En col·laboració amb

PRESSUPOST PARTICIPATIU

La ciutadania de Barcelona podrà decidir per primera vegada com invertir 75 milions als seus barris

Del 3 de febrer al 7 de juny, l'Ajuntament obre un procés participatiu a través de la plataforma 'decidim.barcelona'

Aquest nou conjunt d'inversions municipals suposa el 5% de les inversions totals previstes fins a l'any 2023

escola-tibidabo 9barris 1-760x428

escola-tibidabo 9barris 1-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per primera vegada, el veïnat de Barcelona podrà decidir de manera directa com invertir 75 milions d’euros al seu barri o districte. Els pressupostos participatius que posa en marxa la ciutat des d’aquest 3 de febrer al pròxim 7 de juny suposen el 5% de les inversions municipals previstes fins a l’any 2023, i el procés participatiu es vehicularà a través de la plataforma ‘decidim.barcelona’.

Els 10 districtes de la ciutat es repartiran els 75 milions seguint criteris redistributius. Així, el 50% del pressupost s’ha repartit de manera equitativa, i l’altre 50% s’ha distribuït segons criteris demogràfics i socioeconòmics, tenint en compte la població del districte (15%), la renda familiar disponible per càpita (10 %), la densitat neta de població (10%), l’esperança de vida (10%) i la superfície del districte (5%).

Els districtes de Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí són els que disposaran d’un pressupost més elevat, 9 milions d’euros cada un, mentre que les Corts i Sarrià-Sant Gervasi rebran 5 milions d’euros.

Principals àmbits disponibles per al veïnat

L’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició del veïnat grans àmbits en els quals en marcar les inversions, consistents en rehabilitació, reforma o millora d’equipaments públics; construcció d’instal·lacions de dimensions reduïdes; reurbanització i millora d’espais públics; infraestructura i mobiliari urbà; i infraestructures i aplicacions tecnològiques.

En la fase inicial del procés participatiu, qualsevol persona o entitat –tant si està empadronada a Barcelona com si no ho està– podrà presentar propostes o projectes d’inversió, d’entre 50.000 euros o el 30% del pressupost assignat al districte fins a un màxim de 2 milions d’euros. Es podrà participar a través de la plataforma digital ‘decidim.barcelona’ i els estands que s’instal·laran al carrer, en els debats presencials temàtics –en uns 160 punts– o de diferents col·lectius i als òrgans ordinaris de participació.

Paral·lelament, del 10 de febrer al 17 d’abril s’iniciarà la valoració de les propostes per garantir que els projectes compleixen els requisits, que són compatibles amb els projectes de la proposta del Pla d’actuació municipal, que són viables i que no contradiuen la normativa municipal.

Una selecció de 30 projectes per districte

En la segona fase, les persones a partir de 14 anys empadronades a la ciutat podran elegir quins dels projectes del conjunt de la ciutat són prioritaris. Podran triar entre dos i deu projectes a través de la plataforma ‘decidim.barcelona’. Com a resultat s’obtindran una trentena de projectes seleccionats per a cada districte.

Notícies relacionades

Una vegada s’hagin prioritzat les 30 propostes de cada districte, es concretaran els projectes. Els promotors i els equips municipals treballaran conjuntament per concretar els aspectes tècnics, el pressupost, els costos i el calendari d’execució de cada projecte.

Les persones de 14 anys o més empadronades a la ciutat disposaran de la llista de projectes que es podran desenvolupar fins al 2023 a cada districte. Cada persona podrà votar projectes del seu districte i d’un segon districte. Una vegada acabi el procés participatiu, es farà el retorn de totes les propostes i el seguiment a cada districte.