08 d’abr 2020

Anar al contingut

En col·laboració amb

MEDI AMBIENT

Els experts adverteixen que una ciutat contaminada emmalalteix les persones

Especialistes alerten sobre els efectes de la pol·lució de l'aire en la salut i la necessitat de prendre mesures

L'Ajuntament de Barcelona llança una sèrie de vídeos que donen veu a la comunitat mèdica i científica

El Periódico

Els experts adverteixen que una ciutat contaminada emmalalteix les persones

Fa dècades que els estudis científics evidencien que respirar aire contaminat perjudica la salut present i futura. Segons dades de la Comissió Europea, la contaminació atmosfèrica causa 10 vegades més morts prematures que els accidents de trànsit. Barcelona supera en un 70% els nivells de PM2,5 que marca l’Organització Mundial de la Salut, un contaminant que va ocasionar 351 morts a la ciutat durant el 2018. Per això, l’Ajuntament de Barcelona inicia una sèrie de vídeos que, durant les pròximes setmanes, donaran veu a la comunitat mèdica i científica. A mesura que es vagin publicant, els vídeos s’agruparan en aquesta llista de reproducció.

Tal com s’explica en el primer vídeo, la contaminació és especialment agressiva amb els col·lectius vulnerables, com els nens, les embarassades, les persones grans i les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries. En el cas dels nens i nenes, com que el seu arbre respiratori encara s’està desenvolupant, un aire de mala qualitat pot afectar la seva funció pulmonar a la llarga i determinar que siguin «adults malalts», com assenyala Lluïsa Hernández, pediatre a l’UCI de l’Hospital Sant Joan de Déu.

El camí requereix un esforç col·lectiu per millorar la qualitat de l’aire a través de canvis d’hàbits individuals. Així ho assegura Manel Anoro, metge de família: «Els esforços individuals per millorar la col·lectivitat s’han fet sempre. Per això tenim escola pública, per això tenim serveis de salut públics. Amb la contaminació, hem de fer el mateix». Jordi Sunyer, investigador d’ISGlobal, alerta des de fa dècades de la nocivitat de la contaminació, i manifesta: «És absolutament estúpid que ens comportem de manera que ens intoxiquem a nosaltres, intoxiquem els nostres pares i intoxiquem els nostres fills. Podem viure a la ciutat amb un aire com el que tenen al Pirineu; no és un somni, hi ha països que ho estan aconseguint».

Temes: Contaminació