Col·labora:

FOMENTANT LA REDUCCIÓ DE RESIDUS

Els avantatges d'anar a la deixalleria

L'AMB destaca el paper de la Xarxa Metropolitana de Deixalleries com un nou espai de reducció, reutilització i reciclatge de residus

fcasals25672013 deixalleria sant vicens horts171116193346

fcasals25672013 deixalleria sant vicens horts171116193346

4
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Una deixalleria és una instal·lació que permet realitzar una recollida selectiva d'aquelles fraccions de residus municipals per a les quals no hi ha uns contenidors específics al carrer o un sistema de recollida determinat. La Xarxa Metropolitana de Deixalleries està composta per 68 instal·lacions fixes i 20 camions que fan parades programades i que funcionen com a deixalleries mòbils.

El 2016 es van recollir 78.000 tones de residus que van rebre els tractaments més adequats segons la seva naturalesa. Pel que fa al volum, el residu més habitual és la runa, en un 42,69%, que es destina a uns dipòsits controlats després de recuperar els components reutilitzables. Però en matèria de perillositat, els més freqüents solen ser el mercuri i l'amiant, que s'han de recollir i tractar amb molt de compte a causa dels efectes perjudicials per al medi ambient i la salut de les persones.

UN NOU CONCEPTE

La naturalesa mateixa d'una deixalleria implica la participació activa del ciutadà en la gestió de residus municipals que, per la seva composició, no es poden dipositar en contenidors separats. Aprofitant aquesta característica, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) busca destacar el paper de la Xarxa Metropolitana de Deixalleries com un nou espai de reutilització i reciclatge de residus. Un lloc on donar nova vida a les coses que es rebutgen i on es pugui rebre formació i informació sobre els detalls de la gestió de residus.

«Una deixalleria no és només el lloc on llençar les coses que no volem, sinó el lloc on podem allargar la seva vida útil reparant-les i reutilitzant-les», explica Eloi Badia, vicepresident de l'Àrea de Medi ambient de l'AMB. Un exemple d'això és la instal·lació de Viladecans, que té una programació estable d'assessorament i cursos per aprendre a fer reparacions de diferents objectes o canviar i renovar l'aspecte d'aparells electrònics, roba i mobles. «La nostra voluntat és implantar polítiques d'acostament de les deixalleries al ciutadà», comenta el cap de Servei de Prevenció de Residus i Deixalleries de l'AMB, Albert Torras. «Volem que es converteixin en un centre més actiu i participatiu, on els ciutadans metropolitans trobin objectes que puguin ser reutilitzables», afegeix. 

BENEFICI ECONÒMIC

A part de totes les activitats que es poden fer a les deixalleries, portar residus als punts nets de forma regular també pot rebaixar l'import del rebut de l'aigua. Es tracta de la campanya “Anar a la deixalleria té premi”, que vol incentivar l'ús d'aquests centres mitjançant un sistema de reducció de l'import de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) pel fet de portar material rebutjat a aquestes instal·lacions. «La TMTR s'abona a través del rebut de l'aigua -aclareix Torras-  i serveix per fer la gestió del tractament dels residus, de la qual s'encarrega l'AMB». De la recollida, en canvi, se n'encarreguen els ajuntaments metropolitans.

Per beneficiar-se d'aquesta mesura cal tenir el Carnet d'Usuari de les Deixalleries Metropolitanes, una targeta magnètica que es pot obtenir gratuïtament en qualsevol dels punts nets (fixos i mòbils) de la metròpolis portant un rebut de l'aigua. A través de la targeta es comptabilitzaran les entrades de residus i es calcularan les bonificacions a les quals té dret l'usuari. Quan s'hagi anat a la deixalleria fins a 15 vegades o més, el descompte serà del 14%, el màxim a què es pot arribar.

«L'AMB està treballant per ampliar els beneficiaris de la tarifa social de la TMTR el 2018», afirma Badia, i per això totes aquelles famílies que estiguin en risc d'exclusió i tinguin dificultats per pagar el rebut de l'aigua es podran beneficiar d'aquesta mesura. Es calcula que aquesta bonificació -que serà del 100% - arribarà a unes 15.000 famílies. Amb aquesta mesura s'amplia el concepte de pobresa energètica al conjunt de serveis bàsics de la llar, on la gestió dels residus són part essencial. «L'escenari final és aconseguir el que anomenem "pagament per generació", és a dir persones que generin pocs residus i reciclin molt pagaran menys que les que facin tot al contrari», explica el cap de Servei de Prevenció de Residus i Deixalleries de l'AMB.

UNA FESTA EUROPEA

Notícies relacionades

Des d'aquest dissabte, 18, fins al 26 de novembre se celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que té per objectiu realitzar accions de sensibilització sobre aquest tema a tot Europa. El projecte va néixer el 2008 a través del programa Life Europa i l'organització de l'Associació de Ciutats i Regions per Reciclatge (ACR+).

El lema comú d'aquest any és “Donem-li una nova vida”, per evidenciar que generem massa residus i que és possible reduir-los i reconvertir-los en objectes útils amb una mica d'imaginació. «Durant tota aquesta setmana hi haurà activitats en diversos municipis metropolitans, com cursets de reparació de fusta, bricolatge, tallers tèxtils i d'electrònica», comenta Badia. Finalment, el dissabte 25 de novembre se celebrarà una festa del reciclatge al carrer Sepúlveda, número 45-47, de Barcelona. «La filosofia de l'AMB no és anar contra cap dinàmica de consum -conclou Torras- sinó provocar alternatives molt més sostenibles per a la metròpolis».