Hi ha més talent a fora que a dins
El Banc Sabadell aplica diferents fórmules de col·laboració per innovar: atrau 'start-ups' al seu perímetre, però també utilitza vies no accionarials

COL·LABORADORS.Sergi Figueres (Worldcoo), Yolanda Pérez (Sabadell) i Roger Dobaño (Quipu). /
N'i ha més a fora que a dins: bojos de la innovació tecnològica. La lògica de les grans corporacions, que necessiten i busquen talent en l'àmbit de la digitalització, s'està bolcant en un concepte
-és clar- encunyat en anglès: open innovation, que en essència porta a mirar a fora per innovar a dins. «Per a una gran empresa la idea és que la innovació és a fora: per una qüestió estadística és més fàcil que hi hagi més innovació a fora que no pas a dins, perquè hi ha més gent a fora. Hi ha moltes oportunitats, moltes idees i molta gent amb talent, per això s'han d'obrir vies d'entrada per veure qui em pot aportar alguna cosa i com es poden incrementar els ritmes d'innovació», explica Yolanda Pérez, directora de BStartup del Banc Sabadell.
A fora, sí, però, almenys, amb un peu a dins. El programa de start-up del Sabadell pretén impulsar cada any una desena d'empreses innovadores en les quals el banc té una petita participació. Ja són 19 les societats impulsades, algunes de les quals aporten processos i noves operatives al banc.
Signaturit n'és un exemple. La start -up ha desenvolupat un sistema de firma electrònica que el Sabadell utilitza per a alguns processos. Worldcoo és una altra fórmula de col·laboració en l'economia social. «Ajudem les oenagés a finançar els seus projectes a través de diferents canals d'internet. El principal és el comerç electrònic. Quan un client compra alguna cosa, amb un simple clic pot afegir-hi un euro per a projectes socials», explica Sergi Figueres, conseller delegat d'aquesta empresa. «Aquest any començarem a cobrir la banca on line. En aquest cas, a través del Sabadell. «També tenim altres eines per als empleats del banc i clients perquè puguin finançar un projecte social concret», afegeix.
Les grans corporacions comencen a tenir clar que aquest és el model a seguir en la innovació. Una altra cosa ja és com es fa. «I no és fàcil perquè l'open innovation ha de ser una cosa que vingui de molt amunt; i si no és així, no funciona. En el nostre cas prové de dalt de tot i això és una garantia», explica la responsable del programa de start-up del Sabadell. Però, per descomptat, no hi ha cap fórmula estàndard de funcionament. El mateix banc vallesà incorpora altres fórmules d'atraure talent gràcies a l'obertura de la seva informació interna perquè petites empreses puguin desenvolupar-ne aplicacions concretes.
Notícies relacionadesEs coneix com l'obertura de la interfície de programació d'aplicacions (API). «Som una de les primeres entitats financeres que han obert les seves API (la informació pròpia) perquè emprenedors de fora l'entitat puguin desenvolupar projectes innovadors», destaca Pérez.
Quipu n'és un exemple clar. «El Sa-badell posa tota una informació a la nostra disposició, com els moviments bancaris dels nostres clients. Som un programa de facturació i comptabilitat pensat per a autònoms i per a empreses, i a més a més treballem per a gestories, i aquestes treballen per als seus clients que en bona part són autònoms», explica Roger Dobaño, conseller delegat. El banc no té participació accionarial, però Quipu actua com a prescriptor del Sabadell entre els seus clients, ja que utilitzar la seva plataforma els facilita l'operativa diària. «Hi guanyem tots», diu Pérez.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial