En col·laboració amb

Transparència

Les dades de Barcelona, accessibles com mai

Un nou portal democratitza l’accés i l’ús de la informació estadisitica de la ciutat

Vista àrea de Barcelona.

Vista àrea de Barcelona.

2
Es llegeix en minuts

El nou portal Barcelona Dades permet l’accés de la ciutadania a totes les dades de la ciutat d’una manera àgil, senzilla i intuïtiva. Aquesta nova eina de l’Oficina Municipal de Dades, en què s’ha estat treballant els darrers dos anys, democratitza l’accés i l’ús de la informació estadística de la ciutat, que es trobava fragmentada en diferents webs.

El lloc web integra i facilita l’accés i la difusió de les dades custodiades i gestionades per l’Ajuntament, així com les anàlisis d’alta qualitat que les àrees municipals produeixen sobre la història, l’evolució recent i la situació actual de la ciutat. Destaca per la facilitat d’ús i l’accessibilitat, independentment de la formació tecnològica de la persona usuària, ja que permet fer cerques temàtiques i en llenguatge lliure. Es pot consultar en català, castellà i anglès.

A Barcelona Dades s’hi poden consultar dades, documents, enquestes, mapes i altres continguts que permeten conèixer i analitzar la situació i l’evolució de la ciutat de Barcelona des de múltiples punts de vista: demogràfic, econòmic, social, cultural o polític. El web també afegeix valor amb la publicació de noves dades actualitzades amb molta freqüència: minuts, hores o dies, segons el cas.

El desenvolupament de l’eina l’ha fet l’Oficina Municipal de Dades amb l’Institut Municipal d’Informàtica en col·laboració amb l’empresa Bestiario, que va guanyar el procés de licitació pública oberta. En els dos anys que s’ha treballat en el projecte s’ha usat la metodologia Agile, poc freqüent en el sector públic, que ha permès fer comprovacions i introduir canvis sobre la marxa.

Notícies relacionades

El portal Barcelona Dades integra i agrega el espais municipals de difusió de dades, actius durant les dues darreres dècades, següents: el web del Departament d’Estadística i Difusió de Dades, el web Barcelona Economia o el servei de Dades Obertes (Open Data). I connecta amb altres serveis municipals com el Registre d’Enquestes i Estudis d’Opinió o el repositori de documents BCNROC. L’objectiu és incrementar les visites que actualment reben aquests webs municipals.

Un referent en l’àmbit públic

Barcelona Dades es converteix en un portal innovador en l’àmbit de les administracions públiques no només per l’ús de la metodologia Agile, sinó per haver estat desenvolupat amb programari lliure, que el fa fàcilment reproduïble per altres institucions públiques o privades. A més, aprofita les capacitats del repositori de ‘big data’ municipal (CityOS) i les capacitats analítiques que té.