LLUITA ANTIBACTERIANA

Llum ultraviolada contra les infeccions nosocomials

Vesismin Health distribueix a Espanya el sistema UV-360 per desinfectar espais hospitalaris

abertran47307491 madrid  11 03 19  innovacion  v ctor vall s y peter veloz  f190313084108

abertran47307491 madrid 11 03 19 innovacion v ctor vall s y peter veloz f190313084108 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Es diuen ‘Enterococcus’, ‘Escherichia’, ‘Klebsiellas’... i són bacteris, els éssers vius més abundants del planeta, massivament presents a tot arreu inclòs l’organisme humà. Tot i que molt pocs tenen potencial patogènic, se’ls atribueix més del 90% de les Infeccions Relacionades amb l’Atenció Sanitària (IRAS). Juntament amb micobacteris, fongs i virus, són un gran exèrcit de patògens que l’ull humà no percep però que emmarca una de les preocupacions de l’entorn hospitalari.

El 6,70% de pacients hospitalitzats adquireixen infeccions a l’hospital (EPINE-EPPS Estudi de Prevalença de les Infeccions Nosocomials a Espanya 2017).

    Davant d’aquest imparable exèrcit de patògens que no es veu, les mesures d’higiene són clau per prevenir les IRAS. Productes de neteja, tecnologia i protocols d’actuació aplicables transversalment en tots els espais i per tot el personal sanitari configuren el dispositiu preventiu contra les aquestes infeccions. I la llum ultraviolada ha arribat per reforçar un grau superior.

    Als Estats Units, la companyia UVDI (UltraViolet Devices, Inc.), líder del mercat en l’aplicació de tecnologia ultraviolada, ha creat el sistema UV-360 que descontamina amb radiació ultraviolada una habitació entre 5 i 10 minuts. “Es podria considerar un robot pel seu automatisme. Només requereix una petita programació, que s’aprèn en 5 minuts”, explica el director executiu d’UVDI, Peter Veloz.

    Primer s’han de treure els llençols, tombar el matalàs i obrir els calaixos. No hi ha d’haver ningú dins de l’habitació mentre la màquina actua. Si algú entra, uns sensors el capten i la màquina s’atura immediatament. No necessita repòs, es programa de 5 minuts en 5 minuts. “Funciona molt bé amb la humitat dels lavabos. Va ser utilitzada després de l’huracà Katrina per eliminar fongs de la humitat”, va explicar Deverick Anderson, professor titular de la divisió de Malalties Infeccioses i el Departament de Medicina de la Universitat de Duke (EUA). Deverick és l’autor principal dels estudis TransFER i BETR sobre IRAS. En la presentació del sistema UV-360 el passat 8 de març a Madrid –en el marc de les II Jornades Científiques Vesismin Health. Claus per liderar el canvi en la Prevenció d’Infeccions, es va informar que 300 hospitals nord-americans ja treballen amb aquest sistema.

Notícies relacionades

    A Espanya l’innovador sistema està comercialitzat per la firma barcelonina Vesismin Health (www.vesismin.com), proveïdora de productes de desinfecció hospitalària. “Ja hem fet proves en quatre hospitals de Navarra, Alcalá de Henares, Jaén i Múrcia, que ara estudien la forma d’adquisició”, declara el director general de Vesismin Health, Victor Vallés.

            La màquina costa uns 60.000 euros i es pot adquirir per compra, rènting o lloguer. És un llum, d’1,6 metres d’altitud, que irradia llum ultraviolada d’onada curta que mata els microorganismes sense penetrar la capa d’ozó o el vidre. L’energia d’UV-C altera l’ADN dels microbis impedint-ne la reproducció i desactivant el seu caràcter patogen, i els impossibilita per causar malalties. “És una desinfecció terminal addicional a la bioneteja manual, garanteix desinfecció també on les mans no arriben i on poden quedar reservoris de microorganismes”, puntualitza Victor Vallés. “El principal avantatge, a més de la seva senzilla i segura manipulació, és que, com que no utilitza biocides químics, no és necessari esperar tres hores o més per entrar a l’habitació desinfectada», afegeix el director executiu de Vesismin, companyia que l’any passat va facturar gairebé 6 milions d’euros.

Temes:

+Innovació