En col·laboració amb

Economia social i solidària

Can Batlló: futur centre de promoció de projectes cooperatius

Aquest pol de suport al cooperativisme serà el més gran d’Europa

La seva posada en marxa està prevista per al tercer trimestre del 2023

Can Batlló: futur centre de promoció de projectes cooperatius
1
Es llegeix en minuts

Avancen les obres de rehabilitació i adequació de la nau destinada a desenvolupar projectes cooperatius, el BLOC4BCN, al recinte de Can Batlló, al barri de la Bordeta. Serà un espai de 4.500 metres quadrats amb capacitat per a uns vuitanta projectes cooperatius i d’economia social i solidària vinculats a l’alimentació sostenible, el comerç de proximitat, les noves tecnologies o l’atenció i la cura de les persones. Es preveu posar en marxa aquest pol de promoció del cooperativisme, el més gran d’Europa, el tercer trimestre del 2023.

La rehabilitació de la nau IV del recinte fabril de Can Batlló va començar l’any passat i s’acabarà el 2023, i té un pressupost de 8,5 milions d’euros. L’anomenat BLOC4BCN tindrà dues plantes i es distribuirà en espais funcionals per conceptualitzar activitats i projectes empresarials, programes d’incubació, zones de cotreball i espais taller per fer activitats manuals o semiindustrials. L’adequació de l’espai mantindrà els valors històrics i arquitectònics de l’edifici i reciclarà materials de fusta i maó i estructures metàl·liques existents.

Serà un equipament obert a la ciutadania on s’oferirà atenció individual, acompanyament en la gestió econòmica i financera d’iniciatives i suport en el finançament de projectes i en la digitalització, i també es promourà el relleu generacional en entitats i empreses d’economia social i solidària. Així mateix, s’estudiaran oportunitats per impulsar projectes en diferents barris i districtes i crear ‘hubs’ sectorials.

Prioritàriament, es desenvoluparan projectes de sectors estratègics recollits en l’Estratègia de l’economia social i solidària a Barcelona 2030:

  • Alimentació sostenible i agroecologia

  • Atenció i cura de les persones

  • Comerç de proximitat

  • Cultura

  • Energia

  • Vivenda

  • Mobilitat

  • Tecnologia i digital

  • Turisme

  • Tèxtil

Notícies relacionades

L’equipament també serà la seu de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona i d’una antena de proximitat de Barcelona Activa per oferir acompanyament en la inserció i l’orientació laboral i en la defensa dels drets laborals.

El futur BLOC4BCN serà gestionat per una aliança d’entitats cooperatives i d’economia social i solidària, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball i l’Associació Coòpolis. L’Ajuntament de Barcelona n’ha cedit la gestió a aquestes tres entitats, constituïdes en l’Associació Bloc4, per a un període de quatre anys, i es finançarà amb ingressos propis de les activitats de l’espai i amb contribucions tant del Consistori com de la Generalitat de Catalunya.