En col·laboració amb

Pas endavant per convertir la Torre Garcini en un casal per a la gent gran

Es rehabilitarà i adequarà Can Garcini per ubicar-hi un nou casal per a la tercera edat

Pas endavant per convertir la Torre Garcini en un casal per a la gent gran
2
Es llegeix en minuts

La regidora del Districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, i els autors del projecte han presentat al veïnat i a les entitats del barri del Guinardó la proposta guanyadora del concurs per a la redacció del projecte de rehabilitació i adequació de la finca de Can Garcini per ubicar-hi el casal de persones grans.

L’estudi Carles Enrich és l’autor del projecte guanyador del concurs, que tenia per objectiu oferir una proposta global i integral a fi d’abordar la remodelació d’aquest futur equipament. A partir d’ara l’equip guanyador haurà de realitzar l’avantprojecte conjunt dels edificis de la finca i del jardí i podrà optar a la redacció del projecte executiu.

La finca objecte de l’actuació està situada al carrer del Xiprer, 40-46, al barri del Guinardó, a l’extrem nord de l’illa delimitada pels carrers del Xiprer, el passatge de Garcini i el carrer d’Escornalbou. Tota la finca, incloent-hi la part edificada i els espais exteriors, és de titularitat municipal, té forma d’hexàgon irregular i ocupa 1.569 metres quadrats.

La regidora del Districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha assegurat: «Gràcies a la reivindicació veïnal, l’Ajuntament de Barcelona fa un pas endavant més per preservar el patrimoni i donar-hi un ús social per a la gent gran al barri del Guinardó».

El jurat del concurs l’han integrat experts en projectes i disseny urbà i representants municipals. Els membres han valorat la proposta guanyadora perquè posa en relleu la masia de Can Garcini i destaca perquè és molt respectuosa i sensible amb els seus principals valors i elements patrimonials. També s’ha ressaltat la reutilització de materials i el seu llenguatge d’austeritat i simplicitat. S’ha valorat positivament l’estratègia general de la proposta de donar valor de façana i caràcter diferencial a la mitjancera a fi d’integrar les obertures d’accés i de relació amb l’era i les de les gelosies de tancament. L’ordenació del jardí s’ha fet responent a criteris clars i a una definició detallada i coherent de la vegetació.

Amb la resolució del concurs i la presentació al veïnat i a les entitats del barri, es fa un pas endavant per acabar el projecte executiu d’aquest nou equipament durant aquest mandat.

Història de Can Garcini

La finca de Can Garcini (també coneguda com a Casa Garcini, Torre Garcini o Torre de la Concepció) és un conjunt edificat amb origen al segle XVIII, format per una antiga masia aïllada de planta rectangular, planta baixa i dos pisos, amb torre, pou i restes d’altres edificacions, envoltada d’un jardí i limitada actualment per una tanca que dona al passatge de Garcini i al carrer del Xiprer.

Notícies relacionades

La volumetria actual de la masia, habitada fins a l’any 2010, és el resultat de diverses reformes i ampliacions al llarg dels segles, com l’última, realitzada als anys vuitanta amb l’objectiu de subdividir l’edificació en tres vivendes. Posteriorment, la finca va ser venuda, i l’empresa propietària va sol·licitar una llicència per fer-la caure que va ser prorrogada en diverses ocasions, fins que el 31 de desembre del 2015 va ser anul·lada.

Fruit de la reivindicació veïnal per recuperar la finca per al barri, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la redacció de la modificació del Pla general de l’àmbit de Can Garcini, que preveia la seva expropiació, i va ser aprovada definitivament el 14 d’abril del 2016. El 2 de març de 2017 la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va acordar iniciar l’expedient d’expropiació forçosa de la finca, que finalment es va convertir en un bé de domini públic.