Treballant per millorar
El sector comercial viu una profunda transformació, i no només per la venda per internet, sinó també per la irrupció constant de noves tecnologies, des del pagament via mòbil fins als emprovadors 'intel·ligents'
El comerç i els serveis de proximitat s'han d'adaptar com més aviat millor al nou marc. Falta camí per recórrer, però el sector està treballant de valent per aconseguir-ho
Secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC).
Llicenciat en Ciències Econòmiques i diplomat en Comerç Exterior.
Segons el darrer informe de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), està previst que el consum en línia en la propera campanya de Nadal a Espanya arribi als 3.460 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un creixement de més d'un 10% respecte al que es va facturar les darreres festes. I segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), la facturació total del comerç electrònic a Espanya va arribar als 4.102,8 milions d'euros durant el 2014.
En els darrers anys, el sector comercial està vivint una revolució i ha vist com la venda per internet s'ha incrementat. De fet, segons Visa Europe, Espanya és actualment el país més revolucionari i preparat per als clients del demà gràcies a l'adopció massiva de les xarxes socials i a l'alt grau de penetració dels smartphones o telèfons intel·ligents. Segons el seu informe El futur del comerç, Espanya encapçala la llista dels 10 països que figuren en l'Índex de Mercats per nivell de preparació, i està preparada per a aquest nou model de compra, en el qual es fusionarà la personalització que ofereix el món virtual amb l'experiència a l'interior de les botigues.
El mateix estudi identifica que les actuals tendències de consum clau per al comerç són l'experiència de les compres omnicanal, la creixent rellevància de les xarxes socials en el cicle de la compra i la importància de la tecnologia mòbil. De fet, un 67% dels internautes ja es declaren compradors virtuals, amb una mitjana de tres compres al mes a través d'aquest nou canal de venda, i una despesa mitjana de 70 euros, segons l'estudi de comerç electrònic 2015 elaborat per IAB Spain amb l'empresa Viko.
I no només pel que fa a la venda per internet. El comerç ha pujat al carro de la tecnologia i està canviant i adaptant-se als nous hàbits dels seus consumidors. Exemples d'això són el fet de poder fer pagaments contactless, que ens permetrà pagar acostant el telèfon mòbil o el rellotge intel·ligent al TPV de la botiga, o també els emprovadors amb tauletes per indicar si les talles són o no són correctes. Així mateix, també existeixen els bitcoins -les monedes virtuals- i també la utilització de routers wi-fi de geoposició, que de moment estan popularitzant les grans superfícies, però que estem segurs que arribaran arreu i que serviran per detectar patrons de comportament i fluxos de moviment a les botigues. Pot semblar ciència-ficció, però és una realitat i des del nostre sector no la podem deixar escapar.
A les darreres jornades Smart Retail: connectant amb el client organitzades per Comertia, el Commerce Strategy Leader d'IBM, Martín Coedo, va dir molt clarament: «El 80% de les compres es decideixen en línia». D'altra banda, a la mateixa jornada, David Valero, representant de Ricoh Espanya, va explicar que el client hiperconnectat cerca omniexperiència i reclama personalització, sostenibilitat, és influent, pren el control, és mòbil, sofisticat i detallista, i exigeix eficàcia i eficiència. Aspectes que cal tenir en compte i respecte als quals el comerç de proximitat té molt a dir.
Com més aviat millor
Per tot això, i tenint en compte la importància que cada vegada més està agafant aquest nou canal de venda, des de la Confederació de Comerç de Catalunya considerem que cal apostar perquè el comerç i els serveis de proximitat de Catalunya s'adaptin com més aviat millor a aquest nou marc. És cert que el sector està treballant de valent per adaptar-s'hi i des de la Confederació hem posat el nostre granet de sorra per ajudar-los. Al llarg del 2015, dins del projecte Oberts a la innovació, la Confederació ha realitzat un cicle de seminaris gratuïts a diferents ciutats catalanes amb l'objectiu de proporcionar als comerciants i als autònoms del comerç, dels serveis i del turisme de Catalunya els coneixements necessaris per a la creació d'un comerç electrònic i per a la utilització de les xarxes socials en benefici dels seus negocis.
Per una banda, se'ls ha proporcionat els coneixements i la creació de la seva pròpia botiga en línia in situ, gràcies a la passarel·la creada per l'empresa Openshopen. Per l'altra, responsables del sistema de pagament Cyberpac de la Caixa també han pogut donar-los a conèixer aquest operatiu, que permet fer una compravenda en línia de manera eficient i molt segura.
Igualment, el professor associat de la Universitat Pompeu Fabra i assessor en noves tecnologies de la Confederació de Comerç, Carles Martín, els ha proporcionat les nocions necessàries per utilitzar els seus perfils a les xarxes socials de Facebook i Twitter d'una manera professional i per fer-los servir per augmentar la popularitat, el prestigi i les vendes del seu negoci.
Alhora, i de cara a fidelitzar els nostres clients, recentment hem creat la targeta Compradors pel país, que els identificarà com a preferents i els permetrà acumular euros virtuals que podran bescanviar en futures compres al mateix establiment, tant si fan la seva compra de manera presencial com virtual. És cert que encara ens queda molt de camí per recórrer, però el comerç de proximitat està fent grans avenços i estem treballant per millorar. Junts ho aconseguirem.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia