13 d’ag 2020

Anar al contingut

En col·laboració amb

TEIXIT CULTURAL

El Taller Masriera, per al veïnat de l'Eixample

El barri de la Dreta de l'Eixample tindrà un nou equipament després que el consistori hagi adquirit el Taller Masriera a través d'un conveni de col·laboració

El Taller Masriera, per al veïnat de l'Eixample

L’acord entre les parts s’ha realitzat a través d’una permuta, un intercanvi amb què la Fundació Pere Relats adquirirà la finca municipal situada al carrer de la Llacuna, 26.

Els veïns i veïnes i el teixit cultural del barri han reclamat llargament l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics de proximitat al districte de l’Eixample, amb el focus posat al Taller Masriera. L’adquisició arriba després d’anys de seguiment, contactes i converses per fer possible aquest espai.

El de l’Eixample és, amb diferència, el districte de Barcelona que disposa de menys superfície d’equipaments per habitant. Aquesta nova adquisició permet donar resposta a les necessitats dels agents culturals i veïnals de l’entorn. Per definir els usos definitius dels espais del Taller Masriera es durà a terme un procés participatiu per recollir les propostes, opinions i necessitats del sector cultural i del teixit veïnal.

Un edifici amb molta història

La finca del Taller Masriera està inclosa al catàleg de protecció del patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local, en gran part per la singularitat de l’edifici. L’obra, de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, segueix l’estil neoclàssic i es va construir l’any 1882. Va ser concebuda com a taller per a pintors i escultors. Als anys vint l’edifici es va transformar en un petit teatre on actuava la companyia Els Belluguets, però l’esclat de la guerra civil espanyola va suspendre l’activitat fins a l’any 1939. En aquell moment, la sala es va convertir a la seu de la societat teatral Club Helena, que programava teatre i cine.

Als anys cinquanta, l’edifici es va vendre al Centre Social d’Activitats Culturals i Religioses, i s’hi va instal·lar una comunitat de religioses de la Companyia del Sagrat Cor. L’any 2009, la finca es va cedir a la Fundació Privada Pere Relats.