Espectacle de dansa davant del Teatre Lliure de Montjuïc /
Durant el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre, Barcelona celebrarà la quarta edició de Viu Montjuïc. El Parc de la Cultura, un festival que reafirma la rellevància d’aquesta muntanya com un dels pulmons culturals més importants de la ciutat. Aquest any, més de 50 institucions, associacions i entitats participaran en la cita, amb una ambiciosa programació que preveu superar els 85.000 assistents de la passada edició.
Coorganitzat pels equipaments participants i l’Ajuntament de Barcelona, i finançat a través de l’impost turístic, Viu Montjuïc s’ha consolidat com una cita imprescindible a l’agenda barcelonina. Amb més de 60 activitats previstes, el parc s’omplirà de propostes culturals i d’entreteniment per a tots els públics: itineraris guiats, espectacles de dansa, teatre, 'performances', concerts, exposicions i jornades de portes obertes en els espais culturals de la muntanya. La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, a excepció d’aquelles amb aforament limitat.
Més de 50 entitats i institucions participen en la programació
La muntanya de Montjuïc ha sigut testimoni d’alguns dels moments més importants de la història de Barcelona. Avui, els seus pendents acullen institucions destacades com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Jardí Botànic de Barcelona o el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Montjuïc és un oasi de natura i cultura al mig de la ciutat que convida a locals i visitants a disfrutar d’un entorn únic.
Recordar, descobrir i viure
La programació d’aquesta quarta edició de Viu Montjuïc s’articula entorn de tres eixos clau. El primer, Recordar Montjuïc, posa en valor la memòria històrica i viva d’aquest espai emblemàtic. El segon, Descubrir Montjuïc, se centra a donar a conèixer els secrets de la muntanya, convidant els assistents a explorar els seus racons. Finalment, Vivir Montjuïc, posa el focus en el gaudi del veïnat i visitants, amb activitats dissenyades per fomentar la interacció i l’ús del parc com un lloc de ççtrobadaççpartitçç i esbarjo accessible per a tothom.
Dansa, teatre i música
Entre les propostes destacades d’aquesta quarta edició es troben esdeveniments que busquen crear aliances entre les institucions culturals i els col·lectius artístics de la muntanya i els barris veïns. Un d’aquests casos és l’espectacle de dansa contemporània ‘Montjuïc dansat’, una col·laboració entre l’Institut del Teatre i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que tindrà lloc dissabte 5 d’octubre a les 12h a la Sala Oval del museu i a la seva esplanada exterior.
La música i el teatre també ocuparan un lloc central durant el cap de setmana. La peça performática ‘Històries de la cuina’, prevista a la Plaça Margarida Xirgu dissabte a les 13h, és una col·laboració entre el Teatre Lliure i diverses associacions veïnals.
Mentrestant, el concert ‘A 4 bandes’, que tindrà lloc dissabte a les 17h a l’auditori del CaixaForum, reunirà a nous talents de l’Escola Superior de Música Jam Session i artistes locals.
Joves ballant durant la celebració de Viu Montjuïc 2023 /
Espais oberts
L’essència de Viu Montjuïc rau a fer accessible la cultura i fomentar l’ús i gaudi dels espais públics. Llocs de referència com el pavelló Mies van der Rohe, el Jardí Botànic, el Museu d’Arqueologia de Catalunya o el Poble Espanyol, entre d’altres, s’afegeixen a la festa amb jornades de portes obertes durant el cap de setmana.
Recorreguts històrics
Un dels eixos del festival passa per recordar la història de Montjuïc i un clar exemple d’aquest compromís són itineraris com ‘L’obrerisme, la Guerra Civil i el franquisme a Montjuïc’, que es portarà a terme diumenge 6 d’octubre a les 11h des del Castell de Montjuïc. Aquesta ruta guiada recorrerà la fortalesa, destacant el seu paper durant la repressió del moviment obrer i el seu ús com a presó durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. El recorregut explorarà, a més, aspectes del port durant la guerra o el barraquisme i recordarà l’olimpíada Popular de 1936.
Tots els espais que participen en el festival realitzaran jornades de portes obertes
Jornades familiars
Viu Montjuïc no només està dirigit als amants de l’art i la cultura, sinó que també ofereix una gran varietat d’opcions per a les famílies. Entre elles destaca la ‘Jugatecambiental’ en el Jardí Botànic de Barcelona, un espai de joc i experimentació on els més petits podran descobrir l’entorn natural de la muntanya.
Famílies en un taller de construcció amb blocs durant el festival Viu Montjuïc 2023 /
El diumenge 6 d’octubre, El Petit Festival serà el gran protagonista, oferint una jornada atapeïda d’activitats dissenyades per als més petits. Aquest esdeveniment comptarà amb concerts didàctics, projeccions de cine familiar, jocs tradicionals, i espectacles de màgia i titelles. Organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), El Petit Festival donarà a les famílies una oportunitat per explorar i disfrutar del museu d’una manera divertida i interactiva.
Viu Montjuïc no només busca visibilitzar la riquesa d’aquest icònic espai de Barcelona, sinó també enfortir els llaços entre les institucions, els col·lectius artístics i la ciutadania. L’esdeveniment juga un paper fonamental en la projecció de la muntanya com un espai d’oci, cultura i natura a l’abast de tot el món.
La majoria de les activitats són gratuïtes i algunes necessiten inscripció prèvia
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis
- FENOMEN LITERARI Enganxades a la literatura romàntica
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar a les empreses Lideratge, la clau de la salut mental a la feina
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses