En col·laboració amb

UN FUTUR SOSTENIBLE

Barcelona fixa els seus objectius com a ciutat a l'Agenda 2030

Aquest document defineix les metes socials, econòmiques i ambientals de la ciutat de la pròxima dècada

El full de ruta local anirà en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU

11--zona-pacificada-de-la-superilla

11--zona-pacificada-de-la-superilla

8
Es llegeix en minuts
Anna Solà

L’Ajuntament de Barcelona va presentar divendres passat 31 d’octubre l’informe ‘L’Agenda 2030 de Barcelona: Fites i indicadors clau’. Aquest document concreta disset objectius socials, econòmics i ambientals de la ciutat, així com 139 fites concretes, que s’ha marcat la ciutat per complir d’aquí a 10 anys, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. 

En aquest informe a deu anys vista, el consistori i la ciutat de Barcelona plasmen el seu full de ruta per sortir de la crisi post-Covid i garantir un futur sostenible per a l’urbs i els seus habitants. El procés de concreció i localització dels diferents objectius ha implicat l’adaptació dels ODS a la realitat local i metropolitana. En conseqüència, contemplen més de 200 indicadors per controlar la implementació d’aquest full de ruta local. De fet, l’ajuntament ha marcat les fites respecte a la ciutat, però en la majoria de casos l’èxit només s’aconseguirà amb la complicitat i l’aliança  entre diferents agents de la ciutat.

Mesures d’emergència

La pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat la necessitat i la urgència d’aconseguir els objectius fixats d’aquí a 10 anys. L’Agenda 2030 és el document que marca el camí perquè la ciutat surti reforçada de la crisi sanitària, social, econòmica i ambiental que estem patint i garantir un futur sostenible. 

El virus ha motivat una crida a l’acció per portar a terme transformacions profundes en la manera com funciona la ciutat, les nostres societats i la nostra relació amb el planeta. A mitjà i llarg termini, la pandèmia ha evidenciat que l’Agenda 2030 i la seva visió d’inclusió, sostenibilitat i justícia són el full de ruta adequat per a la recuperació.

Una ciutat compromesa

El compromís de la ciutat de Barcelona amb l’Agenda 2030 va quedar explícit en el plenari del 30 de setembre del 2019 amb una declaració institucional subscrita per tots els grups. Per concretar-lo i adaptar-lo a la realitat de la ciutat, una comissió transversal ha elaborat aquest document que uneix el rigor tècnic i un compromís polític, tot això alineat amb el Pla d’Actuacions Municipal (PAM) i el Pla d’Inversions Municipal (PIM).

Localitzar l’Agenda 2030 en l’àmbit de la ciutat i quantificar les fites, com ha fet Barcelona, és un treball inèdit fins ara a nivell local. Aquesta capacitat de concreció ha sigut reconeguda per la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible, que en el seu informe de valoració de la proposta apunta que «Barcelona és pionera entre les ciutats espanyoles –i potser en l’entorn europeu–, pel nivell d’ambició i complexitat de l’exercici plantejat». Per a cada indicador clau localitzat, l’Agenda 2030 Barcelona aporta l’origen de l’indicador, la font de les dades, el valor de referència de l’indicador, la fita operativa i el valor desitjat per a l’any 2030.

La localització de les fites de Barcelona ha sigut validada pel Consell Acadèmic Assessor, que agrupa personalitats de reconegut prestigi en l’àmbit acadèmic. A més d’aquest consell, es crearà una taula de seguiment amb actors de la ciutat per impulsar la seva consecució. L’Agenda 2030 és un objectiu de ciutat. És necessari el compromís d’administracions, entitats socials, empreses i ciutadania per aconseguir les fites proposades. En un temps d’incertesa com el que ha generat la Covid-19, la ciutat necessita fixar-se objectius ambiciosos per avançar cap a un futur més sostenible. L’Agenda 2030 és l’eina per construir aquest futur.

Flora i fauna a Montjuïc / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Fita destacada 1. Atenció sanitària i de qualitat per a tothom

La irrupció de la Covid-19 ha modificat de manera sobtada i profunda l’impacte global i la percepció social de les malalties infeccioses i parasitàries. L’objectiu d’aquesta fita és reduir a la meitat l’afectació de les malalties infeccioses i rebaixar substancialment la seva taxa de mortalitat. Per aconseguir-ho, fa falta reforçar l’assistència sanitària i les polítiques de prevenció i salut pública. 

Fita destacada 2. Millorar els resultats de l’educació secundària i garantir l’ensenyament postobligatori

Superar amb èxit l’escolaritat obligatòria és fonamental per a les oportunitats de vida dels joves. Per aquesta raó, es fixa com a fita per al 2030 que pràcticament tot l’alumnat acabi l’ensenyament obligatori amb èxit i amb un nivell adequat de competències, situant la taxa d’assoliment de les competències bàsiques per sobre del 95% en totes les matèries. Una formació de qualitat és imprescindible per tenir millors oportunitats laborals i impulsar una economia capaç de crear llocs de treball qualificats.  

