En col·laboració amb

Espai públic

Més inversió en el Pla Endreça, un projecte de mandat

L’Ajuntament de Barcelona ha ampliat el pressupost del programa per al 2024 amb una inversió de fins als 550 milions d'euros

El projecte s'estructura en vuit eixos, que estan dissenyats per fer front a reptes actuals com el canvi climàtic o les desigualtats socials

Personal de neteja de lAjuntament treballa a lespai públic.

Personal de neteja de lAjuntament treballa a lespai públic. / Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona consolida el Pla Endreça, el programa que té la intenció de garantir l’excel·lència de l’espai públic. Per aquest motiu, n'ha ampliat el pressupost per al 2024 fins als 550 milions d’euros i durant el mandat es farà una inversió de 435 milions d’euros per al manteniment i la rehabilitació del mobiliari urbà, l’enllumenat, la pavimentació o la senyalització, entre d’altres.

El Pla Endreça es desplega en vuit eixos d’actuació, amb un total de 34 mesures en què intervenen de manera transversal tots els serveis municipals que treballen a l’espai públic. Aquests eixos estan dissenyats per repensar l’espai públic, planificar-ne el manteniment i la conservació, garantir-hi la convivència i promoure-hi la corresponsabilitat ciutadana. Així doncs, els vuits eixos (Autoritat municipal i convivència, Serveis urbans, Mobilitat, Corresponsabilitat i dimensió social, Actuacions urbanes i edificis, Animals, Mitjans, i Governança i pressupost) s'han elaborat amb un enfocament integral i estan adaptats per fer front a reptes actuals com el canvi climàtic o les desigualtats socials.

Personal de l'Ajuntament treballa en la millora del paviment urbà. /

Ajuntament de Barcelona

Neteja, verd i conservació dels espais privats

La neteja és una actuació prioritària del programa, i continuaran les actuacions de les brigades de barri i la neteja de pintades. Pel que fa a la gestió del verd, es durà a terme un pla de resiliència per a situacions de sequera. I amb relació a la corresponsabilitat, es farà una diagnosi per millorar la conservació d’espais privats a la via pública, com les terrasses, les bústies o els quadres elèctrics.

D'altra banda, el pla de manteniment integral, un projecte emmarcat en el Pla Endreça disposarà d’un pressupost de 435 milions d’euros fins al 2026 per garantir l’excel·lència de l’espai públic, amb tres objectius. En primer lloc, reparar de manera ràpida els elements de l’espai públic; en segon lloc, planificar la renovació dels elements quan arribin al final de la vida útil; i, en darrer lloc, transformar i definir nous usos en espais on hi hagi una necessitat important de renovació.

Pla de convivència en l'espai públic

L’Ajuntament de Barcelona també ha desenvolupat un pla per prevenir actituds incíviques, adequar els recursos de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit i desplegar un pla específic de convivència en l’oci nocturn. Es revisarà l’Ordenança de convivència, i també s’actualitzaran el procés sancionador i els imports econòmics de les multes.

Un policia de la Guardia Urbana controla els carrers durant la nit. /

Ajuntament de Barcelona
Notícies relacionades

La Guàrdia Urbana i els serveis de neteja i residus identificaran les conductes que han generat més demandes del servei per reconduir-les i s’establiran estratègies per redreçar les conductes i activitats no permeses a l’espai públic, com ara els botellots, no respectar les normes de circulació o la gestió incorrecta dels residus comercials. Així mateix, s’analitzarà l’impacte de les activitats privades a l’espai públic.

L’Oficina del Pla Endreça la dirigeix la Gerència Municipal amb la col·laboració de les gerències implicades en el pla, la de Seguretat, la de Serveis Urbans, la de Territori i la d’Acció Social i Salut. S’encarrega de garantir els recursos, supervisar el desplegament del pla i avaluar-ne els resultats, l’impacte i la percepció.