En col·laboració amb

Entorns tecnològics

Més de 3.400 dones han participat en activitats per promoure l’equitat tecnològica

Barcelona s’ha consolidat com un dels ‘hubs’ digitals més importants d’Europa, amb una de les indústries més potents en creació d’ocupació en els pròxims anys.

La mesura de govern té per objectiu reduir la fractura digital de gènere i promoure la presència de dones en l’àmbit tecnològic

Més de 3.400 dones han participat en activitats per promoure l’equitat tecnològica
3
Es llegeix en minuts

El desplegament de la Mesura de govern per a l’equitat de gènere en els entorns tecnològics 2021-2023, de l’Ajuntament de Barcelnoa, arriba al 75% de les accions iniciades o acabades, amb 3.406 dones participants en els diferents programes de formació i capacitació tecnològica. L’objectiu principal de la mesura és reduir la fractura digital de gènere i promoure la presència de dones en l’àmbit tecnològic i digital, un sector estratègic per al desenvolupament econòmic de la ciutat.

Barcelona s’ha consolidat com un dels ‘hubs’ digitals més importants d’Europa, amb una de les indústries més potents en creació d’ocupació en els pròxims anys. Ara bé, a la ciutat les dones només ocupen el 26% dels llocs de treball del sector TIC, i únicament un 8,6% ocupen posicions tècniques. Aquestes dades mostren la fractura digital del sector tecnològic, que posa de manifest la segregació i l’augment de desigualtats per gènere en un dels motors econòmics de la ciutat.

Més dones en el sector tecnològic

Per fer front a aquesta situació, fa un any es va posar en marxa la Mesura de govern per a l’equitat de gènere en els entorns tecnològics 2021-2023, amb un pressupost de 2.253.822 euros durant tres anys i 50 actuacions destinades a promoure l’equitat de gènere en les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital.

Actuacions per fomentar la formació i la capacitació

Notícies relacionades

Des que la mesura es va posar en marxa, 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats que la componen, entre les quals destaquen les següents:

  • Programa de capacitació BCN Fem Tech: consisteix en una formació gratuïta i intensiva de desenvolupament web per a dones en situació de vulnerabilitat. El programa ha permès inserir laboralment un 70% de les participants. La setmana passada les dues promocions de dones que ja han completat la formació van participar en un acte de graduació al Saló de Cent de l’ajuntament.

  • Xarxa GETHub: una iniciativa publicoprivada que pretén agrupar les empreses barcelonines compromeses amb l’equitat de gènere en l’àmbit tecnològic a fi d’impulsar i desplegar mesures concretes que redueixin la bretxa de gènere en el sector i aconseguir organitzacions amb més dones en càrrecs tècnics i de lideratge. Actualment, hi ha 30 empreses potencials interessades a formar part de la xarxa i a comprometre’s amb l’equitat de gènere en les seves organitzacions.

  • Programa Matchimpulsa: s’han destinat més de 600 hores de formació i assessorament a l’economia social i solidària (EES), a la plataformització digital de l’economia social, solidària i col·laborativa de Barcelona.

  • Xarxa BCN Fem Tech: xarxa de la qual formen part més de 50 dones, i 26 d’elles han assistit a activitats relacionades amb la tecnologia i els feminismes a l’Ateneu d’Innovació Digital – Canòdrom.

  • Formació tecnològica bàsica del Cibernàrium de Barcelona Activa: 1.794 dones de més de 45 anys han participat en aquestes accions formatives. També s’han fet fins ara 206 sessions de capacitació bàsica i avançada amb software lliure en aquest espai, i un total de 18 activitats programades en les biennals de pensament, la Festa de la Ciència, l’Escolab i els programes de ciència ciutadana amb perspectiva de gènere.

  • Els alumnes de 194 centres educatius han participat en programes de recerca, ciència i tecnologia durant el curs 2021-2022 a fi de fomentar les vocacions científiques.

  • Premis BCN Fem Tech: atorgats a quatre projectes que tinguin per objectiu avançar en l’equitat de gènere en el sector TIC, amb una dotació de 8.000 euros cada un.

Un projecte a tres anys vista

La mesura presenta un estat d’execució molt avançat, ja que 25 de les 33 actuacions incloses (el 75,7%) ja s’estan executant o ja s’han acabat. Per assegurar la transversalitat de la mesura, hi participen diversos agents, tant de l’Administració pública com del tercer sector, empreses, universitats i la ciutadania. Respecte al tipus d’accions, les orientades a combatre la fractura digital de gènere amb polítiques actives d’ocupació i un pla de capacitació en el sector de les TIC per a dones són 16 (un 48,5% del total); també hi ha 11 actuacions per donar visibilitat, reconeixement i recolzament a dones del sector i cocrear actuacions (33,3%), i, finalment, n’hi ha 6 de pensades per despertar i inspirar vocacions tecnològiques en les nenes des de la petita infància (18,2%).

Temes:

Dones