SAVE THE CHILDREN

Els drets de la infància encara corren un gran perill

Gairebé 30 anys després de la Declaració dels Drets del Nen, encara continuen havent-hi vulneracions

zentauroepp45773630 lleida  fotos para el suplemento  mas personas   save the ch181111110423

zentauroepp45773630 lleida fotos para el suplemento mas personas save the ch181111110423

2
Es llegeix en minuts
Mireia Recasens

Els drets humans són drets que tenim totes les persones, sense cap distinció de nacionalitat, sexe, origen, color, llengua, religió o qualsevol altra condició. Així ho recull la Declaració Universal dels Drets Humans aprovada el 1948. Tots i cadascun de nosaltres tenim els mateixos drets humans, sense cap discriminació. Els nens no en són cap excepció, però, a causa de la seva curta edat, hi ha més probabilitats que els seus drets siguin vulnerats, ignorats o oblidats. Per aquest motiu, els nens compten amb un acord internacional propi per protegir els seus drets: la Convenció sobre els Drets del Nen.

El primer text històric que reconeix els drets específics per als nens és la Declaració de Ginebra sobre els Drets del Nen, adoptada per la Societat de Nacions –predecessora de l’Organització de Nacions Unides– el 1924. Aquest text va ser escrit per Eglantyne Jebb, fundadora de Save the Children, que va posar en relleu la necessitat de protegir de manera especial els més petits, a més de la responsabilitat dels adults en garantir el seu benestar. El 1959, Nacions Unides va aprovar la Declaració dels Drets del Nen i el 1989 va arribar la Convenció.

Gairebé 30 anys després, encara hi continua havent vulneracions de drets en què no es compleix o no es vetlla per l’interès superior del nen: els nens que són víctimes de violència diària i permanent a casa o a l’escola, que viuen en conflictes bèl·lics, que són explotats laboralment o sexualment, que viuen en situació de pobresa i que no tenen cobertes totes les seves necessitats i, desgraciadament, un llarg etcètera. Contextos que haurien de ser protectors deixen de ser-ho i posen en risc la qualitat de vida de milers de nens a tot el món.

Hem de recordar que els drets humans són inherents a la persona. Això significa que no depenen d’un reconeixement de l’Estat ja que, com destaca l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans, “tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan, de raó i consciència”.

Notícies relacionades

A Save the Children no només treballem perquè els drets de la infància a tot el món siguin respectats i no es vulnerin, sinó que a més apoderem els nens perquè siguin actors de canvi, coneixent els seus drets i també els seus deures. Aquests dies amb la Fundació Verge Blanca, els nens han après de manera lúdica els seus drets i la importància que tenen. Com expliquen Romaisa, Adam i Xavier és necessari que coneguin els seus drets per saber com han de ser tractats.

El pròxim 20 de novembre se celebra el Dia Internacional del Nen, un bon dia per recordar que els drets de la infància han de ser una prioritat per a tots els Estats, però sense oblidar que els nens no són nens només una vegada a l’any, sinó que fa falta lluitar cada dia per garantir que els seus drets siguin respectats.