EDUCACIÓ EMOCIONAL

Més atenció emocional als centres educatius de Barcelona

A partir del curs vinent, un total de 81 escoles de la ciutat disposaran de professionals especialitzats en l’acompanyament emocional a nens i joves

Aquests nous perfils permetran als centres detectar i abordar de manera preventiva casos de malestar emocional i problemes de salut mental

Més atenció emocional als centres educatius de Barcelona
1
Es llegeix en minuts

81 escoles de Barcelona comptaran amb una nova figura a partir del curs vinent. Es tracta de professionals especialitzats en l’acompanyament emocional a nens i joves, un nou perfil que permetrà als centres detectar i abordar de forma preventiva els casos de malestar emocional i els problemes de salut mental.

En el marc del Pla de Barris, en el període 2016-2020 ja es va introduir la figura dels educadors i les educadores emocionals a 27 escoles adscrites. D’acord amb els bons resultats obtinguts en l’avaluació d’aquesta primera experiència, a partir del curs 2021-2022 es triplicarà el nombre d’escoles que disposaran d’aquests nous perfils professionals. Dels 81 centres que disposaran d’educadors emocionals, 66 són als barris prioritzats pel programa del Pla de Barris i la resta es troben en zones amb un alt nivell de vulnerabilitat socioeconòmica.

Detecció i prevenció de dificultats

Els educadors emocionals presten una atenció directa a l’alumnat i participen en les activitats a les aules per poder detectar situacions de dificultat en el desenvolupament dels menors i oferir l’acompanyament necessari. També assessoren els equips docents sobre les dificultats relacionals i conductuals que poden sorgir a les aules.

Notícies relacionades

El reforç en la prevenció de problemes de salut mental en l’àmbit educatiu és un dels objectius del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022, i adquireix més rellevància per l’impacte emocional de la pandèmia de la Covid-19 en nens i joves. El desplegament dels professionals especialitzats en diferents escoles de la ciutat es farà de manera coordinada amb el Pla de Barris i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB).

Cabàs Emocional i punts Konsulta’m als centres educatius

L’Ajuntament de Barcelona treballa conjuntament amb el CEB per impulsar altres mesures relacionades amb la salut mental, com la posada en marxa d’activitats virtuals dirigides a l’alumnat, famílies i docents a través de l’eina Cabàs Emocional o l’establiment d’un punt de recolzament psicològic Konsulta’m de referència per a cada centre educatiu.