REHABILITAR CASES VULNERABLES

Pla de sinergies per lluitar contra la pobresa energètica

La Fundació Naturgy potencia la rehabilitació energètica de vivendes dels col·lectius més vulnerables. Obre un fons perquè particulars i empreses contribueixin amb quantitats desgravables (d'1 a 10.000 €), que l'empresa duplicarà

7
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Fred o calor, humitats o esquerdes poden fer d’una llar el pitjor dels refugis. Però és la realitat de moltes persones amb problemes econòmics, que no poden pagar el rebut de llum i gas. Àpats que no requereixin encendre el foc i llargues tardes i nits d’hivern amb abric a casa i sense aigua calenta són el comú denominador en vivendes de persones aturades de llarga durada o en risc de marginació social per altres motius.

És el retrat d’una pobresa que conviu amb nosaltres a la nostra escala o tres portals més avall. D’això n’acaben tenint constància les mateixes companyies energètiques. Rebuts sense pagar o consum de mínims durant els pics de temperatura més gèlids aixequen alarmes que van portar la companyia Naturgy a preparar un estudi de 'Rehabilitació exprés en llars vulnerables. Solucions de baix cost’. L’objectiu era fer-se càrrec de reparacions i millores que fessin més confortables les vivendes d’aquests clients, amb més dificultats per arribar a final de mes.

Ara, la Fundació Naturgy ha obert un fons solidari perquè qualsevol particular, treballadors o clients de la mateixa companyia o empreses de qualsevol sector puguin contribuir a millorar aquestes cases de famílies en risc de marginació social. Es pot aportar des d’un simple euro fins a 10.000 euros, en tot cas, desgravables en la declaració anual de la renda per a qui els aporta. Naturgy, a més, es compromet a duplicar cada una de les quantitats aportades per un particular o empresa, “per fer-ho encara més potent, com més ajuda rebem, més duplicarem les quantitats per destinar de manera total a les rehabilitacions de les vivendes. Les despeses administratives de gestió i promoció del fons, o els mateixos viatges que siguin necessaris per dur a terme el Pla de Vulnerabilitat, aniran a càrrec de Naturgy”, assegura el director general de la fundació, Martí Solà.

Treball en xarxa

La iniciativa impulsada per la Fundació Naturgy neix de la convicció dels que hi estan al capdavant de la força i velocitat que adquireixen els projectes quan aconsegueixen unir sinergies. “Hem après que si treballem en xarxa, i cada persona fa o aporta allò que pot, avancem molt més”, precisa Martí Solà.

Per això, el Pla de Vulnerabilitat i el seu fons solidari per a la rehabilitació energètica de vivenda va segellant convenis amb entitats del tercer sector com Creu Roja, Càritas, la Fundació Roure o Fundació de l’Esperança, organitzacions que coneixen de primera mà les necessitats més urgents de les persones que són usuàries dels seus serveis i activitats.

“En molts casos, aquestes persones no poden ni tan sols pagar el lloguer, i no tothom passa per serveis socials. De vegades, per vergonya, o perquè no saben on dirigir-se, simplement, no encenen el llum ni el gas”, exposa la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs. “Quan comencem a veure que el gra, cigrons, llenties o mongetes seques no se’ls emporta ningú és que en aquestes cases no es permeten encendre el gas per coure’ls. I això diu molt”.

Fa 25 anys que la Fundació que Delàs presideix acompanya aquesta pobresa més extrema, a Ciutat Vella. “Els temes de subministrament carreguen molt la pobresa efectiva de la gent”, afirma Llum Delàs. Ja coneixien el bo social impulsat conjuntament per les distribuïdores d’energia i els serveis socials, però ara aplaudeixen aquest conveni amb la Fundació Naturgy que ja han firmat, perquè les cases dels seus usuaris puguin ser rehabilitades perquè n’augmenti el confort i es redueixi la factura de la llum. Deu d’aquests ja han sigut prioritzats. “És una meravella, perquè abans de parlar de subministraments, s’ha de parlar de les vivendes i dels duríssims hiverns en moltes”, assenyala Delàs. “Que Naturgy compti amb entitats com la nostra, que coneixem les necessitats concretes i precises en aquests domicilis de famílies més vulnerables, aconseguirà solucions més adequades per a ells”, afegeix la presidenta de la Fundació Roure. “Em pregunto per què no ens posem tots alhora a reduir aquestes situacions de pobresa, aplicant una ajuda més transversal per avançar encara més. No comprenc per què els electrodomèstics més eficients energèticament tenen un cost més elevat, que només poden pagar les persones amb més recursos, quan són precisament les de menys recursos les que necessiten rebaixar la factura de la llum. Hi ha tantes contradiccions...", apunta Delàs.

