INICIATIVES ENERGÈTIQUES CONTRA LA VULNERABILITAT

L'energia necessària del voluntariat

La Fundació Naturgy i la Creu Roja han ajudat a reduir l'import de les seves factures energètiques i a viure amb més confort a 1.257 famílies vulnerables

zentauroepp46851595 madrid  06 02 2019  programa de formaci n de voluntarios en 190211104944

zentauroepp46851595 madrid 06 02 2019 programa de formaci n de voluntarios en 190211104944 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Abaixar les persianes a la nit és un simple gest que assegura confort en una vivenda. Evita que es perdi la calor acumulada i que la baixada de temperatura exterior nocturna pugui rebaixar la temperatura interior. Si s’aconsegueix, a més, el tancament hermètic, l’aïllament de les finestres, es pot guanyar fins a un 30% d’estalvi de calefacció.

    Estalvi i confort milloren l’habitabilitat i la vida, més per a qui ha de fer malabarismes per arribar a final de mes. A aquest col·lectiu de persones més vulnerables es dirigeix el programa de voluntariat energètic que la Fundació Naturgy i Fundació NaturgyCreu Rojavan posar en marxa l’any passat. Amb l’objectiu d’optimitzar contractes d’energia, aplicar mesures d’estalvi a la llar i detectar possibles rehabilitacions energètiques a través de visites als domicilis, el programa ha posat en marxa 475 voluntaris de les dues entitats que van atendre 1.257 famílies a Espanya, de les quals 85 a Catalunya. Es van fer un centenar de rehabilitacions, com canviar tancaments de portes, persianes i finestres, reparar sistemes elèctrics i renovar electrodomèstics antics i poc eficients.

"La figura del voluntari energètic va sorgir d’empleats que volien fer alguna cosa per la vulnerabilitat", diu Ester Sevilla

Diana en la necessitat

«La figura del voluntari energètic va sorgir de la petició delsmateixos empleats de Naturgy, a finals del 2017. Ells mateixos van plantejar que calia fer alguna cosa per la vulnerabilitat de determinats clients», explica la responsable de Projectes Socials i Internacional de la Fundació Naturgy, Ester Sevilla.

    Van arribar a un acord amb Creu Roja perquè Naturgy té les eines, l’‘expertise’, per incidir en aquesta vulnerabilitat energètica. Com estalviar en la factura és el seu terreny de trebal. «Però no podíem anar sols a les famílies, aquesta aproximació l’havíem de fer conjuntament amb qui coneix aquestes famílies i la seva situació de vulnerabilitat. Nosaltres teníem el coneixement energètic i la Creu Roja, el coneixement de les persones que necessiten l’ajuda», exposa Sevilla.

    Una vegada Naturgy va difondre la possibilitat de postular-se com a voluntari del pla de vulnerabilitat energètica a les llars, empleats com ara Sandra Estévez no van dubtar a apuntar-s’hi. «Jo sempre havia sentit la motivació per fer algun voluntariat, però mai ho havia fet. I vaig veure una oportunitat especial de fer-ho ara», declara Estévez.

    Amb alguns dels seus companys, va assistir primer a la sessió formativa en què es presenten als voluntaris els objectius del Pla de Vulnerabilitat i se’ls prepara per realitzar el seu treball de camp, l’assessorament presencial a casa del client. «Se’ns avança tot el que ens podem trobar i com procedir», puntualitza la voluntària. La primera trobada amb les famílies té lloc a la seu de la Creu Roja o a la de la Fundació Naturgy, un espai neutral que ja coneixen. La següent trobada amb les famílies és ja al seu domicili. Un voluntari de Naturgy i un altre de Creu Roja visiten la família, examinen la vivenda, i conversen per omplir un formulari que recull tota possible necessitat de rehabilitació de la casa; si la família compta ja amb el bo social o si se l’ha d’ajudar a tramitar-lo; si disposa de leds en lloc de les bombetes tradicionals, en definitiva, el diagnòstic complet perquè des de la Fundació Naturgy es puguin valorar i dur a terme les intervencions de millora que contribuiran a la rebaixa de la factura energètica a cada llar visitada.

    «Després de la meva experiència com a voluntària soc molt conscient de l’heterogeneïtat de la societat. Entrar a les cases et fa prendre consciència, tocar de primera mà la vulnerabilitat. T’afecta, clar, després tornes a l’oficina i ho expliques i d’altres s’animen a apuntar-se com a voluntari», expressa Sandra Estévez.

"Afegim a les visites els equips d’eficiència que entreguem a les famílies", explica Carlota Basols, de Creu Roja

‘Equips’ d’eficiència

Notícies relacionades

Les visites a les llars de famílies vulnerables per conèixer les seves formes de despesa energètica i ajudar-los a implementar mesures d’estalvi el seu abast, a més de supervisar el domicili per informar la Fundació Naturgy de rehabilitacions que podrien dur a terme per estalviar energia va en la mateixa línia del projecte de recolzament a la vulnerabilitat energètica que la Creu Roja ja tenia establert. «Ara, amb l’acompanyament de la Fundació Naturgy, afegim a les nostres visites els ‘equips’ d’eficiència que entreguem a les famílies, i podem portar a terme aquestes petites rehabilitacions de les llars. L’actuació conjunta és molt més integral a usuaris que ja ateníem», assenyala la responsable de programes d’inclusió social de la Creu Roja, Carlota Basols. "Així podem donar un valor afegit que impacta directament en les famílies d’acord amb el compromís de Creu Roja amb la sostenibilitat i el medi ambient", apunta Basols. "A més, el programa amb la Fundació Naturgy permet que, a canvi de mesures concretes i eines perquè les famílies vegin reduïda realment la seva factura energètica, com el bo social, fomentem la sensibilització dels usuaris per la sostenibilitat, com una devolució a la societat", conclou Basols. Els voluntaris de la Fundació Naturgy assessoren també els treballadors de les entitats socials, així que l’impacte és més gran i augmenta la capil·laritat de les actuacions.

D’altra banda, la fundació de la companyia energètica també compta amb un programa de voluntariat corporatiu ambiental, creat el 2014 en col·laboració amb la Fundació Global Nature, que porta a terme en espais naturals de sis comunitats autonòmiques accions de recuperació de la biodiversitat i restauració d’ecosistemes. I aquest any, la Fundació Naturgy ha posat en marxa també en el seu programa de voluntariat energètic el projecte ‘Gestionant la meva energia’. És una nova iniciativa, aquesta de caràcter educatiu, per a la qual ja es formen voluntaris per iniciar, en parella, en centres educatius, xerrades destinades a conscienciar els més joves sobre la necessitat de l’estalvi i consum responsable.

Diferents rols de voluntaris

<span lang="ES-TRAD">En aquesta segona edició del programa de voluntariat energètic conjunt de Naturgy i Creu Roja s’ha incorporat la distinció de quatre rols perquè cada voluntari esculli el que millor encaixi i el que més aportació pugui fer en l’atenció a les necessitats específiques de les llars vulnerables. Són: el <strong>formador</strong>, que imparteix tallers informatius per a un grup de famílies sobre hàbits de consum eficients, factures i bo social; <strong>l’assessor</strong>, que acompanyarà els voluntaris formadors als tallers informatius per resoldre dubtes puntuals i personals de les famílies assistents o analitzar casos concrets; el voluntari que realitzarà les <strong>visites a les llars,</strong> i el voluntari de <strong>recolzament telefònic</strong> o bé ‘online’, que resol dubtes i ajuda a analitzar factures. </span>