FEMINISMES

Més dones al sector tecnològic, menys fractura digital de gènere

En marxa una nova mesura de govern que actualitza l’estratègia municipal per combatre la fractura digital de gènere i promoure l’equitat a les TIC

En total són unes cinquanta accions per incrementar la presència de les dones al mercat tecnològic, impulsar la formació digital i promoure les carreres científiques entre les nenes

Més dones al sector tecnològic, menys fractura digital de gènere
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la posada en marxa d’una nova mesura de govern per actualitzar l’estratègia municipal per combatre la fractura digital de gènere i promoure l’equitat a les TIC.

Amb un pressupost de dos milions d’euros i un full de ruta de tres anys, la nova mesura de govern per a l’equitat de gènere en els entorns tecnològics dona un nou impuls a la promoció de les dones en l’àmbit digital i potencia la perspectiva feminista en la construcció d’una societat cada vegada més tecnificada.

Arribar a la igualtat en l’àmbit tecnològic és fonamental per construir una societat més justa, que garanteixi les mateixes oportunitats a les dones i les nenes a l’hora de dedicar-se professionalment a una carrera científica o tecnològica. Aquesta reivindicació també forma part de la lluita feminista, i aquest any, per la campanya del 8 de març, adopta la iconografia d’una onada col·lectiva i combativa.

Situació de les dones al sector de les TIC

Tot i que Barcelona és pionera i capdavantera en l’àmbit tecnològic, fan falta més accions per consolidar un model de ciutat més paritari i equitatiu en creació, disseny i producció de tecnologia. Actualment les dones només ocupen el 26% dels llocs de treball vinculats al sector de les TIC, i només el 8,6% de posicions tècniques.

Notícies relacionades

La baixa presència de les dones al mercat laboral digital reforça encara més la discriminació i la invisibilització en l’àmbit tecnològic i científic i els dificulta l’accés.

Quatre línies estratègiques per combatre la fractura digital

La nova mesura de govern s’articula en quatre grans objectius i 51 accions específiques:

  1. Facilitar l’accés laboral de les dones al sector de les TIC: inclou la creació de programes de formació digital i llocs de treball, com el pla de capacitació BCNFem Tech, destinat a incorporar al mercat laboral unes cinquanta dones en situació vulnerable com professionals de la programació i el desenvolupament de webs.

  2. Recolzar les dones del sector TIC: és necessari visibilitzar i reconèixer la contribució de les dones al desenvolupament de les indústries tecnològiques, a més de fomentar la seva participació en les polítiques públiques. En aquest sentit, la mesura recull la creació d’una xarxa de dones BCNFem Tech i l’impuls de projectes de dones tecnòlogues emprenedores.

  3. Més contractació pública de dones: es preveu la incorporació de clàusules de gènere als contractes amb proveïdors del sector tecnològic, a més de la creació d’un equip intern de dones tecnòlogues que potenciï la formació digital de les treballadores municipals.

  4. Nenes científiques i tecnòlogues: fomentar les carreres científiques i tecnològiques entre les més petites és fonamental per assegurar l’equitat en la societat digital del futur. Per garantir aquesta equitat, el full de ruta inclou una iniciativa de Steam per a nenes de primària en col·laboració amb el Mobile World Congress i acords amb universitats per incrementar la presència de dones en els estudis tecnològics.