COL·LABORACIÓ CIUTADANA

Piràmide de voluntaris

Més de 130.000 persones han apinyat el seu esforç en aquests 10 anys de donacions espontànies

zentauroepp45808550 mas personas  gran recapte d  aliments181112144253

zentauroepp45808550 mas personas gran recapte d aliments181112144253 / A Fernando Fern ndez Vicente

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Eulàlia Mestres Rodón té 89 anys. És una cosa molt habitual per a ella que molts dies després d’esmorzar passin per la seva ment els que no tenen res per poder fer-ho cada matí. “Hi ha dies en què jo amb prou feines tinc temps d’esmorzar, perquè surto disparada a alguna de les activitats en què participo o organitzo, però pensar en els que no poden esmorzar perquè no tenen menjar per fer-ho dol”, expressa. “Dol saber que hi ha tantes famílies en aquesta situació”, afegeix. Però el lament d’aquesta activa veïna de Barcelona no mor en lament, ella s’arremanga i contribueix des de les seves possibilitats perquè esmorzar, dinar i sopar arribin a totes les llars. Ho fa com a voluntària del Gran Recapte. És una de les voluntàries deganes. Ha estat al peu del canó des de la primera edició d’aquest reclam ciutadà que cada inici de desembre convida a contribuir a pal·liar la fam més pròxima. “Jo vaig escollir un supermercat Consum a la Via Augusta, al meu barri. I el segon any ja em vaig oferir per encarregar-me d’organitzar els torns dels voluntaris per als dos dies, de les 9 a les 21 hores”, explica Mestres. “Fem molta feina, i jo congrego amics meus, molts d’ells són jubilats. Els truco unes setmanes abans i m’anoto la seva disponibilitat”, detalla la coordinadora voluntària. “Som grans però vitals”, afirma. “Nosaltres vivim molt bé, i ens satisfà, tenim moltes ganes d’ajudar a recollir el que sabem que assegura l’alimentació de tanta gent durant tres o quatre mesos”, diu. “És clar, si les pensions poguessin ser millors i no hi hagués una necessitat tan primària com és menjar, no hauríem de fer el Gran Recapte. Però hi ha moltes persones desvalgudes que s’ha d’ajudar”, exposa Eulàlia Mestres.

Per a l’edició d’aquest any, encara falta reclutar més de 15.000 persones disposades a dedicar alguna hora a rebre productes dels donants a les portes de mercats i supermercats. També per classificar els articles donats. L’any passat el Gran Recapte va recollir 4.656 tones d’aliments bàsics en 2.870 punts habilitats de 369 municipis. Va ser possible gràcies a més de 30.000 voluntaris que van donar el seu recolzament, coordinant i atenent en els punts de recollida.

També es necessiten voluntaris per classificar les tones d’aliments que s’espera recollir en l’edició d’aquest any

Al llarg de les seves 10 edicions, el Gran Recapte ha aconseguit 26 milions de quilos d’aliments que ha destinat a les entitats socials que els entreguen a les persones en situació de pobresa alimentària.

Classificar i preparar per distribuir

Notícies relacionades

Per dur a terme la classificació de tot el que s’espera recollir aquest any, es necessiten també mans altruistes disposades a compartir una experiència espectacular. Una donació tan gegant com la del Gran Recapte requereix centenars de persones organitzades en torns de quatre hores i durant una quinzena de dies per organitzar els articles per tipologia i preparar-los per a la seva distribució. Logística, ritme, velocitat i coordinació hi tenen un paper essencial. “Tenim tres cintes de classificació i unes 70 persones per cinta van buidant les banyeres”, explica el responsable de logística del Banc dels Aliments de Barcelona, Oriol Dolader. “Posem música i repartim dònuts i sucs que ens donen empreses per a l’ocasió”, apunta Dolader.

Però la millor música és la que fan sonar els mateixos voluntaris amb la donació del seu temps i esforç. “A més d’aquest gran cervell que és tota la logística necessària, el gran tresor del Gran Recapte és el voluntariat. Sense ells, res d’això seria possible”, destaca la responsable del voluntariat en el Banc d’Aliments, Sabine Hindersin. “També gràcies a empreses, com les de transport que ens porten les càrregues de manera gratuïta”, afegeix.

Temes:

+Persones