"Quan aconsegueixes fer confortable una casa, estàs augmentant la dignitat dels que hi habiten i els apoderes per sortir de la pobresa", declara el director de la Fundació Foment de l’Habitatge Social

La Fundació Privada Foment de l’Habitatge Social, que dirigeix Sergio Rodríguez, és una altra de les entitats amb què la Fundació Naturgy ha firmat un conveni de col·laboració per dur a terme reformes exprés que beneficiïn qui més ho necessiti. “Nosaltres gestionem més de 400 vivendes a l’àrea metropolitana de Barcelona, on viuen unes 1.400 persones”, explica. “Són famílies que paguen un lloguer molt baix, compten amb ajuts públics, però que no poden fer-se càrrec d’inversions per a la millora energètica”, exposa. Per això, Naturgy se n’ocuparà. Fins a final del 2019, han acordat millorar la confortabilitat d’una dotzena d’immobles. “Aquest acord és molt important, ja que quan aconsegueixes confortabilitat en una casa, estàs augmentant la dignitat dels que hi habiten, molt necessari en el seu apoderament per sortir de la pobresa”, declara Sergio Rodríguez.

Les solucions exprés

Davant d’aquests casos de pobresa energètica, la companyia energètica es va proposar esbrinar, de la mà d’experts en arquitectura i obres, quines solucions incrementen l’eficiència energètica a les llars, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia i millorar les condicions de benestar tèrmic.

El minuciós treball, que va ser publicat l’any passat, va acabar amb la proposta de 77 intervencions de baix cost per rehabilitar cases i fer-les confortables tèrmicament. Són solucions que suposen una intervenció que pot anar des dels 50 euros als 7.800, en funció de cada cas. Parlem d’accions que poden anar des de la col·locació de catifes en terres mal aïllats fins a la substitució de vidres, col·locació d’aïllaments a les parets o aplicació de pintures aïllants.

Notícies relacionades

Prenent aquest estudi com a timó, Naturgy va començar a realitzar reformes exprés en vivendes de famílies a Madrid, Barcelona, Sevilla i la Corunya amb què entitats socials ja treballen acompanyant-los en la vulnerabilitat econòmica. Obres que a partir d’ara podran multiplicar-se amb aquest fons solidari obert a la col·laboració ciutadana.

“En el nostre cas, feia més d’un any que no teníem aigua calenta i ens van canviar els tubs trencats d’evacuació de l’escalfador de gas per d’altres de més eficients que van permetre activar-la”, explica una de les persones beneficiades (M. P. de Barcelona) pel Pla de Vulnerabilitat energètica de Naturgy, emparat per aquest detallat estudi de millores. “També van substituir la finestra del dormitori dels nens, que era de fusta, estava molt esquerdada i tenia vidres trencats. Jo no era conscient que els meus fills passessin tan fred perquè s’escapava la calor per les finestres. Estic sorpresa per l’estalvi a la factura després d’aquesta rehabilitació i els consells que ens van donar els voluntaris de Naturgy. Fins aleshores el nostre estalvi havia sigut no utilitzar la llum”, explica la beneficiària.

Canvis simples però efectius

<span style="font-size: 1.6rem;">Substituir estructures de fusta per alumini i col·locar vidres amb cambra d’aire, així com interceptar fluxos de corrent, i protegir al màxim parets, sostre i terra per reduir tot el que sigui possible l’impacte del fred en una llar són algunes de les mesures que arquitectes com Horacio Espeche, de la <strong>Fundació Foment de l’Habitatge Social,</strong> indiquen per aconseguir augmentar la <strong>confortabilitat de les vivendes</strong> i <strong>reduir la factura de la llum</strong>. Són mesures d’eficiència energètica, a què se sumen recomanacions de substitució d’aparells electrodomèstics o aplicació de sensors d’encesa i aturada de llums, en funció de si hi ha algú o no en un espai, per consumir menys energia. Foment de l’Habitatge Social les aplica ja en algunes de les vivendes que aquesta fundació té en propietat, de lloguer o en cessió, i que són habitades per persones en risc de marginació social. A més de les intervencions guiades per professionals com Espeche, <strong>voluntaris de Naturgy</strong> treballen de bracet amb entitats socials com aquesta assessorant els seus responsables i usuaris sobre consells d’eficiència energètica. Gràcies al protocol de la rehabilitació exprés, s’aconsegueix augmentar un 22% els dies de benestar a l’any sense consum d’energia i un estalvi de fins a 650 euros anuals.</span>

Temes:

+Persones