Estratègia

La lluita contra la solitud, prioritat municipal

L'OMS considera aquest sentiment com una de les grans pandèmies del segle XXI

Les dades demostren que afecta tots els perfils socials, edats i gèneres

una-dona-passeja-el-gos-pel-parc-de-l

una-dona-passeja-el-gos-pel-parc-de-l

1
Es llegeix en minuts

Les dades constaten que, ja abans de la Covid-19, un percentatge destacat de barcelonins i barcelonines de totes les edats se sentien sols. Aquest sentiment es produeix tant en la infància com entre persones adultes i persones grans i s’ha vist agreujat arran de la pandèmia per la Covid-19. Davant d’aquestes dades, el consistori ha plantejat l’‘Estratègia municipal contra la solitud 2020-2030’ com una de les prioritats per als pròxims anys. El principal objectiu consisteix a identificar els riscos, fomentar els vincles socials, oferir serveis i recursos i adequar els serveis municipals.

Amb aquesta finalitat s’ha constituït el Consell Assessor Científic contra la Solitud, format per experts i expertes de l’àmbit acadèmic i científic per abordar de manera conjunta els diferents vessants de la solitud i proposar actuacions, polítiques i projectes per reduir i prevenir la solitud a la ciutat. També es crearà l’Observatori Municipal de la Solitud amb dades, investigacions tant a escala local com internacional i una llista de recursos i serveis contra la solitud per als professionals i per a tota la ciutadania.

En l’elaboració de l’estratègia hi participaran més de 150 representants d’entitats i professionals i es preveu que les mesures i els resultats es presentin a principis del 2021.

Més i millor accessibilitat als recursos i serveis

L’‘Estratègia municipal contra la solitud’ s’està treballant a partir de sis línies:

►Oferir serveis i recursos presencials o virtuals per orientar i acompanyar les persones davant de la solitud.

►Sensibilitzar sobre la solitud, conscienciar que pot afectar persones de qualsevol edat, gènere i origen.

►Fer dels barris de la ciutat espais de relació, reforçant espais accessibles, serveis i programes municipals com a primer element de detecció.

►Repensar la ciutat en clau de lluita contra la solitud, dissenyant espais i equipaments per promoure la comunicació i la col·laboració entre persones.

Notícies relacionades

►Treballar en xarxa institucional amb entitats i amb altres ciutats per intercanviar coneixements i trobar solucions.

►Revisar protocols i sistemes interns de funcionament i d’organització per realitzar les adaptacions necessàries per atendre els nous reptes de la solitud.