En col·laboració amb

periodisme, feminisme i emergència climàtica

Barcelona obre les convocatòries per al premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany i el premi Montserrat Roig

Els dos terminis de presentació de projectes i candidatures acaben divendres 31 de gener

banners xxss 1200x628 cat-760x428

banners xxss 1200x628 cat-760x428

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com cada any, i per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona convoca el premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany per reflexionar entorn d’una temàtica d’impacte social i de gènere. 

Per a aquesta 34a edició, el tema elegit és ecofeminismes i emergència climàtica, amb l’objectiu de donar suport a projectes amb perspectiva de gènere, interseccional i protagonisme femení que ajudin a afrontar l’emergència climàtica i a desenvolupar accions ecofeministes a la ciutat. El termini de presentació de projectes acaba divendres 31 de gener.

Quant als premis Montserrat Roig, aquests guardons reconeixen el periodisme valent, compromès i que posa les persones i les seves històries al centre. El termini per a la presentació de candidatures també acaba el 31 de gener i inclou quatre categories: periodisme social, comunicació social, investigació en l’àmbit del benestar social i un premi especial del jurat.

Ecofeminismes

La situació de crisi climàtica és evident: augments de temperatures, sequeres, desaparicions d’espècies animals i plantes, contaminació ambiental, etc. I són moltes les activistes, joves i adolescents, que s’han manifestat en defensa del planeta: Greta Thunberg des de Suècia, però també Berta Zúñiga Cáceres a Hondures, Alexandria Villaseñor als Estats Units o Artemisa Barbosa Ribeiro al Brasil. Elles són hereves de l’ecofeminisme de Petra Kelly, Rachel Carson o Karen Warren o, més a prop, Alicia Puleo, Marta Tafalla o Yayo Herrero.

Gràcies a exemples com el de les dones del moviment Chipko, a l’Índia, que abraçaven els arbres dels boscos comunals per evitar-ne la tala, o el lideratge i la participació feminista de la Plataforma en defensa de l’Ebre, sabem que el feminisme i l’ecologisme comparteixen la defensa de la vida i la certesa que el model actual és cada vegada més insostenible.

La justícia climàtica està lligada a la justícia social i de gènere, ja que les dones són les que més pateixen la crisi climàtica. Si bé el 2016 les dones només eren el 23% dels i les parlamentàries nacionals i el 4% dels CEO de les grans empreses, alhora representaven el 80% de les persones refugiades climàtiques. 

I també són les dones les que més iniciatives promouen per adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic en l’àmbit comunitari, familiar i polític. En l’esfera quotidiana, històricament també trobem majoria de dones a càrrec de la reutilització i l’intercanvi de béns, del consum, de l’alimentació i, en general, de les xarxes comunitàries i familiars de suport de la vida.

Segons el consistori: «En tant que les ciutats són responsables d’aproximadament el 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, el paper de Barcelona és i ha de ser fonamental».

«Amb aquest compromís, la nostra ciutat ha elaborat el Pla Clima 2030, amb 242 mesures per reduir en un 40% les emissions contaminants. I el premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany d’aquest any s’inscriu en aquesta línia», afirmen fonts municipals

Condicions del premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany

Es podran presentar projectes o treballs que promoguin accions de sensibilització, de justícia ambiental, social i de gènere o que apoderin les dones des d’una mirada ecofeminista, entre d’altres.

Els projectes hauran de ser inèdits o estar en procés inicial, incloure la perspectiva interseccional de gènere i han de ser realitzables a la ciutat de Barcelona.

S’hi poden presentar les persones físiques, els grups, les associacions o altres entitats sense ànim de lucre de Barcelona. En els casos de grups que no estiguin formalitzats jurídicament i que estiguin integrats només per persones físiques, la persona representant del grup ha d’estar empadronada a la ciutat de Barcelona.

Com es pot veure en les bases, alguns dels criteris d’avaluació seran l’aplicació de la perspectiva de gènere interseccional, l’ús de pràctiques col·laboratives i de treball en xarxa o la presència majoritària de dones o amb paritat de gènere en la composició dels equips participants.

Els projectes s’han de presentar al Registre General de l’Ajuntament (pl. Sant Miquel, s/n, planta baixa) o als registres municipals ubicats a les oficines d’atenció ciutadana.

El termini de presentació de projectes acaba divendres 31 de gener del 2020. Per a més informació es pot consultar a la web municipal.

Cartell del premi Montserrat Roig / Ajuntament de Barcelona

Homenatge al llegat de Montserrat Roig

Aquesta és la tercera edició consecutiva d’aquests guardons després que el 2017 s’actualitzés el que fins aleshores era el premi del Consell Municipal de Benestar Social, amb el nom de la periodista i escriptora Montserrat Roig com a homenatge al seu llegat i trajectòria.

Els nous guardons mantenen les quatre categories existents: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat. I l’edició d’aquest any vol donar un valor especial al periodisme d’investigació en l’àmbit Territoris i desigualtats amb tres guardons diferents: feminització de la pobresa, infància i vulnerabilitat.

Convocatòria per als premis Montserrat Roig

Tots els treballs que es presentin han d’estar relacionats amb la ciutat de Barcelona. Cada treball guanyador rebrà un premi de 8.000 euros, excepte el premi especial del jurat, que no té dotació econòmica.

L’objectiu dels premis Montserrat Roig és promoure i incentivar la informació de qualitat posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació, i reconèixer la necessitat d’un periodisme que aprofundeixi més en els temes complexos.

Notícies relacionades

Els treballs de comunicació i periodisme socials han d’haver-se publicat, emès o difós entre el 16 de desembre del 2018 i el 15 de desembre del 2019, i els projectes sobre promoció de la investigació es duran a terme durant l’any 2020 i el primer trimestre del 2021.

Per a més informació es pot consultar la web dels premis Montserrat Roig.