En col·laboració amb

UNA DESENA D'ACTIVITATS GRATUÏTES FINS AL 21 DE MARÇ

Ecofeminisme per construir un món més just i igualitari

El cicle 'L'ecofeminisme és la resposta' proposa diàlegs, tallers, documentals i espectacles

L'objectiu és compartir reflexions sobre la relació entre l'emergència climàtica i la justícia de gènere

tijoux

tijoux

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, però Barcelona ha decidit avançar-se i prolongar la commemoració amb el cicle ‘L’ecofeminisme és la resposta’, que té lloc del 29 de febrer al 21 de març. Es tracta d’una desena d’activitats, com ara diàlegs, taules rodones, espectacles i tallers, que conviden a construir un món més just, igualitari i sostenible, i a compartir reflexions sobre la relació entre l’emergència climàtica i la justícia de gènere.

Totes les propostes són gratuïtes i obertes a la ciutadania, i compten amb la presència de pensadores feministes i referents de l’ecofeminisme, un moviment que agrupa la voluntat transformadora del feminisme i de l’ecologisme per posar fi a les actituds opressores i patriarcals que recauen tant sobre les dones com sobre la naturalesa. Per això, s’aborden temes que van des de la maternitat, les cures o el treball domèstic no remunerat fins a l’escalfament global, les dinàmiques de consum que vulneren la preservació dels recursos naturals, el maltractament animal, l’alimentació o la salut.

Cartell del cicle d’activitats.

Les referències d’aquest moviment inclouen, per exemple, el pensament feminista més estructural de Simone de Beauvoir; les idees de l’escriptora feminista Françoise d’Eaubonne, que va encunyar el terme a mitjans dels anys setanta, i veus actuals com la filòsofa Alicia Puleo, que posa el focus en valors com la llibertat, la igualtat i la sostenibilitat, i que participarà en un dels diàlegs.

Entrega del Premi 8 de març

El cicle s’estrena demà a la tarda amb l’entrega del Premi 8 de març-Maria Aurèlia Capmany, a la Sala Moragues-El Born Centre de Cultura i Memòria. Sota el lema ‘Ecofeminismes i emergència climàtica’, aquest any es premien projectes amb perspectiva de gènere, interseccionals i amb protagonisme femení que ajudin a afrontar l’emergència climàtica i a desenvolupar accions ecofeministes a la ciutat. Durant l’acte d’entrega es desenvoluparà un diàleg entre Maria Emilia Tijoux i Ana Tijoux i una actuació de la Coral Sant Medir amb percussió corporal. A les 19.00 hores, Ana Tijoux actuarà a l’exterior del centre del Born per mostrar el seu hip-hop acolorit i fusionat de gran sensibilitat política i social.

Diumenge a les 15.30 hores, a la fàbrica de creació Fabra i Coats tindrà lloc una marató en la qual nou il·lustradores referents a la ciutat crearan de manera conjunta una obra de tema ecofeminista. Hi participaran Lola Vendetta, Zinteta, Rocío Quillahuaman, @pnitas, Bellina Ilustra, María Pichel, Catalina Parra, Daniela Efe i Carmela Caldart. Després, el públic podrà participar en un col·loqui obert amb totes elles.

A les 16.30 hores, s’han organitzat dos tallers de lluita comunicativa. El primer és un taller dinamitzat per Ana Burgos per aprendre a crear mems propis que permetin difondre i comunicar idees i valors ecofeministes des de l’humor. El segon, un taller per a l’elaboració de fanzins de denúncia i reivindicació feminista amb Andrea Echazarreta. I a les 20.30 hores, actuarà Asmâa Hamzaoui, la primera dona que toca professionalment el gembri, avantpassat africà del baix, juntament amb la seva banda, Bnat Timbouktou.

Defensa dels drets humans

L’11 de març a la tarda a La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, tindrà lloc la taula rodona ‘Dones defensores de la vida, defensores del territori,’ amb les activistes i defensores dels drets humans Alicia Cuetia (Colòmbia), Lucha Castro (Mèxic) i Lolita Chávez (Guatemala).

Notícies relacionades

El cicle també inclou la projecció del documental ‘Cuidar entre tierras. ¿Quién sostiene la vida cuando las mujeres migran?’ (13 de març, als Cinemes Girona), una taula d’experiències ecofeministes a la ciutat (19 de març, a La Bonne), un diàleg sobre les claus ecofeministes amb Alicia Puleo i Isabelle Anguelovski (20 de març, també a La Bonne) i l’obra ‘L’apagada’ de Xucrut Teatre (21 de març, al Casal Mas Guinardó).

Tota la informació sobre les activitats, els horaris i les inscripcions es pot trobar aquí.

Temes:

Feminisme