SAVE THE CHILDREN

Trencar amb els estereotips de gènere des de petits

Save the Children aposta per un creixement basat en les capacitats reals de les persones

30sv

30sv

2
Es llegeix en minuts

¿Què és el gènere? Definim gènere com la manera en què totes les societats del món determinen les funcions, actituds, valors i relacions que concerneixen l’home i la dona. El gènere ens ensenya a ser nens i nenes i quines funcions, actituds, valors i relacions s’han d’establir entre els uns i els altres. A més, el gènere s’aprèn molt més aviat del que ens pensem. Per això és tan important educar en la igualtat des d’edats primerenques.

Des de Save the Children creiem que és necessari acabar amb els estereotips de gènere per poder ajudar els nens i nenes a créixer desenvolupant les seves capacitats reals com a persones, no en funció del gènere amb què han nascut. Per això és necessari desenvoluparl’empatia, l’afectivitat, la sensibilitat, la cooperació o la creativitat, així com educar en la igualtat a través dels jocs, tant a l’escola com casa. Si no trenquem amb els rols i estereotips de gènere durant els primers anys de vida, posteriorment haurem de dedicar molta energia i temps a desconstruir tot allò que s’ha absorbit com a natural.

Desigualtat entre sexes

Tot i així, la desigualtat entre homes i dones es continua fent palesa en la nostra societat. Per exemple, només un 9% de les dones que treballen ocupen un càrrec directiu en la seva empresa, davant el 14% dels homes. Per departaments, només el 27% dels càrrecs de direcció estan ocupats per dones i acostumen a ser les àrees d’Atenció al Client, Recursos Humans, Administració i Comunicació, segons la plataforma Infojobs.

Notícies relacionades

A més, a això s’hi suma que les dones cobren menys que els homes, un 30% menys per fer la mateixa feina. La bretxa salarial no només existeix, sinó que cada vegada és més gran i es necessitarien gairebé set dècades per acabar amb aquesta situació, segons el sindicat de tècnics d’Hisenda. En l’àmbit de l’esport també es nota aquesta diferència entre homes i dones: els campions de la Lliga de futbol s’emporten 20 milions d’euros i les campiones de Lliga, 1.350 euros. I si parlem de conciliació també s’aprecia clarament una desigualtat: la majoria de treballadors que decideixen deixar la feina per cuidar els seus fills són dones.

Deixem que els nens i nenes escullin què volen ser, què volen fer i què volen sentir

Són uns quants exemples que demostren que la desigualtat entre dones i homes es perpetua en molts àmbits de la nostra societat. Tot i que aquesta situació no canviarà d’un dia per l’altre, hem de començar des de les primeres etapes evolutives dels nens i nenes educant en la igualtat i deixant de transmetre de generació en generació els rols associats a homes i els rols associats a dones. En l’actualitat encara se segueix esperant una manera de ser i d’actuar segons el gènere que tenim, per la qual cosa qui no s’ajusti a aquests paràmetres segurament patirà algun tipus de pressió o se l’etiquetarà. Deixem que els nens i les nenes siguin lliures d’escollir el que volen ser, el que volen fer i el que volen sentir.