En col·laboració amb

EMERGÈNCIA HABITACIONAL

L’Ajuntament de Barcelona compra de tres edificis a Horta per evitar l’expulsió de 45 famílies

L’adquisició de les tres finques situades als carrers del Doctor Letamendi i Mont-ral, al barri d’Horta, s’ha fet exercint el dret de tempteig i retracte per evitar un altre episodi d’especulació per part d’un fons voltor a la ciutat

Amb aquesta compra s’evitarà l’expulsió de les 45 famílies que viuen en aquests edificis, moltes en risc d’exclusió social

L’Ajuntament de Barcelona compra de tres edificis a Horta per evitar l’expulsió de 45 famílies
1
Es llegeix en minuts

La compra de tres edificis d’Horta per part de l’Ajuntament de Barcelona ha evitat un nou episodi d’especulació per part d’un fons voltor a la ciutat. A través del dret de tempteig i retracte, el consistori ha comprat tres finques situades als carrers del Doctor Letamendi i Mont-ral, evitant així l’expulsió de les 45 famílies que viuen en aquests edificis, moltes de les quals en risc d’exclusió social.

La compra dels tres edificis, que es troben en un estat molt precari, s’ha realitzat per un valor d’1,4 milions d’euros, evitarà l’expulsió dels veïns i veïnes que tenen contractes acabats i no prorrogats i permetrà fer una rehabilitació integral dels immobles.

Amb aquesta operació es dona resposta a les demandes del veïnat, que durant anys ha patit l’incompliment per part de la propietat del deure de conservació de la finca i últimament els intents de posar els edificis en mans de fons voltors.

La rehabilitació de les finques costa 4,4 milions d’euros i s’inclourà al conveni firmat el novembre amb les entitats més representatives del sector de la vivenda social i cooperativa per garantir el dret a la vivenda. Tal com preveu el conveni, el sòl se cedirà a una fundació, en aquest cas Cohabitac, perquè s’encarregui de la rehabilitació i la gestió de les vivendes.

Notícies relacionades

Segons els estudis previs realitzats per l’Institut Municipal de la Vivenda i Rehabilitació (IMHAB), després de la reforma en aquestes finques hi podria haver 36 vivendes. A les famílies residents que a causa de la reducció del nombre total de vivendes no s’hi puguin mantenir se’ls proporcionarà una vivenda pública de lloguer tan a prop de la zona com sigui possible.

Gairebé nou-centes vivendes comprades en sis anys

Aquesta adquisició s’ha pogut efectuar gràcies a l’aprovació, en el mandat passat, de la declaració d’àrea de tempteig i retracte a tota la ciutat per a finques senceres. Des que es va posar en marxa aquesta estratègia, l’ajuntament ha adquirit 26 finques, cosa que significa una inversió de 70 milions d’euros per a l’ampliació del parc de vivenda pública i la detenció de processos d’especulació immobiliària.