En col·laboració amb

ATENCIÓ TELEFÒNICA

Trucades a setanta mil persones grans de Barcelona per oferir-los recolzament i ajuda

¿Com es troben les persones grans de la ciutat arran de la pandèmia de la Covid-19? Per donar resposta a aquesta pregunta, abans que acabi l’any començarà el projecte ‘¿Com està?’, que durarà fins al mes de març del 2021

Trucades a setanta mil persones grans de Barcelona per oferir-los recolzament i ajuda
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el projecte ‘¿Com està?’, que durarà fins al mes de març del 2021. L’objectiu de la iniciativa, que consta de trucades a setanta mil persones d’entre 70 i 84 anys que no utilitzen cap servei municipal per conèixer el seu estat emocional, és detectar possibles situacions de solitud o patiment, especialment les derivades de l’impacte de la Covid-19, per informar-les dels recursos de recolzament existents.

Les trucades es dirigiran a persones sense cap vincle previ amb els serveis i programes municipals, de manera que no s’inclouran les 65.000 persones majors de 70 anys que ja són usuàries de serveis com la teleassistència, Vincles BCN o Radars.

Afavorir la salut mental de la població

Aquesta nova iniciativa, que mesurarà el possible impacte de la situació generada per la Covid-19 respecte a sentiments com tristesa, solitud, dol o por, forma part de l’estratègia municipal per cuidar de les persones grans de la ciutat i de la salut mental i emocional de la població, en la qual s’inclouen altres projectes impulsats abans i durant la pandèmia.

Notícies relacionades

Entre aquests projectes hi ha el nou telèfon de prevenció del suïcidi, la creació de grups de recolzament emocional i d’acompanyament en el dol, la lluita municipal contra la solitud i els projectes d’acompanyament musical i visual posats en pràctica en les quatre residències municipals de persones grans. Noves mesures com les esmentades se sumen a serveis com la teleassistència i el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), que marquen rècords de persones usuàries any rere any.

La trucada, una vegada que la persona confirmi que desitja rebre-la, la faran professionals que hauran rebut una formació específica. Serà una conversa personal per saber com estan i com es troben i inclourà també informació sobre serveis específics de recolzament emocional, d’envelliment actiu i d’acompanyament, per exemple:

  • La xarxa de prevenció i acció comunitària Radars.
  • El servei Vincles BCN, que combat la solitud no desitjada i l’aïllament social de les persones grans a través de les noves tecnologies, i que ja té gairebé tres mil usuaris.
  • Els 58 casals i espais de persones grans, que continuen programant activitats en format virtual i a l’aire lliure, com dansa, gimnàstica o pintura. A més, realitzen intervencions de recolzament emocional per lluitar contra la solitud del col·lectiu i impulsen la formació en noves tecnologies per combatre la fractura digital.
  • Informacions específiques sobre els centres de serveis socials.
  • El programa d’acompanyament a les persones grans que viuen en residències i vivendes amb serveis com per exemple ‘En bici sense edat’, que ofereix un passeig en tricicle i mobilitza actualment més d’un centenar de voluntaris joves i vuit-centes persones grans usuàries.