
Cel serè a la zona de Glòries, Barcelona /
La ciutat de Barcelona consolida la tendència descendent de la contaminació i tanca el 2024 amb les millors dades des que se’n tenen registres. Totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica confirmen un descens general respecte a l’any anterior, amb resultats que compleixen el valor límit actual de diòxid de nitrogen (NO2) que marca la Unió Europea.
Les mesures per augmentar l’ús del transport públic, l’electrificació de flotes, l’aposta per vehicles més sostenibles i la zona de baixes emissions han contribuït a la millora de la qualitat de l’aire. Totes les estacions que en prenen dades, tant de trànsit com de fons, han enregistrat una davallada o s’han mantingut respecte a les dades de l’any anterior.

Mesurador de la qualitat de l'aire /
Dades històriques
L’estació de vigilància de l’Eixample marca una mitjana de 33 µg/m³ d’NO2, la dada històrica més baixa. L’any 2012, en canvi, enregistrava 61 µg/m³ d’NO2. Pel que fa a les dades provisionals de partícules PM10, els equips automàtics també indiquen una tendència descendent respecte al 2023, amb dades que se situen dins els límits establerts en la normativa vigent.
Cap a una ciutat més saludable
L’Informe d’avaluació de la qualitat de l’aire que elabora anualment l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ja va constatar que l’any 2023 es van enregistrar els millors resultats des que se’n fa recompte i que, per primera vegada (exceptuant els anys amb més impacte per la COVID-19, amb una reducció important de la mobilitat), es van complir els nivells europeus vigents. Gràcies a aquesta tendència a la baixa, l’impacte sobre la salut atribuïble a la contaminació es va reduir un 32% en el període 2020-2023. De fet, sobre la base dels 40 anys de l’Informe de salut de Barcelona, avui la ciutat és més saludable que mai, amb un augment de l’esperança de vida en 6,6 anys en el cas de les dones i 7,7 en el dels homes, a més d’haver-se reduït al mínim les malalties cardiovasculars i respiratòries.
Objectiu 2030: la neutralitat climàtica
Notícies relacionadesMalgrat la millora, però, la contaminació continua tenint impacte sobre la salut de la ciutadania i per això Barcelona s’encamina, amb noves mesures per lluitar contra la contaminació, a continuar reduint els valors que marquen les estacions de vigilància amb el focus posat en l’any 2030, moment en què la normativa europea s’actualitzarà i els valors màxims quedaran fixats en 20 µg/m³, la meitat que el màxim actual, 40 µg/m³.
El pla Clima preveu una inversió de 1.800 milions d’euros per arribar a la neutralitat climàtica l’any 2030, amb mesures que consoliden una flota municipal més sostenible, enforteixen el transport públic, afavoreixen la mobilitat elèctrica i amb bicicleta i generen més verd, entre altres.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)