Fita destacada 3. Plans d’igualtat de gènere

Catalunya se situa en 70,9 punts en l’Indicador d’Igualtat de Gènere, per sobre de la mitjana de la UE (67,4), però per sota del país més ben situat, Suècia, amb un 83,6. Barcelona es proposa situar-se per sobre dels 85 punts, cosa que implica millorar tots els indicadors de l’índex: treball, diners, coneixement, temps, poder i salut. A més, el document proposa reduir l’impacte de la violència de gènere. És necessari sumar esforços perquè l’any 2030 aquest tipus de violència sigui un fenomen residual i en via d’extinció a Barcelona. 

Fita destacada 4. Vincles contra l’exclusió i la solitud

Barcelona ha de ser una ciutat que inclogui tothom, des del respecte a la diversitat inherent a tota comunitat urbana i pensant en els col·lectius que, per raons òbvies, tenen més dificultats per incorporar-se a la vida social i aprofitar les seves oportunitats. En conseqüència, es proposa reduir la proporció de persones en risc de pobresa o exclusió del 23% a menys del 15%, i situar la percepció de solitud per sota del 6% des del 8,8% actual. 

Dos membres dels Serveis Socials parlen amb dues persones sense llar / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Fita destacada 5. Creixement econòmic just i equitatiu

A l’horitzó 2030, Barcelona es proposa una notable disminució de l’atur, la pobresa laboral i la bretxa salarial de gènere, i doblar l’esforç per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat. L’objectiu és situar l’atur registrat per sota de les 70.000 persones, situar la taxa de pobresa laboral i la bretxa salarial de gènere a zero; i aconseguir que més de 1.000 persones amb discapacitat siguin contractades cada any per la Xarxa Barcelona per la Inclusió Laboral. 

Fita destacada 6. Viure en un entorn més saludable

D’acord amb les previsions del Pla Clima 2018-2030, el document proposa créixer amb 160 hectàrees addicionals la dotació de verd públic de la ciutat, prioritzant els llocs amb més dèficit, com l’avinguda Meridiana, el parc lineal de la Sagrera, o la Marina, entre d’altres. En conseqüència, el consistori aposta per una ciutat més verda i saludable, amb més espais per al joc i oci a cada un dels seus barris. 

Fita destacada 7. Aigua neta, aigua per a tothom

Barcelona ha de poder garantir el proveïment d’aigua potable a tota la població, fins i tot en situacions de sequera persistent. A l’horitzó del 2030, el consistori es proposa reforçar l’objectiu social d’un ús més eficient de l’aigua, situant el consum d’aigua potable domèstica per sota dels 100 litres/habitant/dia (actualment està sobre els 106) i el consum urbà d’aigua per sota dels 150 litres/habitant/dia (actualment és de 161). 

Verd públic a la ciutat / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Fita destacada 8. Aire net i energia renovable

L’Ajuntament de Barcelona es proposa fer un salt exponencial en el consum i a la producció local d’energia renovable. La fita és aconseguir que l’any 2030 el 50% o més de l’energia consumida sigui d’origen renovable, i que el 15% o més de l’energia consumida sigui renovable de producció local. Actualment menys del 10% del consum energètic és d’origen renovable i tan sols l’1% es produeix a la ciutat. Barcelona vol convertir-se en líder de la producció urbana d’energia renovable i avançar cap a una transició energètica més justa, vinculada a la producció local i a la generació distribuïda. 

Fita destacada 9. - plàstic, + reciclatge

Barcelona es proposa un salt significatiu en la reducció i el reciclatge de residus, aconseguint una taxa de reciclatge de més d’un 65% dels residus recollits. Es tracta d’un canvi significatiu respecte a la situació actual, del 36%, un fet que requerirà més conscienciació i canvis en el model de recollida de residus. 

Fita destacada 10.  Transició digital justa

 La digitalització de la societat, accelerada i més profunda amb la pandèmia, fa que resulti necessari concebre l’accés a internet com un dret universal. Aquest accés ha de ser assequible i alhora fiable i de qualitat, tenint en compte que hi ha coses fonamentals, com l’educació, el treball, els serveis i la comunicació amb la família i els amics, que cada vegada més es porten a terme, a través d’internet. En conseqüència, l’administració local es proposa augmentar la proporció de llars amb accés a internet fins al 99% i la proporció de llars amb equipament TIC de banda ampla fins al 90% amb l’objectiu d’universalitzar l’accés a Internet amb banda ampla.

Fita destacada 11. Ningú dormint al carrer i un plat a la taula per a tothom

Notícies relacionades

Aquesta fita contempla que el 2030 ningú resident a Barcelona es quedi sense llit on dormir i sense un plat a la taula, així com el nombre de persones sense llar es redueixi substancialment. L’objectiu és reduir la incidència de la pobresa severa a la ciutat i que ningú passi gana ni pateixi malnutrició. Aquesta fita s’emmarca en polítiques d’inserció que garanteixin la inserció laboral i social de tothom. 

Fita destacada 12. Vivenda assequible per a tothom

Actualment la falta de vivenda assequible constitueix un dels principals, per no dir  el principal, problema social de Barcelona. Per a moltes famílies suposa un cost excessiu per al seu pressupost familiar; per a d’altres, la impossibilitat d’accedir a una vivenda digna. Barcelona es proposa reduir la sobrecàrrega en el cost de les vivendes. A l’horitzó 2030, l’administració local de la ciutat es proposa reduir la proporció de famílies que destinen més del 40% dels seus recursos a despeses de vivenda per sota del 14%, quadruplicar el parc de vivendes de lloguer protegit i aconseguir que els desnonaments tendeixin a zero.