En col·laboració amb

Rehabilitació

Incentius per incorporar pisos buits a la xarxa pública

Els propietaris de pisos buits poden optar a ajudes per a la rehabilitació de la vivenda si els incorporen a la borsa de lloguer social

Se centren a millorar aspectes com l’accessibilitat i l’habitabilitat

Incentius per incorporar pisos buits a la xarxa pública
2
Es llegeix en minuts
Anna Solà
Anna Solà

Periodista

ver +

Barcelona continua treballant per millorar el parc públic de vivendes. Per fer-ho, compta amb la Borsa de Lloguer Social, una mesura per incorporar pisos privats a la xarxa pública amb un preu assequible, lleugerament per sota del preu mitjà de mercat.

Com a contraprestació, l’ens públic ofereix múltiples avantatges, com la garantia del cobrament del lloguer, serveis de mediació entre els propietaris dels pisos i els inquilins, un procés de selecció dels inquilins segons les seves necessitats i ajudes econòmiques per a la rehabilitació de l’interior de la vivenda en matèria d’accessibilitat i habitabilitat, a més de l’estalvi energètic, amb l’objectiu que totes siguin vivendes dignes.

En aquesta línia, el consistori municipal, a través del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, obre periòdicament aquest tipus d’ajudes: són d’un màxim de 20.000 euros i estan destinades a cobrir fins al 100% de les obres. L’import mínim subvencionable és de 500 euros. Amb aquestes subvencions, es poden fer millores com ara d’habitabilitat, adaptació de les instal·lacions interiors; per adaptar la mobilitat interior, com l’ampliació de portes i passadissos, i intervencions energètiques i de sostenibilitat, com el canvi de la caldera i la millora de l’aïllament interior de la vivenda per millorar l’eficiència energètica. 

Per demanar aquesta ajuda, és necessari sol·licitar cita prèvia al servei «Habitatge et truca» a través de la seu electrònica de l’ajuntament. Una vegada rehabilitats, aquests pisos buits estan obligats a incorporar-se a la borsa amb un contracte d’un any, prorrogable fins a cinc, en el cas de les persones físiques, o set, per a les persones jurídiques. Aquesta línia de subvencions, disponible des del 2016, és compatible amb la que atorguen els fons Next Generation per rehabilitar la resta de l’edifici (la subvenció europea per a l’interior de la vivenda és només per al domicili habitual), així com altres subvencions.

Bons resultats

Notícies relacionades

Aquestes ajudes, en la convocatòria del 2021, van permetre rehabilitar fins a 135 vivendes, especialment a Nou Barris, Sant Martí i l’Eixample, amb 2,38 milions d’euros del pressupost municipal. 

A més, el 57% de les vivendes contractades van obtenir una subvenció d’obres de 18.000 euros. Gràcies a aquest tipus d’incentius, també el 2021, l’oferta de la borsa va augmentar amb 167 vivendes fins a les 1.050, amb un preu mitjà del metre quadrat de 10,45 euros, mentre que en el mercat lliure era de 13,21 euros.