Aniversari solidari contra la fam

Ràdio Teletaxi aprofitarà el seu 34è aniversari per recol·lectar menjar destinat al Banc dels Aliments

Promoció del macrofestival solidari de Ràdio TeleTaxi en el seu 34è aniversari. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ

Ja són 34 anys retransmetent, essencialment, la música espanyola més popular. Ràdio Teletaxi celebrarà diumenge que ve les seves més de tres dècades de trajectòria amb un festival molt especial, perquè estarà principalment destinat a recol·lectar aliments que després seran entregats a la Fundació Banc dels Aliments. Un aniversari solidari que, amb el lema La fam no fa vacances, buscarà reunir nens i grans al parc aquàtic Illa Fantasia, a Vilassar de Dalt (Maresme).

«L'única condició que posem als que vinguin a celebrar aquesta festa [de la qual EL PERIÓDICO és patrocinador] és el compromís que portin una bossa d'aliments», explica el locutor de ràdio i presentador de televisió Justo Molinero (Còrdova, 1949), president del Grup Teletaxi. Perquè l'assistència aquell dia sigui total, l'entrada al parc aquàtic, que habitualment té un preu de 26 euros, estarà rebaixada i només en costarà 12 (si s'adquireix de manera anticipada a www.entradasteletaxi.com) o 15 (a taquilla). A més, els menors de 12 anys hi podran entrar gratis. La festa començarà a les 10 del matí i s'acabarà, sense interrupció, cap a les set del vespre.

Rosana, Andy &Lucas, Camela, Diana Navarro, Melody, David Barrull o Gamelieres són només alguns dels 30 artistes que actuaran a Illa Fantasia el 18 de setembre i que tancaran l'estiu de la manera més solidària. En aquest sentit, des de Ràdio Teletaxi destaquen la «col·laboració desinteressada» dels artistes sense els quals aquest tipus de festivals «no serien possibles».

«Aquesta és una festa molt bonica que organitzem des de fa quatre anys», afegeix Justo Molinero. Com explica el periodista, va començar com a resposta a la crisi econòmica. «¡Tant de bo aquest any sigui l'últim!», manifesta. El 2015, Ràdio Teletaxi va aconseguir recol·lectar un total de 94 tones d'aliments i aquest s'ha fixat com a rècord arribar a 100.

Crisi

El dia a dia de la ràdio permet als treballadors conèixer de prop els efectes que la crisi econòmica està tenint en alguns sectors de la població. D'aquesta manera, el 2012, quan tocava celebrar el 30è aniversari de Ràdio Teletaxi, no hi va haver dubtes: la festa havia de servir també per ajudar aquelles persones que no tenien cobertes les seves necessitats més primàries, com per exemple, la garantia de tres àpats al dia. «¿Com podem quedar-nos de braços plegats quan hi ha pares que han de dir als seus fills que no tenen menjar per donar-los?», es queixa Justo Molinero.

Ràdio Teletaxi es va posar mans a l'obra i va contactar amb el Banc dels Aliments, organització que realitza una «tasca fonamental a Catalunya». De fet les tasques d'aquesta entitat estan focalitzades a garantir l'alimentació bàsica d'un total de 150.000 famílies catalanes. Però no només això, sinó que el Banc dels Aliments s'ha convertit, al llarg d'aquests anys, en un punt de referència i reflexió que ha servit perquè la ciutadania es conscienciï de la crueltat i la magnitud d'una crisi que els espanyols arrosseguen des de fa gairebé una dècada.

Segons manifesten des de Ràdio Teletaxi, la resposta de la gent que va a la festa d'aniversari a Illa Fantasia «se supera» any rere any i l'emissora sempre compleix tots els objectius que es proposa. Tal com ha estat fent durant els últims quatre anys, el Banc dels Aliments desplegarà el pròxim 18 de setembre l'estructura necessària per organitzar la captació de menjar. Aquesta es desenvolupa, principalment, durant les primeres quatre hores del festival. A partir d'aquí, milers i milers de quilos d'aliments van omplint contenidors que, posteriorment, aniran a parar al magatzem del Banc. Per Ràdio Teletaxi, aquesta iniciativa demostra una vegada més l'«alt nivell» de conscienciació col·lectiva sobre la situació real de Catalunya i dels conciutadans, molts d'ells maltractats econòmicament i socialment.

Notícies relacionades

La Fundació Banc dels Aliments va atendre el 2015 un total de 143.902 persones que van rebre unes 16.403 tones de menjar a través de 351 entitats d'ajuda social. És a dir, cada persona va rebre uns 114 quilos d'aliments per any, la qual cosa representa el 23% de les seves necessitats alimentàries.

Són xifres de la mateixa entitat que recull la seva memòria anual, la qual revela, a més, que uns 65.608 aliments entren i surten diàriament del Banc. L'entitat disposa d'un equip de 35 persones que treballen per assessorar els gairebé 4.500 voluntaris de les entitats receptores per garantir una distribució gratuïta i justa.