En col·laboració amb

Bombers

Activada la precampanya forestal

S’activen aquestes tasques per evitar incendis durant el període d’estiu

Activada la precampanya forestal
2
Es llegeix en minuts

El Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) inicia demà la precampanya forestal, que s’avança dues setmanes per la situació forestal a la serra de Collserola, amb una vegetació sotmesa a un fort estrès hídric i baixa humitat. A mitjans de maig entrarà en funcionament el Parc Vallvidrera i es preveu que la campanya forestal comenci a principis de juny.

Amb la precampanya, s’activen les tasques preventives entorn de Collserola per evitar incendis durant el període d’estiu, i es despleguen diferents equips per la superfície del parc que pertany a la ciutat de Barcelona (districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris).

Aquests equips fan dos recorreguts diaris en horari de matí i tarda amb els següents objectius:

  • Millorar el coneixement del territori de l’entorn forestal de Collserola i familiaritzar-se amb la cartografia operativa.

  • Reforçar el coneixement d’elements tàctics de la zona per a l’acció operativa dels bombers i bomberes (punts d’accés al massís, punts d’emplaçament de vehicles, carenes, barrancs, etc.).

  • Detectar elements que puguin afectar l’actuació dels bombers i bomberes en cas d’incendi i donar-los solució.

A mitjans de maig entrarà en funcionament el Parc de Vallvidrera, que, a més, augmentarà el nombre de vehicles i d’efectius per assegurar un accés ràpid a la zona forestal i actuar amb celeritat en cas d’incendi. La campanya forestal d’estiu s’activarà el mes de juny i estarà activa fins a mitjans de setembre.

Ús de drons

El cos de Bombers de Barcelona disposa des de l’any passat de vehicles aeris no tripulats (drons), que permeten disposar d’imatges zenitals tant en situacions d’emergències (incendis forestals, per exemple), com en tasques de prevenció, ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten la presa de decisions.

Aquests aparells disposen de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu, i el visionament de les imatges, que en cap cas queden registrades, es fa sempre en temps real.

Accions de divulgació amb el veïnat

Està previst que l’equip de Bombers faci recorreguts de divulgació de consells d’autoprotecció i prevenció als veïns i veïnes de la zona per explicar com cal actuar en cas d’incendi forestal i com s’han de mantenir les cases i els entorns per disminuir la vulnerabilitat en cas d’incendi.

En aquest sentit, tal com es va fer, per primera vegada, l’any passat, el 5 de maig es farà un simulacre d’incendi forestal per posar en comú la resposta operativa en cas que es produeixi un incendi d’aquest tipus i visibilitzar la importància de la prevenció i la coordinació dels cossos actuants amb el veïnat dels barris. En el simulacre participaran els responsables dels plans d’autoprotecció dels barris de muntanya, la Guàrdia Urbana i el Consorci de Collserola.

D’altra banda, al llarg de tot l’any s’han fet sessions informatives de prevenció d’incendis forestals als diferents districtes de la ciutat, sobretot als territoris considerats de muntanya.

¿Com ens hem de protegir dels incendis forestals?

En els mesos de més calor es requereix la màxima precaució i col·laboració de la ciutadania. Des del 15 març està prohibit portar a terme tasques forestals o actuacions que puguin generar espurnes a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes.

¡Recorda! Si et trobes davant un incendi forestal, truca al 112 i facilita tota la informació possible. A més, si disposes de l’aplicació mòbil My112, et podran localitzar a través de la trucada.

Notícies relacionades

Consulta aquí com t’has de protegir dels incendis forestals.

Activitat forestal 2022

Durant la campanya forestal de l’any passat es van produir 19 incendis en l’àmbit de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona, cosa que va provocar unes 0,32 hectàrees cremades.