Patrocina:

ENTREVISTA

Rodrigo Menchaca: «Hem creat un Netflix per a cirurgians des de Barcelona que ja arriba a 184 països»

EL PERIÓDICO i Mobile World Capital Barcelona descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat millor a través de la tecnologia

dsc06298 v2

dsc06298 v2

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñan

Amb l’educació en el centre de la seva carrera professional, Rodrigo Menchaca ha treballat en empreses com Google o la Universitat de Phoenix construint plataformes d’'e-learning' (educació a distància). Va arribar a Barcelona apostant per transformar la societat mitjançant l’educació ‘on line’, per això desenvolupa la seva tasca com a CEO a Advances in Surgery (AIS Channel). La seva proposta, a mig camí entre Netflix per a cirurgians i una universitat en línia, va ser fundada pel reconegut cirurgià Antonio de Lacy i s’ha consolidat com una plataforma d’aprenentatge que digitalitza el coneixement quirúrgic i l’ofereix de forma gratuïta. 

¿Com va sorgir la idea de crear aquest intercanvi de coneixement a través d’internet?  

Tot va començar amb el blog d’Antonio de Lacy, fundador d’AIS Channel i cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic. Després d’una gran acollida, el va convertir en AIS Channel, una plataforma global amb una audiència mitjana de 15.000 cirurgians per transmissió i que ja arriba a 184 països. A partir d’aquí, i veient que a tot el món no es practiquen 143 milions de cirurgies a l’any per falta de formació específica (que no sempre són cirurgies a vida o mort, però sí que afecten la qualitat de vida), Lacy va afegir la teleassistència quirúrgica a la proposta original. 

¿S’innova en salut des de Barcelona? 

Múltiples empreses i inversors ens han ofert ser als Estats Units en diverses ocasions, però creiem que el nostre lloc és a Barcelona perquè és una mena de Silicon Valley europeu, la capital mundial del mòbil i, en definitiva, perquè té aquest entorn diferent que la converteix en un ens pur d’innovació. Des de Barcelona, podem innovar i tenir impacte global, i així ho fem. 

Una mica de reflexió de futur. ¿Com veu el sistema sanitari en els pròxims anys?

El sistema de salut mundial va ser creat per combatre malalties agudes i no cròniques, però la població està envellint. Només a Europa es necessitaran més de set milions de metges i de professionals de la salut per administrar malalties cròniques. Si no som capaços d’evitar que la gent vagi als hospitals, aquests centres es col·lapsaran i molt aviat s’acaba produint el ‘crac’.

Notícies relacionades

Per tant, ¿la teleassistència és el futur? 

La teleassistència, juntament amb el 5G (pròxima generació de tecnologia mòbil), plantegen un futur transformador per a la medicina que permetrà desenvolupar procediments complexos i accelerar la presa de decisions quirúrgiques. La capacitat d’accedir en temps real a l’experiència d’un expert, tot i que sigui a l’altra punta del món, canviarà per sempre les regles de joc actuals. I al factor geogràfic li hem d’afegir la teleassistència a un gran nombre de pacients crònics o la possibilitat d’accedir al 97% dels professionals que avui no poden assistir a congressos o a centres de formació contínua.