Marques com Google, Facebook, Xiaomi, Samsung, Cisco, Sony, Nokia, Oracle, Ericcson i British Telecom (BT) ja han anunciat la seva absència, amb la justificació de prevenir contagis dels seus treballadors i clients per la Covid-19.

Impacte econòmic

Les xifres que envolten aquest esdeveniment són per prendre-se-les molt seriosament. La cancel·lació de l’any passat li va costar a Barcelona 500 milions d’euros i 15.000 llocs de treball temporals, directes i també indirectes, a causa de l’absència dels més de 100.000 assistents i 2.800 empreses previstos. Això va suposar que es perdessin milers i milers de nits d’hotel reservades, molts viatges en transport públic i lloguers de vehicles, compres en comerços locals, visites turístiques, menús en restaurants i una llarga llista de negocis que s’acorden en aquest tipus de trobades.

Les xifres d’inversió són astronòmiques. Cal tenir en compte que la gran majoria de les persones que acudeixen a aquesta cita tecnològica provenen de fora d’Espanya. Només el 32% són nacionals, mentre que, entre la resta, predominen els ciutadans procedents del Regne Unit i els Estats Units. Casualment, en l’actualitat existeixen restriccions de mobilitat per viatjar entre Espanya i aquests dos països, cosa que suposa un clar obstacle per a la recuperació dels nivells d’activitat anteriors a la pandèmia.

El comerç barceloní espera amb els braços oberts als congressistes i tecnòfils que visitaran l’MWC. Segons una enquesta realitzada l’any 2018 als integrants de Barcelona Oberta, el 43% dels comerços que estaven adherits a aquesta xarxa va augmentar la seva facturació durant aquest congrés i l’afluència a botigues, bars, restaurants i altres locals va créixer un 35% en aquells dies.

La mateixa tendència positiva es va registrar amb la creació de llocs de treball. El 25% dels establiments va realitzar contractacions, sobretot al sector de la restauració. Així, el 19,6% d’establiments va contractar entre 1 i 5 empleats extra, el 3,9% entre 5 i 10, i el 2% més de 10.

Impacte des del 2006

Aquest congrés mundial ha anat creixent des dels seus inicis l’any 2006. Ha augmentat en tots els sentits, tant en inversió, com en assistents, en volum de negoci, en conferenciants, activitats paral·leles i en riquesa generada.

Les xifres parlen per si soles. Des del 2006 al 2020 el flux econòmic ha sumat 5.300 milions d’euros i el nombre de llocs de treball temporals creats ha sigut de 128 200. Després de dos anys inicials en què es van registrar xifres similars de 100 milions d’euros, no hi ha hagut ni un sol any en què no s’hagi produït un important salt quantitatiu en el volum econòmic repercutit en l’economia barcelonina. D’aquesta manera, la xifra del 2008 va ser de 140 milions d’euros, que van passar a ser 220 milions l’any següent. Per al 2010, ja eren 224 milions d’euros. D’allà, fins al 2019, les xifres van continuar creixent de manera espectacular en anys consecutius, amb 276 el 2011, 301 el 2012, 320 el 2013, 397 el 2014, 436 el 2015, 460 el 2016, 465 el 2017, 471 el 2018 i 473 milions l’any 2019.

Notícies relacionades

Per al 2020 s’esperava una injecció en l’economia barcelonina de 492 milions, tot i que finalment no es va obtenir, a causa de la irrupció de la pandèmia. Els visitants d’uns 200 països, els 3.000 expositors i els 8.000 càrrecs de les delegacions de 170 governs mai van arribar a Barcelona i les pèrdues van ser immenses. Ara, aquest panorama desolador que ha deixat la crisi sanitària pot començar a canviar amb el nou model híbrid del 2021.

Amb un congrés innovador, segur i sostenible, aquest any el lema serà «Connected Impact» i comptarà amb un 30% de presència femenina. Estarà centrat en l’efecte de la intel·ligència artificial, el big data, la internet de les coses i el 5G en la vida de les persones que, com ocorre a la mateixa Barcelona, veuen com la tecnologia els aporta benestar i millora les seves vides.